Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aktor: - De dro til Syria da IS hadde vist seg fra sin verste side

Mener ekstremistgruppens brutale fremferd var blitt godt kjent høsten 2014.

I RETTEN: Statsadvokat Frederik G. Ranke snakker med advokat Nils Christian Nordhus (t.h.), forsvareren til den 46 år gamle mannen, i Oslo tingrett onsdag formiddag der to menn er tiltalt for å ha sluttet seg til ekstremistgruppa IS og for å ha inngått terrorforbund.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
I RETTEN: Statsadvokat Frederik G. Ranke snakker med advokat Nils Christian Nordhus (t.h.), forsvareren til den 46 år gamle mannen, i Oslo tingrett onsdag formiddag der to menn er tiltalt for å ha sluttet seg til ekstremistgruppa IS og for å ha inngått terrorforbund. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor Frederik Ranke sier det er interessant at de to tiltalte valgte å dra til Syria og slutte seg til Den islamske staten høsten 2014 — da ekstremistgruppens brutale fremferd var blitt godt kjent.

Da rettssaken mot to menn på 23 og 46 år startet i Oslo tingrett onsdag, bruke statsadvokat Ranke mye tid på å redegjøre for IS' ugjerninger sommeren og høsten 2014.

De to er tiltalt for deltakelse i en terrororganisasjon ved å ha sluttet seg til IS i Syria og for å ha inngått terrorforbund høsten 2014.

23-åringen har erkjent å ha sluttet seg til IS, men nekter straffskyld for terrorforbund. 46-åringen nekter straffskyld for begge tiltalepunkter og hevder han ufrivillig endte i en IS-leir i Syria.

Brutale handlinger Ranke beskrev hvordan opprettelsen av det såkalte kalifatet og IS' herjinger i særlig Irak var de store sakene i mediebildet i den perioden. Forfølgelsen og overgrepene mot yazidi-folket i Nord-Irak, kidnapping og mishandling av kurdiske skolegutter, halshogging av vestlige gisler og henrettelser av medlemmer av andre grupperinger som slåss mot Assad-regimet i Syria, var andre saker som ble bredt omtalt i denne perioden.

- Det er interessant at de to velger å slutte seg til IS på dette tidspunktet, når organisasjonen har vist seg fra sin verste side, sier Ranke til NTB i en pause i rettssaken.

Trente seg opp 23-åringen startet sin forklaring onsdag ettermiddag. Han fortalte at han ble inspirert til å dra til Syria av venner i Fredrikstad som allerede hadde dratt til Syria eller som planla det.

23-åringen kom til Norge fra Tsjetsjenia som 15-åring sammen med sin far. Kledd i dressjakke og dongeribukse forklarte han seg dempet og velartikulert om hvordan han våren 2014 forberedte seg til avreisen ved blant annet å trene seg opp og ta en øyelaseroperasjon for å slippe å være avhengig av kontaktlinser i Syria. Han holdt planene skjult for familien og enkelte venner, som han trodde ville forsøke å stanse ham hvis de visste at han planla å dra.

Skjult overvåking 23-åringen ble utsatt for omfattende skjult etterforskning da politiet ved en tilfeldighet oppdaget at han var kommet hjem fra Syria.

PST fryktet 23-åringen var i ferd med å planlegge et terrorangrep i Norge eller i Vesten, men fant ikke spor av et forestående angrep. Den skjulte overvåkingen ble derfor avviklet etter to måneder, og politiet pågrep ham og 46-åringen i en koordinert aksjon i juli 2015.

23-åringen har sagt at det er to ting han ikke vil forklare seg om i retten såframt ikke dørene blir lukket, og presse og tilhørere sendes på gangen. Dette gjelder hva som skjedde i Syria som gjorde at han valgte å dra tilbake til Norge, og hva han sa til IS' ledelsen for å få lov til å dra.

23-åringens advokat Svein Holden beklaget at retten hadde avvist begjæringen om lukkede dører.

- Det gjør at retten ikke vil få høre om disse tingene, uttalte han.

Det er satt av tre uker til rettssaken.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!