Aktivister selger biter av nedrevet statue på internett

Vil finansiere kampen mot prorussiske styrker.

 BORTE VEKK:  Statua av den den tidligere russiske lederen Vladimir Lenin er blitt sett på som et symbol på sovjetisk arv, og har vært en kilde til strid mellom proeuropeiske aktivister og deres kommunistiske fiender. Nå er den revet ned. Foto: AFP PHOTO/SERGEY BOBOK
BORTE VEKK: Statua av den den tidligere russiske lederen Vladimir Lenin er blitt sett på som et symbol på sovjetisk arv, og har vært en kilde til strid mellom proeuropeiske aktivister og deres kommunistiske fiender. Nå er den revet ned. Foto: AFP PHOTO/SERGEY BOBOKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

28. september veltet demonstranter en Lenin-statue i den ukrainske byen Kharkiv.

Fortsatt ligger den der på Frihetsplassen i Kharkiv sentrum. Det er kanskje ikke så rart, da det ikke er lett å frakte bort det som er et beist av en statue - 8,5 meter høy, og med vekt på flere tonn.

Bidrag til soldatene Det er kanskje lettere å frakte den bort i små biter, og det er akkurat dét som ser ut til å skje nå. De siste dagene har kroppsdeler dukket opp for salg, skriver den britiske avisa Guardian.

Hvis man er interessert, kan man få kjøpe Lenins nese. Den er 36 centimeter bred, 36 centimeter lang og 25 centimeter høy.

Også et Lenin-øre er mulig å oppdrive, og det hintes til at samlere kan få mer - hvis de ønsker.

En selger, som skjuler ansiktet sitt bak en skimaske, sier ifølge den britiske avisa at han vil selge deler til alle som vil gi et bidrag til ukrainske frivillige som kjemper mot pro-russiske separatister øst i Ukraina.

Dyr nese Men billig er neppe Lenin-nesa, hvis man skal tolke følgende utsagn fra selgeren:

- Hvis noen sier at de er klare til å gi én bataljon med av soldater uniformer og vinterundertøy, vil jeg gi ham nesen.

Så legger han til at han helst ser at kjøperen gir to bataljoner det nevnte utstyret.

Øret til Lenin auksjoneres på Facebook av Aleksandr Makarenko - også han har til hensikt å støtte ukrainske styrker.

 - Pengene som samles inn vil gå til å kjøpe termisk kamera for Kharkiv 1-bataljonen. Gi meg et tilbud. Øret veier nær 35 kilo, sier han ifølge Guardian.

Seks måneder med konflikt Prorussiske separatister har siden i april kontrollert en rekke byer i Øst-Ukraina. Det har vært store kamper i området, og over 2700 mennesker var i september rapportert å ha mistet mistet livet i den nå halvt år lange konflikten.

I september ble det inngått en våpenhvile mellom opprørerne i øst og regjeringen i Kiev, men det har vært flere sammenstøt etter at avtalen ble inngått.

RIVES NED:  Lenin-statua i Kharkiv ble revet ned 28. september. Foto: AFP PHOTO/SERGEY BOBOK
RIVES NED: Lenin-statua i Kharkiv ble revet ned 28. september. Foto: AFP PHOTO/SERGEY BOBOK Vis mer