FLERE TUSEN BESØKENDE: Arendalsuka er blitt en årlig tradisjon som tiltrekker seg flere tusen besøkende fra Norge og utlandet. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FLERE TUSEN BESØKENDE: Arendalsuka er blitt en årlig tradisjon som tiltrekker seg flere tusen besøkende fra Norge og utlandet. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

Vil forstyrre når makta samles:

Aktivister i flere byer mobiliserer mot Arendalsuka

Slik gjør politiet seg klare til slagsmål og forstyrrelser, når flere hundre topper fra politikk og næringsliv samles i Arendal neste uke. - Ikke bli tatt, skriver aktivistene.

«Arendalsuka er en orgie i politikere og NGOer som klapper hverandre på skuldrene og føler seg viktige. Her samles folk som tror de utøver makt i Norge. Blant disse finner vi i år en rekke fascistiske grupper. (...) det også rett å forstyrre selve arrangementet Arendalsuka, som for det første er en del av politikernes sirkus og for det andre gir fascister en talerstol»

Slik mobiliserer aktivister i Trondheim og Kristiansand sine meningsfeller til å aksjonere under årets største politiske arrangement neste uke. Flere tusen mennesker er ventet å strømme til Arendal for å se debatter og utveksle synspunkter.

Bildet aktivistene bruker i mobiliseringen til Arendalsuka, stammer fra et blodig gateslagsmål i 2016 mellom antirasister og medlemmer av den amerikanske rasistorganisasjonen Ku Klux Klan i Anaheim.

På det originale bildet tar en ung mann sats og svinger en hardt knyttet neve mot hodet til en eldre mann som går bortover veien.

Arrangørene av Arendalsuka varsler over tusen arrangementer i regi av partier, politiske organisasjoner, frivilligheten og kommersielle aktører.

Et stort antall journalister fra aviser, tv og radio sørger hvert år for bred dekning av programmet og hendelser under Arendalsuka.

FAST INNSLAG: Erna Solberg på Arendalsuka. Her med mannen Sindre Finnes. Også i år er det partilederdebatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FAST INNSLAG: Erna Solberg på Arendalsuka. Her med mannen Sindre Finnes. Også i år er det partilederdebatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De siste årene har arrangementet vokst kraftig, med stadig flere deltakere fra ulike miljøer.

Også nazister, fremmedfiendtlige grupper og aktivister på ytre venstre viser stadig større interesse. Enten for å delta eller for å forstyrre.

I år har organisasjonen bak Arendalsuka, med byens ordfører Robert C. Nordli (Ap) i spissen, gitt organisasjonene Stopp Islamifiseringen av Norge (SIAN), Demokratene og Alliansen tillatelser til å ha egne stands eller opplegg.

I mai søkte også Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) om å få ha stand på arrangementet. Organisasjonen samler nazister og andre sympatisører fra de nordiske landene.

De siste årene har DNM gjennomført flere aksjoner i Arendal. De fikk ikke ha stand i år. Selv DNM mobiliserer til en stor demonstrasjon i Finland, tar politiet tar høyde for at aktivister fra organisasjonen kan finne veien til byen og markere seg.

«- Meningsmotstandere som går til angrep frykter vi ikke. Det er uproblematisk» Leder av Den nordiske motstandsbevegelsens norske avsnitt, Haakon Forwald

- Ikke bli tatt

Det er særlig disse organisasjonene det mobiliseres mot i flere byer nå. Motaksjoner som «Aktivistkomitéen» i Trondheim og en tilsvarende gruppe i Kristiansand har invitert til lyder slik:

«Stopp dem, konfrontér dem, gjør uka til den ubehagelig opplevelse for dem!»

«Vær kreative folkens! Kle deg smart, ha ekstra klær, lag bry for fascistgruppene og ikke bli tatt! Vi oppfordrer til mange og varierte aksjoner.».

Særlig SIAN har de siste årene opplevd en rekke motaksjoner og angrep, blant under fjorårets Arendalsuke. Flere medlemmer i organisasjonen er kjent for å spre hatefulle og stigmatiserende utsagn om muslimer og islam.

SIAN hevder islam er en «landeplage som får svartedauen til å fremstå som en mild forkjølelse». I juni kalte organisasjonens leder Fredrikstad by for «islamhøl».

I likhet med Alliansen har SIAN avvist å være rasisistiske og fascistiske.

ARRESTERT: En person ble arrestert og flere bortvist etter en markering mot standen til SIAN under Arendalsuka fjor.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
ARRESTERT: En person ble arrestert og flere bortvist etter en markering mot standen til SIAN under Arendalsuka fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Deler etterretning

Oppfordringen fra aktivistkomitéene om å forstyrre Arendalsuka har vakt politiets interesse.

Dagbladet er kjent med at frykten for voldelige sammenstøt gjør at flere politidistrikt deler etterretning og ressurser før Arendalsuka . Målet er å kartlegge hvilke miljøer som vil reise til byen, hvor mange aktivister de stiller med og hvor stor risikoen for voldelige aksjoner er.

De to gruppene som står bak mobiliseringen har bare rundt 130 følgere på Facebook, men etter det Dagbladet erfarer mener politiet det finnes flere personer tilknyttet miljøene som både har intensjon og kapasitet til å utøve vold mot politiske motstandere.

- Vi har notert oss at de også ønsker å komme til Arendalsuka. Vi vil oppfordre alle som besøker arrangementet til å overholde arrangørens retningslinjer og naturligvis forholde seg til gjeldende lover og regler. Vi mener å være godt forberedt på ulike scenarier også ulike former for politiske markeringer, sier stabssjef Morten Sjustøl i Agder politidistrikt til Dagbladet.

- FORBEREDT: Stabsjef Morten Sjustøl i Agder politidistrikt. Foto: Politiet
- FORBEREDT: Stabsjef Morten Sjustøl i Agder politidistrikt. Foto: Politiet Vis mer

- Samarbeider dere med andre politidistrikt for å håndtere og kartlegge trusselbildet i forkant av Arendals-uka?

- Vi har i flere år hatt et godt samarbeid med Oslo politidistrikt angående gjennomføringen av Arendalsuka. Det har vi også i år, sier Sjustøl.

Anonyme

Det framgår ikke hvem som organiserer miljøene eller er medlemmer der. På bilder av aktivister er ansiktene sladdet.

Dagbladet har kontaktet de to gruppene og bedt om en kommentar til saken og til at politiet frykter voldelige aksjoner under Arendalsuka.

Spørsmålene er mottatt og sett, men ikke besvart.

Væpnede livvakter

Dagbladet kjenner til at politiet blant annet vurderer å bortvise enkeltpersoner som har flere voldsdommer på seg, dersom de dukker opp i Arendal under arrangementene neste uke.

I flere av debattene deltar profilerte toppolitikere. Dermed vil også væpnede livvakter fra PST være tilstede under flere av arrangementene i tillegg til lokalt politi.

FOLKEMØTER: MAnge arrangementer trekker godt med folk under Arendalsuka. Her fra statsministerduellen mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre i 2017.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FOLKEMØTER: MAnge arrangementer trekker godt med folk under Arendalsuka. Her fra statsministerduellen mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre i 2017. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Politiet ønsker å presisere at vi mener det er trygt for publikum å delta på Arendalsuka og vil oppfordre alle som ønsker til å få med seg arrangementet, understreker stabsjef Sjustøl.

Nazister interessert

Den nordiske motstandsbevegelsen har diskutert og mobilisert til Arendalsuka på sine nettsider og i podcaster i flere runder denne våren, før avslaget om å ha stand kom i mai.

- Arendalsuka har som mål å fremme demokrati. Motstandsbevegelsen er en antidemokratisk organisasjon og da sier det seg selv at de ikke innfrir kriteriene våre for å delta med egen stand, sier leder av arrangementets råd, Robert C. Nordli, som også er ordfører i kommunen, til Dagbladet.

Nå er DNM usikre på hva de skal gjøre.

Planen var å delta «for å spre vårt budskap, prate med folk og holde taler», opplyser Motstandsbevegelsens talsperson Haakon Forwald til Dagbladet.

Medlemmer fra gruppa dukket opp under Arendalsuka i fjor, selv om de ikke hadde noen stand under arrangementet. I Sverige har flere medlemmer tilknyttet motstandsbevegelsen vært involvert i vold og bombeangrep mot asylmottak.

- POTENSIELT: Leder for Den nordiske motstandsbevegelsen i Norge, Haakon Forwald (i grønn jakke) utelukker ikke at medlemmer fra organisasjonen dukker opp i Arendal til uka. Her i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
- POTENSIELT: Leder for Den nordiske motstandsbevegelsen i Norge, Haakon Forwald (i grønn jakke) utelukker ikke at medlemmer fra organisasjonen dukker opp i Arendal til uka. Her i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

I år krasjer Arendalsuken med en stor demonstrasjon organisasjonen har planlagt i Finland. Enkeltmeldlemmer kan likevel tenkes å dukke opp i Arendal.

- Vil dere likevel være tilstede for å markere dere?

- Potensielt, svarer Forwald til Dagbladet.

Han svarer ikke på spørsmål om at politiet frykter de kan bidra til bråk, men politiske motstandere har han en klar beskjed til.

- Meningsmotstandere som går til angrep frykter vi ikke. Det er uproblematisk, sier Forwald.

Flere nazi-angrep

I Sverige ble det i år besluttet å la DNM få delta på et tilsvarende arrangement, Almedalsveckan, på Gotland. Der samles hvert år et vidt spekter av politiske grupper for å lansere ideer og diskutere.

I forkant valgte flere toppolitikere og organisasjoner å trekke seg, både i protest og av hensyn til egen sikkerhet.

Da Almedalsveckan endelig gikk av stabelen i juli, ble det stadig konfrontasjoner mellom nazistene og deltakere fra andre grupper. Utenfor standen til Vennskapsforeningen Sverige-Israel ble en eldre kvinne dyttet i bakken av nazister og slept bortover bakken. En annen forteller til Aftenbladet at hun ble slått da hun forsøkte å hjelpe kvinnen på bakken.

En annen video viser hvordan en kvinne fikk frastjålet et Pride-flagg av en aktivist fra Motstandsbevegelsen. I Sverige opererer organisajonen med forkortelsen «NMR».

STOR OPPMERKSOMHET: Motstandsbevegelsens angrep mot andre politiske aktivister i Almedalen i sommer fikk stor oppmerksomhet i svensk presse. Skjermdump: SVT.se
STOR OPPMERKSOMHET: Motstandsbevegelsens angrep mot andre politiske aktivister i Almedalen i sommer fikk stor oppmerksomhet i svensk presse. Skjermdump: SVT.se Vis mer

En annen kvinne ble «rugbytaklet» da hun gikk rundt med et pride-flagg på arrangementet. Ifølge det svenske tidsskriftet Expo var det rundt 100 aktivister fra DNM tilstede. Flere var dømt for grov vold og mord, ifølge Expo.

Politiet kom ofte raskt til under og etter sammenstøtene, men fikk kritikk for å la gjerningspersoner gå ved flere tilfeller. De pågrep fem nazister som gikk rundt i Visby sentrum på natta mens de skrek «sieg heil» og «Adolf Hitler».

Arrangør: - Vi følger med

Når Dagbladet kontakter Arendalsukas sikkerhetsansvarlig Hans Birger Nilsen, henviser han til leder av rådet og ordfører Robert C. Nordli (Ap).

Han er kjent med at det vakte reaksjoner da SIAN og Alliansen fikk tillatelse til å ha opptredner under årets arrangement.

- Dere kritiseres for å ha tillatt fascistiske grupper og rasister å ha stand under Arendalsuka. Hva tenker du om det?

- Alle organisasjonene er lovlige i henhold til norsk lov, sier Nordli.

- Det er vel Den norske motstandsbevegelsen også, som ikke fikk tillatelse av dere?

- Men de er en antidemokratisk organisasjon, sier Nordli.

En av appellantene i år er leder av Alliansen, Hans Lysglimt. Partiet hans fikk under 0,1 prosent oppslutning i fjorårets Stortingsvalg. Lysglimt etterlyste nylig et nytt landssvikeroppgjør på Akershus festning.

Flere personer ble henrettet på Akershus festning for landssvik etter 2. andre verdenskrig. Lysglimt tvitret videre at «de foræderske skal henges».

I ARENDAL: Leder partiet Alliansen Hans Lysglimt Johansen under Arendalsuka i fjor.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
I ARENDAL: Leder partiet Alliansen Hans Lysglimt Johansen under Arendalsuka i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Blant dem Lysglimt skrev skulle rammes av en nytt oppgjør var «globalister» og «foræderne mot det norske folk». Lysglimt langer også ut mot sionister og jødisk makt: «Liberale politikere, pressefolk» er «personlig ansvarlige når konsekvensene kommer».

Antirasistisk senter har bedt Arendalsuka revurdere Lysglimt som appellant, fordi utspillene hans omhandler vold.

TIL ARENDALSUKA: Noen av tvittermeldingene signert appellanten på Arendalsuka fra månedsskiftet i år.
TIL ARENDALSUKA: Noen av tvittermeldingene signert appellanten på Arendalsuka fra månedsskiftet i år. Vis mer

Dagbladet har presentert flere av Lysglimts utsagn for Nordli. Ifølge Arendal kommunes hjemmeside er Nordli som ordfører også «kommunens ansikt utad»

- Hva tenker du om dem?

- Arendalsuka har fulgt med på den debatten og gjorde på bakgrunn av det justeringer i reglene våre. Vi vil også følge med på hva de skriver på sosiale medier underveis i arrangementet, sier Nordli.

- Men hva synes du om utsagnene?

- Det svarte jeg på, sier Nordli.

- Nei, du svarte ikke på spørsmålet. Hva synes du om dette?

- Vi følger med på diskusjonen, svarer Nordli.

ORDFØRER OG ARRANGØR: Robert C. Nordli (Ap). Foto: Arendal kommune
ORDFØRER OG ARRANGØR: Robert C. Nordli (Ap). Foto: Arendal kommune Vis mer

- Ikke enkelt

Nordli understreker at Arendalsuka ønsker å støtte demokratiet og at dette ligger til grunn for hvem som får tillatelse til å holde appeller og ha stand.

Han synes det er vanskelig å trekke grenser.

- Er politiske aktører som oppfordrer til forskjellsbehandling på bakgrunn av religion, rase eller etnisitet demokratiske?

- Det sitter vi og diskuterer i prosjektgruppa akkurat nå. Det er ikke en enkel vurdering, utfra en del verdispørsmål, sier Nordli.

- Vil disse diskusjonene kunne påvirke avviklingen av årets eller neste års arrangement?

- Det er for tidlig å si, sier Nordli, som ikke utelukker at noen av de som har fått innvilget stand og appeller i år kan miste tillatelsene før mandag.

- Har dere fått anbefalinger om å utelukke konkrete aktører basert på en trusselvurdering?

- Jeg er ikke kjent med at vi har gjort det, sier Nordli.

Blant de nye endringene i retningslinjene annet vil folk som blir bortvist på grunn av bråk to ganger miste retten til å komme tilbake på ubestemt tid. Sian ble bortvist i fjor og vil dermed kunne miste muligheten til å delta i framtida dersom de bortvises fra arrangementet.

KONGEN AV EIENDOMSSKATT: Etter å ha blitt grillet av Sps Trygve Vedum om avgifter og bompenger valgte Jensen å slå tilbake med et skatte-stikk under debatten i Arendal mandag kveld. Video: NRK Vis mer