RASENDE: 154 tonn kjernefysisk avfall er på vei tilbake for å lagres på et midlertidig avfallsmottak i den tyske byen Gorleben. Der venter flere tusen demonstranter. Foto: Reuters / SCANPIX
RASENDE: 154 tonn kjernefysisk avfall er på vei tilbake for å lagres på et midlertidig avfallsmottak i den tyske byen Gorleben. Der venter flere tusen demonstranter. Foto: Reuters / SCANPIXVis mer

Aktivister stanset tog med radioaktivt avfall

Lenket seg fast til skinnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktivister nordvest i Frankrike lenket seg fast til skinnene fredag for å stanse et tog lastet med kjernefysisk avfall. Rundt 30.000 demonstranter er ventet å møte opp når toget ankommer Tyskland.

Atomavfallet kommer fra et kraftverk i Tyskland og er blitt bearbeidet på et anlegg i Frankrike. 154 tonn avfall er på vei tilbake for å lagres på et midlertidig avfallsmottak i den tyske byen Gorleben.

Miljøverngrupper hevder avfallet toget frakter, er dobbelt så radioaktivt som materialet som ble sluppet ut etter Tsjernobyl-katastrofen.

Toget består av 14 vogner. Elleve er fylt med avfall, mens tre vogner er reservert opprørspoliti.

Tusenvis av demonstranter er ventet å møte opp når toget ankommer Gorleben lørdag. En politistyrke på opptil 20.000 mann står klar for å hanskes med aktivistene.

I Caen nordvest i Frankrike ble toget fredag stanset en periode av fire aktivister som hadde lenket seg fast til skinnegangen med håndjern, opplyser franske myndigheter.

Omkring 150 andre aktivister veivet med bannere der det på tysk sto «motstanden vår har ingen grenser».

Tyske miljøvernaktivister har reagert med sinne på statsminister Angela Merkels beslutning om å forlenge levetiden for landets 17 atomkraftverk.

(NTB)