Aktor: Andre kan ha begått drapene

Aktor Jørn Sigurd Maurud i Orderudsaken, sier han ikke kan utelukke at andre enn de fire tiltalte kan ha utført drapene. Han mener likevel at de bør dømmes etter tiltalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor Jørn Sigurd Maurud i Orderud-saken sa i sitt åpningsinnlegg at man ikke kan utelukke at andre enn de fire tiltalte utførte drapene.

- Vi mener å kunne føre bevis for at samtlige fire tiltalte var med på det faktum som er beskrevet i tiltalebeslutningen, og at det faktum har funnet sted, sa Maurud.

- De er ikke tiltalt for å ha utført drapene selv, for det kan vi ikke bevise at de har gjort, men de er tiltalt for medvirkning. Og medvirkeren straffes i norsk rett på samme måte som hovedmannen, og uavhengig av om hovedmannen kan straffes.

- Det reises også spørsmål som vi ikke har svar på. Vi vet ikke hvem eller hvilke som var i kårboligen den natten og begikk disse groteske drapene, og vi vet ikke hvor drapsvåpnene er blitt av. På spørsmål om vi kan utelukke at andre kan ha begått drapene, må vi svare nei. Men etterforskningen har heller ikke gitt holdepunkter for en slik antakelse, sa Maurud.

Erklærte seg ikke skyldig

Per Kristian Orderud, Veronica Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød erklærte seg alle ikke skyldige da rettsaken startet i Nes herredsrett i dag. Ekteparet Per Kristian og Veronica Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød er tiltalt for overlagt drap eller medvirkning til overlagt drap på Per Kristian Orderuds foreldre Kristian Magnus og Marie Orderud og hans søster Anne Orderud Paust.

Kirkemo Haukeland og Grønnerød er også tiltalt for trusler i forbindelse med et attentatforsøk mot Anne Orderud Paust i juli 1998.

Retten ble satt klokka 9.03 onsdag, og et drøyt kvarter senere hadde alle fire tiltalte svart «ikke skyldig» på sorenskriver Trond Våpenstads spørsmål om de erkjente seg skyldig eller ikke skyldig.

Det var ingen innsigelser mot rettens habilitet. Våpenstad åpnet, med bakgrunn i den store pressedekningen, for at vitner i saken kan tillates å være til stede i retten før de har avgitt vitnemål. Det betinger at det ikke kommer innsigelser mot vitnenes tilstedeværelse.

(NTB)

<B>IKKE SKYLDIG: Ekteparet Veronica og Per Kristian Orderud sammen med noen av forsvarerne i Nes herredsrett i dag tidlig.
<B>IKKE SKYLDIG: Kristin Kirkemo Haukeland erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen.