Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aktor ber Høyesterett gi Alvdal-mor forvaring

Stor fare at 46-åringen vil forgripe seg på barn på nytt, mener påtalemyndigheten.

BER OM FORVARING: Alvdal-mora (46) ble ikke dømt til forvaring i lagmannsretten. Nå ønkser påtalemyndigheten å gjøre om på det i Høyesterett. Foto: Tomm W. Christiansen
BER OM FORVARING: Alvdal-mora (46) ble ikke dømt til forvaring i lagmannsretten. Nå ønkser påtalemyndigheten å gjøre om på det i Høyesterett. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Samfunnet får ikke god nok beskyttelse mot denne kvinnen hvis dommen på ordinær fengselsstraff blir stående, sier statsadvokat Thorbjørn Klundseter til NTB.

Aktoratet i den omfattende overgrepssaken anker til Høyesterett over straffeutmålingen for den hovedtiltalte moren, samt for naboekteparet.

Kvinnen som ble utpekt som hovedovergriper, må dømmes til forvaring - fordi det er overhengende fare for at hun etter ordinær soning vil forgripe seg på barn på nytt, ifølge påtalemyndigheten.

- Rettspraksis gir svært lite veiledning i så alvorlige saker som dette. Derfor mener vi også at det er viktig å høre hvor Høyesterett mener straffenivået bør ligge, sier han.

Trolig motanke 46-åringen, som er moren til to av de fire barna i saken, ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til tolv års fengsel. Da het det seg at en så lang fengselsstraff kombinert med behandling vil gi samfunnet tilstrekkelig vern når hun slipper ut.

Kvinnen har selv ikke anket til Høyesterett, men hennes forsvarer, advokat Steffen Brandstad, har tidligere sagt at han trolig vil levere motanke dersom påtalemyndigheten anker. Han kommer i så fall til å be om at hun får enda mildere straff.

Også naboekteparet må straffes strengere for sin rolle i saken, mener aktor.

- Når mannen er dømt for medvirkning til ti voldtekter av sine egne barn og kvinnen domfelt for medvirkning til åtte voldtekter, samt til fremstilling av barneporno, er fire og tre års fengsel for lite, sier Klundseter.

Full gjennomgang Dermed ligger det an til at Høyesterett vil ta en grundig gjennomgang av hele Alvdal-komplekset, såfremt ankeutvalget slipper sakene igjennom.

Tre av fire tiltalte har anket over saksbehandlingen, fordi de mener lagmannsretten skulle oppnevnt en sakkyndig på vitnepsykologi. Forsvarerne har gjentatte ganger hevdet at sentrale barneavhør er av så dårlig kvalitet at de ikke kan brukes som bevis.

- Vi ber Høyesterett henvise hele saken til ny behandling i lagmannsretten, sa advokat Sverre Næss da han anket på vegne av den 64 år gamle mannen som som ble dømt til forvaring i 13 år med en minstetid på åtte år.
(NTB)