Aktor ber om 16 års fengsel

For den 23 år gamle mannen som er tiltalt for det såkalte halloween-drapet.

PROSEDYRER I DAG: Carl Graff Hartmann (i midten) startet i dag prosedyrene i den såkalte halloweensaken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PROSEDYRER I DAG: Carl Graff Hartmann (i midten) startet i dag prosedyrene i den såkalte halloweensaken. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor Carl Graff Hartmann ber subsidiært om tvungent psykisk helsevern dersom retten ikke mener tiltalte kan dømmes til straff. Det er ingen uenighet om hva som faktisk skjedde på Bislett natten til 30. oktober 2011. Det har også hele tiden vært klart at spørsmålet om tiltaltes tilregnelighet det viktigste retten skal ta stilling til.

Etter en uke med forklaringer og bevisførsel, startet i dag prosedyrene i rettssaken etter det såkalte halloween-drapet. Der står tiltaltes tilregnelighet sentralt.

Siden før saken startet i Oslo tingrett har det vært klart at det viktigste retten skal ta stilling til, er om den tiltalte 23-åringen var strafferettslig tilregnelig da han drepte Andreas Nilstad (22) og påførte Marius Løken (24) livstruende skader natt til 30. oktober 2011.

Det er ingen uenighet om hva som faktisk skjedde den natten, og aktor Carl Graff Hartmann gikk forholdsvis raskt gjennom disse punktene da han startet på sitt sluttinnlegg.

Stilte opp fire vilkår Hartmann gikk derimot langt mer detaljert på spørsmålet om tilregnelighet og den tiltalte 23-åringens psykiske tilstand. Det er ikke særlig uenighet om tiltaltes tilstand: samtlige sakkyndige mener han var psykotisk da han angrep kameratene. De er derimot uenige om hvordan psykosen oppsto.

- Det retten må ta stilling til er om tiltalte hadde en psykose i strafferettslig forstand eller om psykosen var utløst av selvforskyldt rus, forklarte Hartmann. Han stilte deretter opp fire vilkår som må oppfylles dersom psykosen skal kunne sies å ha vært rusutløst: at den er av kort varighet, at den går over når virkningen av rusen gir seg, at den er utløst av rus og at tiltalte måtte regne med muligheten for å bli ruset.

23-åringen har forklart at han drakk noe alkohol og røykte marihuana kvelden før drapet.

Vil be om frifinnelse Dersom psykosen «er en følge av selvforskyldt rus», som det heter i lovteksten, gir den ikke fritak for straff, og 23-åringen kan dømmes til fengsel. Det er i tråd med det som står i tiltalen, men det er også tatt høyde for at behandling kan bli et alternativ.

Tre av de fire sakkyndige har i forkant kommet fram til at 23-åringen ikke kan dømmes til straff. Forsvarer Harald Stabell har varslet at han kommer til å be om frifinnelse på bakgrunn av dette. Han sier retten da må ta stilling til om tiltalte skal dømmes til tvungent psykisk helsevern.

(NTB)