PÅSTAND: Spesialenheten legger ned påstand om 21 års fengsel for Jensen. Slik begrunnes påstanden. Video: NTB Scanpix Vis mer

Eirik Jensen

Aktor: 21 års fengsel for Jensen. 
Elden: Vi ber om full frifinnelse

Eirik Jensen ikke overrasket over påstanden om 21 års fengsel. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eirik Jensen fikk i dag beskjeden han har ventet på og forsvareren har forberedt ham på.

Spesialenheten ber om lovens strengeste straff - 21 års fengsel - for den tidligere politilederen. Påstanden er helt i tråd med tiltalen som går på at Jensen har medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj mellom 2004-2013 og at han har mottatt minst 2,1 millioner av hasjbaronen Gjermund Cappelen.

Påstanden mot Cappelen er på 18 års fengsel. Statsadvokat Lars Erik Alfheim mener hasjbaronen bør få tre års strafferabatt for å ha tilstått og snakket inn Jensen.

Går for full frifinnelse

IKKE OVERRASKET: F.h. Eirik Jensens forsvarere, John Christian Elden og Arild Holden sammen med Jensen , idet prosedyrene i rettssaken mot den korrupsjonstiltalte ekspolitimannen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen startet torsdag. De to vil be om full frifinnelse for Jensen når de holder sine prosedyrer tirsdag.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
IKKE OVERRASKET: F.h. Eirik Jensens forsvarere, John Christian Elden og Arild Holden sammen med Jensen , idet prosedyrene i rettssaken mot den korrupsjonstiltalte ekspolitimannen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen startet torsdag. De to vil be om full frifinnelse for Jensen når de holder sine prosedyrer tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Siste ord er likevel ikke sagt i saken. Tirsdag holder Eirik Jensens forsvarere sin prosedyre. De vil gå for full frifinnelse for Jensen.

- Isolert sett reagerer vi ikke på påstanden. Spesialenheten har gått for gull med det kvantumet som ligger.

- Alternativet er jo en frifinnelse, som vi går for, hvor vi mener bevisene ikke holder for en slik påstand.

- Dere går for frifinnelse for korrupsjonen og medvirkning til innførsel? Full frifinnelse?

- Ja, sier Jensens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

- På tirsdag vil vi argumentere for hvorfor disse bevisene eller indisiene påtalemyndighetene har kommet med ikke holder til domfellelse, sier han.

2,4 millioner

Jensen er tiltalt etter straffeloven paragraf 162 for medvirkning til innførsel av narkotika under særdeles skjerpende omstendigheter - strafferamme på 21 år og straffeloven paragraf 276 b for grov korrupsjon - strafferamme på ti år.

Spesialenheten vil inndra 2 450 000 kroner som fortjeneste for straffbar handling.

- Spesialenheten mener det ikke foreligger noen formildende omstendigheter for Eirik Jensen. Han har ikke bidratt til å oppklare noen av forholdene i tiltalen, snarere motsatt, sier assisterende sjef i Spesialenheten Guro Glærum Kleppe.

Jensen er i tillegg tiltalt for en rekke overtredelser av våpenlovens paragraf 33. Tre av disse punktene i tiltalen - som dreier seg om oppbevaring av en pistol, en revolver og en rifle - er nå strøket av Spesialenheten.

Elden signaliserer at de ikke vil bruke så mye tid på disse punktene.

Påstanden om straff kom på rettssakens 66. dag. Det er blitt ført 122 vitner i rettssaken, og over 6000 sider med dokumenter ligger til grunn. Schilling har i dag gjennomgått i detalj hvorfor Spesialenheten mener Jensen er skyldig, og var knallhard i sin vurdering av hans forklaring.