Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aktor: - French spiller syk

Tror ikke på forsvarerens vurderingen av helsetilstanden.

- SKUESPILL: Aktor Katenda Nkulu hevder Joshua French er frisk nok til å fortsette rettssaken. Foto: John Terje Pedersen
- SKUESPILL: Aktor Katenda Nkulu hevder Joshua French er frisk nok til å fortsette rettssaken. Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Forsvareren til Joshua French, advokat Hans Marius Graasvold, opplyste i ettermiddag om at han vil be om utsettelse av rettssaken i Kinshasa på grunn av klientens forverrede helsetilstand.

Men aktor i saken, oberst Katenda Nkulu, sier til Dagbladet at han mener det dreier seg om skuespill fra den drapstiltalte nordmannens side.

 - French spiller syk. Han var på sykehus i går, men de kunne ikke finne noe galt med ham, sier Nkulu.

Han tar forbehold om at rettens leder kommer til en annen konklusjon.

- Men hvis dommeren kommer til at French er syk vil rettssaken bli utsatt.

- Men vil du protestere mot begjæringen om utsettelse eller akseptere den?

- Dette vil bli bestemt i morgen. Hvis det blir dokumentert at French er syk så vil ingen motsette seg utsettelse, sier Nkulu til Dagbladet.

SKJERMES: Forsvarer Hans Marius Graasvold er nå alvorlig bekymret for Joshua French' helsetilstand. Her diskuterer de to rettssaken tidligere i uka. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKJERMES: Forsvarer Hans Marius Graasvold er nå alvorlig bekymret for Joshua French' helsetilstand. Her diskuterer de to rettssaken tidligere i uka. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Dommer Serge Kabondo bekrefter overfor Dagbladet at han først vil ta stilling til nordmennenes begjæring om utsettelse etter at retten er satt i morgen tidlig.

- Jeg har ikke noe med dette møtet i fengselet å gjøre. Jeg er ikke ansvarlig for Frenchs helse, jeg bare styrer rettssaken. Om French er syk og ikke kan møte i retten, vil vi utsette saken. Dette vil vi avgjøre i begynnelsen av morgendagens rettsmøte, sier Kabondo til Dagbladet.

Framdriften i rettssaken er dermed igjen helt uviss.

Møte i fengselet Etter at Joshua French de siste dagene har framstått stadig mer preget av prosessen, ble det i dag avholdt et møte om helsetilstanden hans med de mest sentrale personene i rettsdramet i fengselet i Kinshasa.

Like før klokka 1430 kom advokat Hans Marius Graasvold, det norske Kripos-teamet, UDs spesialutsending Kai Eide og de andre norske diplomatene ut fra møtet. Da ble det klart at forsvareren vil begjære rettssaken utsatt.

- Min vurdering er at tilstanden hans er så alvorlig at han ikke bør framstå for en rett verken i morgen eller de nærmeste dagene. Det er viktig å få utsatt rettssaken, sier Graasvold.

Graasvold ber om at rettssaken utsettes i lengre tid og at bare legenes vurdering må styre når French er i form til å gå i tiltaleboksen igjen.

- Det er ikke tilstrekkelig med en eller to dagers utsettelse, det må bli lang nok tid til at hans helsetilstand er bedret. Det må være en konkret medisinsk vurdering, sier forsvareren.

KREVER UTSETTELSE: Forsvarer Hans Marius Graasvold møtte i ettermiddag det norske pressekorpset etter møtet i fengselet i Kinshasa. Foto: John Terje Pedersen
KREVER UTSETTELSE: Forsvarer Hans Marius Graasvold møtte i ettermiddag det norske pressekorpset etter møtet i fengselet i Kinshasa. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Han mener det ikke er gjort en god nok ekspertvurdering av French' nåværende helse.

- Jeg har fortsatt ikke fullt ut oversikt over hva han har fått av behandling og undersøkelser, men undersøkelsene har ikke bidratt til å kaste et riktig lys over hans helsetilstande, sier Graasvold.

Kjørt på sykehus I går ettermiddag ble Joshua French kjørt til sykehus for en legesjekk etter at han meldte fra om plager. Etter sjekken bar det tilbake til fengselet.

Litt tidligere på dagen meldte forsvarer Graasvold fra om at French skulle skjermes fra mediene etter at han hadde følt seg sliten.

- Som dere sikkert forstår, har French vært under et enormt press de siste fire-fem årene. Dette kulminerte nærmest tirsdag da rettssaken ble avbrutt, sa advokaten.

DELTOK PÅ MØTET: UDs spesialutsending Kai Eide var med på møtet i fengselet i dag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DELTOK PÅ MØTET: UDs spesialutsending Kai Eide var med på møtet i fengselet i dag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer