Aktor: - Noen presser Moland til å anke

Aktor hevder Tjostolv Moland ikke ønsker ankesak. Dagbladet fulgte saken fra retten.

VIL HA SAKEN AVVIST: Aktor Oberst Agabo mener saken bør sendes tilbake til retten i Kisangani. Han mener verken Tjostolv Moland eller Joshua French ønsker noen ankesak, men at noen presser dem. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
VIL HA SAKEN AVVIST: Aktor Oberst Agabo mener saken bør sendes tilbake til retten i Kisangani. Han mener verken Tjostolv Moland eller Joshua French ønsker noen ankesak, men at noen presser dem. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| KINSHASA (Dagbladet): Det er satt av to dager til høyesterettsbehandlingen av dødsdommene mot Tjostolv Moland og Joshua French.

Det skal ikke føres vitner i saken, og domstolen skal bare ta stilling til dødsdommene som ble avsagt 3. desember skal godkjennes eller ikke.

Følg rettssaken direkte her:
14:10: Retten er hevet. Domstolen vil avsi dom en dag som vil bli annonsert.

13:52: Andre Kibambe demonstrerer nå hvordan bildene av avdøde Abedi Kasongo viser at han ikke kan ha blitt drept slik vitnene forklarer.

- Kasongo hadde et stort sår på høyre side av hodet. Det må være her kula kom ut. Samtidig sier vitnene at Moland sto på høyre side av Kasongo da han skjøt. Dette kan ikke stemme, sier Kibambe.

13:36:
Tjostolv Molands forsvarer, Andre Kibambe omtaler Tjostolv Molands medisinske tilstand under forrige rettsrunde:

- Den medisinske rapporten er datert 30. november, mens Molands tilståelser kom den 27. november. Dette viser tydelig at Moland var syk da han gav tilståelsene. Hvordan kan dere akseptere en tilståelse fra en mentalt syk person, spør Kibambe.

13:30: Tjostolv Molands forsvarer, Andre Kibambe, går til angrep på Kisangani-domstolens håndtering av byttet av aktor:
- Dette skulle vært tatt opp med forsvarsministeren. Etter loven er han den eneste som kan signere et bytte av aktor midt i en rettsprosess, sier Kibambe.

Kibambe tar også for seg byttet av dommere midt i rettssaken.
- Dette kan ikke Kinshasa tillate, sier han.
- Først ble de to nye ikke oppdatert ordentlig på hva som hadde skjedd før de kom inn. For det andre: Da dommen skulle avsies vare det ikke de to nye dommerne til stede. Da ver det de to som først var blitt byttet ut som satt der, sier Kibambe.
13:05: Tjostolv Molands forsvarer Andre Kibambe får ordet:

- Vi har gledet oss veldig til denne dagen. Dette er en mulighet dette landet har til å renvaske sitt rettsvesen etter hva som har skjedd i Kisangani.

Kibambe mener at aktor ikke kan sitte på samme dokumenter som han. Han har nemlig annført sju punkter som grunnlag for å annullere dommen, mens aktor bare svarte for tre grunner.

13:00: Aktor Agabo går overraskende inn for at Høyesterettsbehandlingen av saken avvises, og at saken sendes tilbake til domstolen i Kisangani.

- Men ankedomstolen i Kisangani må få en helt ny sammensetning enn forrige gang, sier Agabo.
12:45: Aktor Agabo hevder at Moand egentlig ikke ønsker å anke saken:

- Anken er ikke Molands vilje. Noen tenker for ham og presser ham til å anke denne saken.

- Da Moland ble presentert for anken i fengselet, nektet han å signere. Det viser at han egentlig ikke ønsker denne ankebehandlingen, sier Agabo.

- 21 november innrømmet han at det var han som drepte Kasongo. Jeg drepte Kasongo og jeg brukte et våpen som jeg kastet i skogen, sa Moland ifølge Agabo.

NY RUNDE: I dag skal høyesterettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French starte i Kongos hovedstad Kinshasa. Tjostolv Moland og Joshua French vil ikke være til stede, og sitter fortsatt fengslet i Kisangani. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
NY RUNDE: I dag skal høyesterettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French starte i Kongos hovedstad Kinshasa. Tjostolv Moland og Joshua French vil ikke være til stede, og sitter fortsatt fengslet i Kisangani. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- French ønsker heller ikke denne anken. Da han ble presentert for den i fengselet, nektet også han å signere, sier Agabo.

Han trekker også fram at Moland på et tidspunkt angivelig støttet opprørslederen Laurent Nkunda.

12:40: Aktor Agabo sier at forsvarerne har inkludert noen punkter som han ikke engang vil snakke om.

- De skriver noe om den internasjonale straffedomstolen i Haag. Det er helt irrelevant i denne saken, sier han
12:25: Aktor Agabo snakker nå om hvordan det ble håndtert da Moland ble mentalt syk:

-Disse legene er ikke engler. Det har vært flere saker der leger er uenige med hverandre. Medisin er ikke en eksakt vitenskap. Alle disse doktorene som så på Moland var generalister. De er ikke spesialister, sier Agabo.

11:55: Aktor Agabo fortsetter med sin versjon av sakens fakta:

-De ga innstuksjon til sjåføren om at han ikke skal ta med andre passasjerer. Likevel tok han med seg to personer.
- Dette viser at de hadde en plan om å drepe sjåføren.
- Etter at Moland drepte sjåføren startet French en slosskamp med en av de to passasjerene. Da Arabadjo flyktet skjøt Moland skudd etter ham. Men Moland klarte ikke å treffe ham.
- Moland startet å gjøre rent bilen, mens French tok et bilde.

- Etter noen dager på flukt ble French pågrepet mens Moland igjen klarte å flykte, sier Agabo.

- Moland ble senere pågrepet ikke langt fra Mombasa. De ble begge fraktet til militærretten i Kisangani.
- De ble dømt til døden og til å betale en rekke erstatninger i to rettsinstanser i Kisangani, sier Agabo.

11:50: Aktor Agabo har nå fått ordet. Han gir nå sin versjon av sakens fakta.

-De hadde med seg både kart, våpen og GPS som tollmyndighetene ikke oppdaget. Etter noen lukeriøse dager i Kisangani bestemte de seg for å reise til Niania.

Et hotellopphold i Kisangani er luksus sammenliknet med livet til en vanlig kongoleser.

11:38: En av de fem dommerne gjennomgår grunnene som er gitt for anken. Blant annet Molands mentale tilstand og at det ikke er bevist at han er morderen.

11:30: Retten er satt i Kinshasa.

Retten ble satt med samme millitære prosedyre som vi har sett i Kisangani.

Dommer oberst Basolo sier at retten er gyldig innkaldt og at retten nå lovlig kan settes.'

-Alle skal få forklare seg, men vi vil ikke høre på nye argumenter. Dere får bare forklare det dere allerede har skrevet til oss, sier Basolo.
Kibambe sier at han bare representerer Tjostolv Moland Moland.
- French har ikke fått noen innkalling og han er heller ikke representert her i dag, sier Kibambe.
10:45: Tjostolv Molands forsvarer Andre Kibambe, sier at han mener dommerne bør utsette saken:

- Jeg kan ikke be om utsettelse på Frenchs vegne, siden jeg representerer Moland. Derfor kan jeg heller ikke be om utsettelse i et bestemt anntall dager. Det blir opp til dommerne å gjøre det de mener er riktig.  
- Men jeg vil påpeke at French ikke har mottatt noen offisiell innkalling, og så bør dommerne selv trekke den konklusjonen at saken må utsettes, sier Kibambe.

10:05: Foreløpig er bare Tjostolv Molands forsvarer Andre Kibambe, Gunvor Alida Endresen fra Utenriksdepartementet og Dagbladet til stede ved den militære høyesterettens lokaler i Kinshasa, melder Dagbladets reporter på stedet, Tore Bergsaker.

Dagbladet har fått beskjed om at det er forbudt å rapportere fra saken før dommeren har gitt klarsignal.

MENER SAKEN BØR UTSETTES: Tjostolv Molands forsvarer Andre Kibambe er klar for dagens rettssak, men mener saken bør utsettes. Det er usikkert om Joshua French' forsvarer Guillaume Likwela rekker fram til rettssaken. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
MENER SAKEN BØR UTSETTES: Tjostolv Molands forsvarer Andre Kibambe er klar for dagens rettssak, men mener saken bør utsettes. Det er usikkert om Joshua French' forsvarer Guillaume Likwela rekker fram til rettssaken. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer

Aktor uvitende om sakenOpptakten til dagens planlagte rettsmøte har vært noe uryddig. Da Dagbladet var til stede på et forberedende rettsmøte i Kinshasa den 10. mars, ble det sagt at saken antakelig ville komme opp i mai eller juni.

Da Dagbladet ringte mannen som skal være aktor i rettssaken i går, oberst Agabo, var han tilsynelatende uvitende om rettsmøtet i dag:

- Hei, det er journalisten fra Dagbladet som ringer. Jeg lurer på om det hadde vært mulig å treffe deg for en prat om morgendagens rettsmøte?

- Rettsmøte i morgen, sier du? Det har jeg ikke hørt noe om, svarte obersten.

- Vel, både forsvarer Kibambe og sekretæren til den militære høyesterett sier at saken skal starte i morgen. Er det fortsatt du som er aktor?

- Jeg har ikke hørt noe om at jeg er tatt av saken. Nå må jeg se å finne ut av dette. Vi får snakkes senere.

Da Dagbladet senere traff aktor ved den militære høyesteretten i Kinshasa, har han fra retten fått beskjed om at saken likevel skal starte i dag, tirsdag.

- Ja jeg dro ned hit for å orientere meg. Det ser ut til at dere har rett. Saken skal starte i morgen, sa obersten til Dagbladet i går.

Mer kunne han ikke si, for han måtte forberede seg på en høyesterettssak som plutselig bare var timer unna.

- UhørtVed forrige rettsrunde i Kisangani var det dommer Pascal Moliba som ledet rettssaken. I går var han i Kinshasa for å ha samtaler med domstolene her.

- Jeg har reist ned hit for å konsultere, var alt han hadde å si til Dagbladet.

Nordmennenes advokat Morten Furuholmen reagerer kraftig på den forrige dommerens besøk.

- Det er jo hans dom høyesterett nå skal vurdere. Og så sitter han der dagen før høyesterettsbehandlingen og snakker med domstolene. Poenget med en ankebehandling er jo at den skal være uavhengig. Etter vanlige rettsstandarder er dette helt uhørt, sier han.

RETTEN SETTES: Med samme militære prosedyre som i Kisangani, ble den militære høyesteretten satt klokken 11.30. Foto: Tore Bergsaker.
RETTEN SETTES: Med samme militære prosedyre som i Kisangani, ble den militære høyesteretten satt klokken 11.30. Foto: Tore Bergsaker. Vis mer

- Har fått garantierBlir dødsdommene ikke godkjent, kan det gå mot en ny fullstendig ankebehandling i Kisangani, der de to nordmennene fortsatt sitter fengslet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at han har fått garantier fra kongolesiske myndigheter om at dødsstraffene for de to nordmennene ikke vil bli iverksatt.

HØYESTERETTEN: Fra den militære høyesterettens lokaler i Kinshasa, der behandlingen av dødsdommene mot Tjostolv Moland og Joshua French skal starte i dag. Foto: Tore Bergsaker
HØYESTERETTEN: Fra den militære høyesterettens lokaler i Kinshasa, der behandlingen av dødsdommene mot Tjostolv Moland og Joshua French skal starte i dag. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer