«Exposed»-saken:

Aktivt nakenforum - Krever svar fra Mehl

«Exposed»-forumet som Dagbladet avslørte i mai er fortsatt aktivt. Politiet etterforsker saken for fullt og stortingsrepresentant Sveinung Stensland etterlyser svar om politiets hjemler er tilstrekkelige.

REDEGJØRELSE: Stortingsrepresentant Sveinung Stensland etterlyser svar om «exposed»-forum fra justisministeren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
REDEGJØRELSE: Stortingsrepresentant Sveinung Stensland etterlyser svar om «exposed»-forum fra justisministeren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i mai avslørte Dagbladet et lukket forum for nordmenn på den krypterte meldingstjenesten Telegram, da med rundt 9000 medlemmer. I forumet deler og sprer medlemmene nakenbilder og videoer av norske kvinner.

Det spres også bilder av noen av Norges største kjendiser.

Fortsatt aktivt

Til tross for at forumet har fått stor medieoppmerksomhet og at tre personer har status som siktet i saken, har forumet fortsatt nesten 7000 medlemmer, ifølge informasjon til Dagbladet.

Det sendes også fortsatt innhold av norske jenter.

- Det er et tydelig tegn på at medlemmene ikke tar det på alvor og ikke forstår at det kan ha konsekvenser for dem, og jentene de sender bilder av, sier «Medlem X» til Dagbladet.

NESTEN 7000: Det er forsatt nesten 7000 medlemmer i hovedforumet. Vi velger å sensurere navnet siden forumet fortsatt er aktivt. Foto: Skjermdump.
NESTEN 7000: Det er forsatt nesten 7000 medlemmer i hovedforumet. Vi velger å sensurere navnet siden forumet fortsatt er aktivt. Foto: Skjermdump. Vis mer

Medlem X er en del av en dekkgruppe av kvinner som har meldt seg inn i forumet under falske navn, i et forsøk på å ta ned gruppa. Dagbladet kjenner hennes identitet, men hun er anonymisert av sikkerhetsmessige årsaker.

Dagbladet har ikke meldt seg inn i forumet, men vi har fått tilsendt og gjennomgått tusenvis av bilder og skjermopptak fra innsida.

- Jeg tror det fortsatt er så mange medlemmer fordi trangen til å ha tilgang på filene, er større enn moralen. De har tilgang på 16 000 filer, sier Medlem X.

RESERVE: Flere reserveforum har også begynt å dukke opp. Dette forumet har foreløpig 165 medlemmer og heter det samme som det hovedforumet het, før det byttet navn. I meldingen sender personen bilde av fire norske jenter som han ønsker nakenbilder på. Foto: Skjermdump.
RESERVE: Flere reserveforum har også begynt å dukke opp. Dette forumet har foreløpig 165 medlemmer og heter det samme som det hovedforumet het, før det byttet navn. I meldingen sender personen bilde av fire norske jenter som han ønsker nakenbilder på. Foto: Skjermdump. Vis mer

I nye skjermbilder fra forumene kan man se at medlemmer fortsatt sender bilder av jenter. I tillegg deler og etterspør de nye grupper.

- De flytter seg bare til andre forum, og prøver å starte samfunnet på nytt, tror Medlem X.

Ber Mehl om redegjørelse

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) fremmer fredag et skriftlig spørsmål angående «exposed»-grupper til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Stensland bruker Dagbladets avsløring som bakgrunn for spørsmålet.

- Det er kriminelt å dele denne typen bilder og det får store konsekvenser for dem det gjelder. Vi må se om det er noe vi kan gjøre, for vi må faktisk gjøre noe, sier Stensland til Dagbladet.

SKRIFTLIG SPØRSMÅL: Sveinung Stensland (H) har sendt et skriftlig spørsmål til justisministeren, hvor han etterlyser en redegjørelse. Foto: Vidar Ruud / NTB
SKRIFTLIG SPØRSMÅL: Sveinung Stensland (H) har sendt et skriftlig spørsmål til justisministeren, hvor han etterlyser en redegjørelse. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Han spør justisministeren blant annet om hvilke muligheter politiet har for å gripe inn, og eventuelt, stenge slike forum. Stensland er gjort kjent med at det fortsatt er 7000 medlemmer i forumet.

- Selv om deltakerne vet at forumet er offentlig kjent, velger de fortsatt å delta. Det kan tilsi at deltakerne er klar over hvor vanskelig det er for politiet å spore og å gripe inn overfor krypterte meldingstjenester som Telegram, skriver Stensland i begrunnelsen.

- Utviklingen er bekymringsfull.

Han ber statsråden gjøre rede for hvilke muligheter politiet har, og om en vurdering av om politiets hjemler er tilstrekkelige for å stanse exposed-forum.

På meldingstjenesten Telegram sprer medlemmer nakenbilder av norske jenter. Nå har politiet slått til mot gruppa med rundt 9000 medlemmer. Vis mer

- Krevende å stenge ned

Påtaleansvarlig for saken i Trøndelag politidistrikt, Suzanne Molund, forteller at de fortsatt er i en tidlig fase av etterforskninga.

- Etterforskninga pågår for fullt. Politiet jobber fortsatt med å få oversikt over saken, dens omfang og involverte i denne, sier hun til Dagbladet.

MANGE INVOLVERTE: Det har blitt delt over 16 000 bilder og videoer i «exposed»-gruppa. Foto: Dagbladet
MANGE INVOLVERTE: Det har blitt delt over 16 000 bilder og videoer i «exposed»-gruppa. Foto: Dagbladet Vis mer

Tre menn er siktet i saken. Dagbladet er kjent med at i hvert fall to av mennene var administratorer i forumet. To av mennene er løslatt fra varetekt, hvor den ene mannen er løslatt fredag, forteller hans forsvarer Torfinn Svanem til Dagbladet.

Den tredje mannen, kjent som Oslomannen, sitter fortsatt i varetekt i Trondheim.

Dagbladet har vært i kontakt med forsvarerne til alle de siktede. Ingen av de siktede ønsker å uttale seg.

Ti fornærmede

Molund sier at politiet er kjent med at det fortsatt er aktivitet i gruppa, og at de har sikret bevis opp mot dette.

- Politiet jobber opp mot Telegram og slike grupper, men det oppleves krevende å få stengt dem ned, sier Molund.

Dagbladet er kjent med at flere personer har anmeldt gruppen og bildespredere. Så langt har ti personer fått status som fornærma, ifølge Molund. Hun utelukker ikke at det vil bli flere.

- Det er tatt en rekke avhør i saken og vi jobber med gjennomganger av blant annet beslag og følger videre spor etter hvert som etterforskningen skrider fram, sier hun.

- Må vedlikeholde

Medlem X er enig med Stensland i at justisministeren bør vurdere politiets hjemler.

- Medlemmene i forumet har gjentatte ganger sagt at de ikke trenger å bekymre seg, fordi de vet at politiet ikke har ressurser til å ta dem, sier hun.

- Politiet og politikerne må vise at den lovgivende makt tar dette seriøst, og at det får konsekvenser.

Etter Dagbladets avsløring har flere jenter tatt kontakt med journalistene. Flere av dem er redde for at bilder av dem kan ha blitt delt i gruppen.

Medlem X mener også at det er viktig at det snakkes mer om bildespredning.

- Man kan ha flere kampanjer og snakke mer med de unge om det på skolen. Mange har sikkert hørt at man skal være forsiktig og at man ikke skal stole på noen, men vi må vedlikeholde det, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer