Aktor ba om 2,5 års fengsel for Mats Storvik

BODØ/OSLO (Dagbladet.no): Aktor Jenny Pedersen la i formiddag ned påstand om 2,5 års fengsel for Mats Storvik. Storvik hjalp sin venninne Hetal Amin med å kjøpe metadontablettene hun brukte til å ta sitt eget liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Aktor mener den tiltalte Mats Storvik ikke kan dømmes til betinget fengsel. Til det er forbrytelsen for alvorlig.

Storvik reagerte kraftig

Mats Storvik reagerte kraftig på aktors påstand om 2,5 års ubetinget fengsel. Retten tok pause rett etter at aktor la ned sin påstand, og Storvik rettet seg mot sine forsvarere og sa:

- Dette er det verste jeg har hørt.

Storvik sa også til sine forsvarere at han tok aktors prosedyre som en personlig fornærmelse. Forsvarer Gunnar Reinsnes presiserte at Storvik med dette mente aktors begrunnelse, hvor hun ikke bare la almenpreventive hensyn til grunn, men også individualpreventive hensyn. Dette tolket forsvareren som at aktor mente at Storvik var i stand til å gjøre samme handling om igjen.

Ba retten gå langt

Aktor Jenny Pedersen ba i sin prosedyre retten gå langt i sin pådømmelse. Hun henviste til en artikkel i Dagbladet sist søndag hvor hun hadde lest om grupper som flørter med selvmord på Internett, og viste til at de inngikk partnerskap og pakter innenfor selvmord.

Aktor Pedersen mener de almenpreventive hensynene må veie tungt i denne saken. Hun viste til at psykiske plager blant ungdom er et økende problem og at både unge og eldre tenker på selvmord i større grad enn før.

- Det er vår plikt å hjelpe dem tilbake til livet. Hvis ikke kan vi oppleve en skremmende utvikling, sa Pedersen i sin prosedyre.

- Ville Hetal dø?

Aktor stilte også det retoriske spørsmålet:

- Ville Hetal dø?

Aktor betviler ikke at Hetal Amin ga uttrykk for at hun ville det der og da, så tiltalte har ikke forledet henne. Men aktor mener Hetals ønske om å dø ikke var så standhaftig.

Aktor viste til Hetals tanker om å dø fra 1993, men mener de to forsøkene på selvmord i desember 1997 var et rop om hjelp.

- Alt tyder på at disse selvmordsforsøkene var en appellerende handling, sa aktor. Hun pekte på at Hetal ønsket at eks-kjæresten skulle ta på sårene på håndleddet, og fysisk føle hennes smerte. At hennes egentlige ønske var å bli funnet på badet med risp i pulsåren. Når hun ett døgn senere forsøkte på nytt, la hun tablettene synlige.

- Hun ville at de skulle finnes, mener aktor.

Pedersen pekte også på at tiltalte Mats Storvik ikke hadde truffet Hetal Amin på lang tid da de møttes 2. juledag 1997. Hetal snakket om skolegang og behandling, men også om selvmord.

I Amsterdam tatoverte hun seg over sårene på håndleddet, og i en telefonsamtale med moren ba hun henne vente med å klippe seg til hun kom hjem slik at hun kunne klippe henne.

- Hun var ambivalent i forhold til døden, sa aktor Jenny Pedersen.

Men allerede 2. juledag sier Storvik at han vil følge henne helt inn i døden, dersom hun fremdels ikke ønsket å leve etter interrail-turen.

- Hvordan kan et menneske finne på å dra på tur med et sånt utgangspunkt, spurte aktor Jenny Pedersen.

Argumenterte ikke mot selvmordet

Aktor pekte også på at Mats Storvik ikke med ett ord argumenterte mot selvmordet da Hetal Amin bestemte seg for å ta sitt liv.

Aktor mener Storvik var med og la til rette ved å si at det var en god ide å søke om informasjon på Internett-kaffeer.

- Han våker over henne, nekter å slippe noen inn på rommet og viser ingen sorg eller fortvilelse over at venninnen dør, sa aktor.

- Skremmende lesning

Aktor mener også at tiltalte har vist en viljestyrke som hun bare har sett maken til i boken "Final Exit". Hun mener boken er skremmende lesning, og mener tiltalte har lest boken grundig.

- Hele handlingen er som tatt ut av boken, sa Pedersen i sin prosedyre, og la til at Storvik ikke bare tiet for nederlandsk politi, men også norsk politi. I boken "Final Exit" står det:

"Say nothing. Let the police do its job."

- Handlet med overlegg

Hun mener Mats Storvik handlet ikke bare forsettlig, men med overlegg, da han kjøpte metadontablettene venninnen brukte til å ta sitt eget liv.

Men etter en gjennomgang der hun viste til tre Høyesterettsuttalelser, er det mye som tyder på at man ikke kan gå over strafferammen i landet der forbrytelsen skjedde. I Nederland har medvirkning til selvmord en øvre strafferamme på tre års fengsel.

Hun viste til at Norge har en strafferamme på alt fra bøter til 21 års fengsel. Det finnes ikke relevant rettspraksis fra Norge, men aktor tolker loven dithen at enkelte saker anses som svært lite graverende, mens andre nærmer seg samme grovhetsgrad som medvirkning til drap.

Krevde selvmordsbrev

- Storvik ble kjent med Hetals ønske om å dø to dager før hun tok sitt liv. Storvik stilte en betingelse om at hun måtte skrive selvmordsbrev hvis han skulle hjelpe henne. Det er uten betydning for skyldsspørsmålet hvorvidt han knuste tablettene for henne så lenge det var han som kjøpte dem, slo statsadvokat Pedersen fast i prosedyren.

- Han satt og fulgte med henne store deler av den tiden det tok henne å dø, og han forhindret andre å komme inn i hotellrommet. Han handlet ikke bare forsettlig, men med overlegg, fortsatte Pedersen.

Aktor åpnet sin prosedyre i saken mot Mats Storvik med å utrykke at hun var sjokkert over måten fagpersoner som ikke har hatt kjennskap til selvmordssaken, har uttalt seg i media.

Mandag gikk flere kjente jusprofessorer ut i Dagbladet og uttalte at de trodde Storvik vil få en mild dom, om han i det hele tatt blir dømt for å ha medvirket til venninnen Hetal Amins selvmord.

- I mange andre land er det å medvirke til selvmord ikke straffbart. Det som ikke er straffbart i Sverige, kan umulig gi lang straff i Norge, uttalte professor Anders Bratholm, en nestor i norsk strafferett.

- Lovstridig handling

Kollega Finn Seyersted gikk enda lengre i sine uttalelser:

- Mitt grunnsyn er at dette egentlig ikke er noe straffeloven burde bry seg med. Vi har viktigere ting å bruke samfunnets ressurser på enn å straffe folk som hjelper andre til selvmord.

Da aktor i selvmordssaken startet sin prosedyre i Salten herredsrett i dag, åpnet hun med å si at hun er sjokkert over at jusprofessorene kunne uttale seg om saken uten engang å ha vært til stede. Deretter fortsatte hun prosedyren med å slå fast at den handlingen Storvik begikk ved å kjøpe metadon til benyttelse ved selvmord er en lovstridig handling.

Hoveforhandlingene i straffesaken mot Mats Storvik er nå avsluttet. Salten herredsrett har tatt saken opp til doms, og det er uklart når dom vil foreligge. Rettens administrator, sorenskriver Gunnar Lind antyder at dommen vil foreligge om en til tre uker.

<B>DØDE:</B> Dette bildet ble tatt på hotellrommet i Amsterdam før Hetal Amin tok sitt eget liv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer