Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aktivitet ved Nord-Koreas rakettbase

Fremskynder rakettoppskyting.

RAKETTBASE:  Satellittbilder som er offentlig tilgjengelig viser at noe er i ferd med å skje på Sohae rakettbase nord for Pyongyang.

På rakettbasen er det tidligere blitt regstrert at drivstofftanker, kjøretøy og flyttbare konstruksjoner har blitt flyttet rundt på en måte som gjør at amerikanerne tror oppskytingen av romraketten kan skje i løpet av et par uker. Foto: Centre National d?Études Spatiales/38 North/Johns Hopkins School/AP/Scanpix
RAKETTBASE: Satellittbilder som er offentlig tilgjengelig viser at noe er i ferd med å skje på Sohae rakettbase nord for Pyongyang. På rakettbasen er det tidligere blitt regstrert at drivstofftanker, kjøretøy og flyttbare konstruksjoner har blitt flyttet rundt på en måte som gjør at amerikanerne tror oppskytingen av romraketten kan skje i løpet av et par uker. Foto: Centre National d?Études Spatiales/38 North/Johns Hopkins School/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea varsler at de i tidsrommet 7. til 14. februar vil sende opp en rakett med en satellitt som skal overvåke jorden, ifølge sørkoreanske og japanske myndigheter.

Nord-Korea har tidligere varslet FNs sjøfartsorganisasjon (IMO) om at oppskytingen ville finne sted mellom 8. og 25. februar, rundt fødselsdagen til landets tidligere leder Kim Jong-il.

Men i dag fremskyndet landet altså oppskytingen. Det er de japanske mediene Jiji Press og NHK, som melder dette, skriver NTB.

Felles respons I går kveld ble Amerikas president Barack Obama og Kinas president Xi Jinping enige om det de omtaler som «en sterk og felles respons på Nord Koreas provokasjoner», melder nyhetsbyrået AFP.

Denne avtalen kom som et resultat av at Nord-Korea den 6. januar gjennomførte det de selv omtalte som en vellykket prøvesprengning av en hydrogenbombe, ifølge Reuters.

Etter prøvesprengningen i januar ble det via statlig nordkoreansk TV sagt at prøvesprengningen ble gjennomført for å teste landets «lovlige rett til å beskytte landet mot angrep fra USA».

Videre ble det sagt at landet ikke ville ha noe behov for å bruke atomvåpnene, så lenge ingen truer Nord-Koreas suverenitet. 
 
- Skalkeskjul Satellitten som Nord-Korea nå planlegger å skyte opp skal være en observasjonssatellitt som skal brukes i forskningsøyemed, ifølge landets myndigheter.

USA og deres allierte mistenker imidlertid landet for å utvikle en interkontinental rakett med en rekkevidde som gjør at den kan nå USA. Flere av Nord-Koreas kritikere, deriblant USA, har omtalt satellittprogrammet som et skalkeskjul for å teste sine militære raketter.

- Dette er et klart brudd mot FNs sikkerhetsråd og en alvorlig provokasjon mot vårt lands sikkerhet, sier Japans statsminister Shinzo Abe ifølge CNN.

FN forbyr Nord-Korea å utvikle raketter og innførte sanksjoner mot landet sist de prøveskjøt en rakett i desember 2012.

- Konsekvenser fra sør Også Sør-Korea har advart sin nabo i nord om at de ikke kommer til å akseptere landets planer om å sende en satellitt opp i rommet.

- Vi advarer Nord-Korea om at hvis de gjennomfører dette, så kommer det til å få store konsekvenser for dem. Denne utskytningen er en stor trussel mot den koreanske halvøya, regionen og verden, sier Choe Tae-yang, en representant for den sør-koreanske regjeringen.

Rakettbasen Satellittbilder som er offentlig tilgjengelig viser at noe er i ferd med å skje på Sohae rakettbase nord for Pyongyang.

På rakettbasen i Nord-Korea er det tidligere blitt registrert at drivstofftanker, kjøretøy og flyttbare konstruksjoner har blitt flyttet rundt på en måte som gjør at amerikanerne tror oppskytingen av romraketten kan skje i løpet av et par uker.

Det er også registrert endringer ved selve oppskytingsrampen, men det er uklart om en rakett allerede er blitt levert til basen.

Onsdag og torsdag denne uka viste satellittbilder tankbiler som ankom oppskytingsrampen i Nord-Korea, ifølge NTB.

Opplysningene kommer fra 38 North, en gruppe i Washington som følger med på hva som rører seg i Nord-Korea.

- Tidligere har slik aktivitet forekommet en til to uker før en oppskyting, noe som i dette tilfellet samsvarer med det tidsintervallet Nord-Korea har oppgitt, sier gruppen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram