Aktor: - Mobilbeviset intet alibi

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Aktor i barnedrapssaken mener ikke mobilbevisene utgjør noe alibi for Viggo Kristiansen. Han mener å ha det han kaller seks «sikre og objektive» bevis mot de to tiltalte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kaller disse bevisene objektive og sikre i anførselstegn, sa statsadvokat Edward Dahl i sin prosedyre i retten i dag.

- Det vil si at det er bevis som ikke stammer fra de tiltalte, men som stammer fra nøytrale bidragsytere i bevisbyrden, personer som ikke har noen parts- eller særinteresser.

- Påtalemyndigheten vil påvise at disse nøytrale bevisene i seg selv er så sterke at disse alene ville medført domfellelse for begge de tiltalte, sa Dahl.

Aktors 'sikre' bevis'

1. Håret som ble funnet på drapsstedet samsvarer med Jan Helge Andersens DNA-profil i to forskjellige tester.

- Dette er en sikker match. Det knytter Jan Helge Andersen til åstedet, og det knytter han til handlingene, i og med at det ble funnet i det avgrensede området politiet går ut i fra drapet ble begått i, sa Dahl.

2. Opplysninger fra flere vitner om at de to tiltalte ble observert i den nordlige enden av Baneheia ved 18-tiden. Jentene ble sist sett i live like før kl. 19.00. Senere på kvelden ble de to tiltalte observert sammen på trappa til Viggo Kristiansen.

- Vi vet altså at de har vært sammen før og etter drapene ble begått. I mellom ligger det en del timer som er sakens kjerne, sa Dahl.

3. Påstanden om at ingen av de tiltalte hadde alibi, og ikke har det.

- De var sammen før og etter drapene ble begått, men i tiden i mellom observasjonene har de ikke noe fullgodt alibi. Det såkalte mobilalibiet lovde aktor å komme tilbake til seinere, men sa allikevel følgende:

- De sier kanskje noe om hvor den ene tiltalte var på visse tidspunkter, men noe alibi er det ikke.

4. Flere ting peker på at ugjerningene ble begått av to gjerningsmenn. Både at det vare to jenter som ble mishandlet og drept, og at det er funnet DNA som viser at det var to menn som begikk overgrepene.

- Et godt og tungt bevis. Hvem var den andre? sa Dahl.

5. Viggo Kristiansen har tidligere begått overgrep mot barn. Dette har han tilstått, og sannsynliggjør at han har gjort det han er tiltalt for, mente aktor.

6. Dahl mente også at skadene på jentene støtter opp om tiltalen. Det er funnet klare bevis på grovt seksuelt misbruk.

- Se på bevisene

Dahl ba i innledningsvis i sin prosedyre om at retten se bort i fra prinsippet om at tvilen skal komme tiltalte til gode. Dette ble begrunnet med at Viggo og Jan Helges forklaring står i steil motsetning til hverandre, og at retten måtte legge vekt på de ovennevnte 'sikre og objektive bevis'.

- Det gunstigste for Jan Helge Andersen er at man legger hans forklaring til grunn. Samtidig er dette det mest ugunstige for Viggo Kristiansen. Hvis Viggo Kristiansens forklaring legges til grunn, så er dette mest ugunstig for Jan Helge Andersen. Da må han ta ansvaret for det som skjedde der oppe, sa Dahl.

Dette problemet kan ifølge Dahl ikke løses ved at tvilen kommer de tiltalte til gode.

- Begge kan ikke få uttelling på tvilen, begge kan ikke snakke sant. Til det er forklaringene for ulike. I stedet for å holde fast på tvilen ber jeg dere holde fast i påtalemyndighetens bevis. Har påtalemyndigheten oppfylt bevisførselen for Jan Helge Andersen? Har påtalemyndigheten oppfylt bevisførselen for Viggo Kristiansen? Dette bør legges til grunn, sa Dahl.