Aktor: - Fikk koseturer til Budapest og VM i skiskyting

De seks tiltalte i Unibuss-saken må svare for korrupsjonsanklager for 12 millioner kroner.

- MILLIONKORRUPSJON: Påtalemyndigheten mener flere av de tiltalte i Unibuss-saken har gjort seg skyldig i millionkorrupsjon. Foto: Krister Sørbø/NTB Scanpix
- MILLIONKORRUPSJON: Påtalemyndigheten mener flere av de tiltalte i Unibuss-saken har gjort seg skyldig i millionkorrupsjon. Foto: Krister Sørbø/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morges startet et sju uker langt rettsmaraton i Oslo tingrett for de seks tiltalte i Unibuss-saken - en større korrupsjonssak hvor korrupsjonsbeløpet til sammen er på svimlende 12 millioner kroner.

På tiltalebenken sitter fire tidligere Unibuss-sjefer, bussleverandøren og lederen for et byggefirma.

Korrupsjonsavsløringer i det tyske busselskapet MAN ble opptakten til saken der påtalemakten mener å ha avdekket en omfattende korrupsjonskultur i Oslos kommunale busselskap - Unibuss, skriver NTB.

- Dette er en av de større korrupsjonssakene som er brakt inn for norsk rett. Utfordringen blir at denne saken er så omfangsrik. Det er så mye dokumentasjon. Det er mange tiltalte og et stort omfang. Det gjør gjennomføringen av saken krevende, sier aktor Guro Hansson Bull.

- Koseturer Rettsforhandlingene i sal 828 i Oslo tinghus startet klokka ni i morges med at aktor leste opp ei smørbrødliste av tiltalepunker, hvorpå de tiltalte i tur og orden erklærte seg skyldige eller ei.

Nils Ellingsen, en av de hovedtiltalte i korrupsjonssaken vedgikk å ha mottatt drøyt 560000 euro i kontanter fra det tyske selskapet MAN. Tidligere Unibuss-sjef, Helge Leite, sa seg delvis skyldig i å ha mottatt penger som har gått til oppussing av huset hans.

Aktoratet hevder summen er på 974000 kroner.

Blant statsadvokat Guro Hansson Bulls mange tiltalepunker, gikk det fram at flere av de tiltalte skal ha mottatt de reneste koseturer til Budapest og VM i skiskyting i Ruhpolding.

- Spaning Politiadvokat Christian Stenberg fortalte i retten hvordan påtalemyndigheten hadde nytte av å fengsle og sikte involverte, slippe dem fri dagen etter og foreta spaning og avlytting.

Slik avdekket de at en av hovedmennene, Nils Ellingsen, dro til Tusenfryd for å møte entreprenøren som skal ha feifakturert utbygging slik at pengene heller ble brukt til å pusse opp hjemme hos Helge Leite, daværende Unibuss-sjef.

Millionbeløp De to mest sentrale i saken er den tidligere tekniske sjefen i Unibuss Nils Aksel Ellingsen (61) og den tidligere innkjøpsansvarlige i Sporveisbussene/Unibuss, Erik Ernst Andersson (71), som begge er tiltalt for grov utroskap og alvorlig korrupsjon, der strafferammen er opptil ti års fengsel.

De to mottok, ifølge tiltalen, begge millionbeløp i årene 2002-2005 for å sikre leveranser av busser fra MAN. Ellingsen kjøpte også busser fra MAN da han hadde en tilsvarende stilling i Norgesbuss. Han skal også ha mottatt en rekke private fordeler fra Unibuss-leverandører, blant annet byggearbeider for 1,5 millioner kroner på sin private bolig, skriver NTB.

Statsadvokat Guro Hansson Bull dokumenterte en rekke slike forhold i retten i dag. Blant annet la aktor fram bevis for at Ellingsen mottok drøyt 400 000 euro 11. november 2005 knyttet til leveranse av et 30-talls busser.

67-åringen som representerte MAN i Norge er tiltalt for å ha medvirket til utbetalinger for til sammen 5,3 millioner kroner til de to innkjøpssjefene og for selv å ha fått 1,26 millioner kroner i returprovisjon.

Etterforskningen har også avdekket en rekke andre forhold rundt sjefssjiktet i Unibuss og norske leverandører til det kommunale selskapet. Leverandørene har ifølge tiltalen betalt for private utbygginger, leiebiler og reiser til Budapest og skiflygings-VM i Ruhpolding for Unibuss-sjefene.

Tidligere administrerende direktør Helge Leithe (61) er tiltalt for å ha mottatt materialer og bygningstjenester til sin private bolig for 1,1 millioner. Unibuss-leverandører skal også ha betalt reiser og dekket leiebil for toppsjefen.

AKTORATET: Statsadvokat Guro Hansson Bull og politiadvokat Christian Stenberg. Foto: Asle Hansen
AKTORATET: Statsadvokat Guro Hansson Bull og politiadvokat Christian Stenberg. Foto: Asle Hansen Vis mer