UTENFOR NORGE: Et russisk Su-34-jagerfly, med NATO-kallenavnet Fullback, fotografert utenfor kysten av Finnmark i slutten av oktober. Foto: Luftforsvaret / NTB scanpix
UTENFOR NORGE: Et russisk Su-34-jagerfly, med NATO-kallenavnet Fullback, fotografert utenfor kysten av Finnmark i slutten av oktober. Foto: Luftforsvaret / NTB scanpixVis mer

- Aktiviteten er ulovlig, unødvendig, provoserende og farlig

Den britiske forsvarsministeren er provosert over russisk militær aktivitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russisk militær aktivitet skremmer nabolandene Estland, Latvia og Litauen.

- Den økte aktiviteten i lufta er ulovlig, unødvendig, provoserende og farlig - også for sivil luftfart, sa Fallon under et pressemøte i Oslo torsdag.

Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har de siste to dagene vært vert for samtaler mellom forsvarsministre og representanter fra tolv europeiske land.

Forholdet til Russland var et hovedtema, ikke minst de mange overflygingene som har vært registrert den siste tiden. Britiske fly alene har hittil i år vært i lufta hundre ganger for å følge russiske fly.

- Det er tre ganger så mye som i 2013 og året er ennå ikke over. Russiske kampfly tøyer regelmessig reglene for internasjonal luftfart og truer land langt unna deres egne grenser, som Irland og Portugal. De setter også våre fly i fare gjennom sine manøvrer, sa den britiske forsvarsministeren.

- Vi vil ikke tillate at Russland fortsetter å invadere vårt luftrom, slik det har invadert Krim og Ukraina, tilføyde Fallon.

Forsvarsministrene fra Estland, Latvia og Litauen medga alle at de opplever Russlands framferd og økte militæraktivitet som truende.

(NTB)

PROVOSERT: Den britiske forsvarsministeren Michael Fallon sammen med sin norske kollega Ine Eriksen Søreide under et møte i Oslo torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PROVOSERT: Den britiske forsvarsministeren Michael Fallon sammen med sin norske kollega Ine Eriksen Søreide under et møte i Oslo torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer