Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dobbeltdrapene i Marokko:

Aktor ber om dødsstraff for dobbeltdrapene i Marokko

Advokaten til den danske familien sier at han personlig er enig i at de tre hovedtiltalte fortjener dødsstraff.

HOVEDMENN: De tre gateselgerne Rachid Afati (t.v), Ouziad Younes og bøddelen Abdessamad El Joud (t.h) er siktet for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen. I tillegg er 21 andre siktet i terrorsaken. Her er de tre avbildet da de ble pågrepet på en buss på vei fra Marrakech. Foto: Marokkansk politi / AFP / Scanpix
HOVEDMENN: De tre gateselgerne Rachid Afati (t.v), Ouziad Younes og bøddelen Abdessamad El Joud (t.h) er siktet for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen. I tillegg er 21 andre siktet i terrorsaken. Her er de tre avbildet da de ble pågrepet på en buss på vei fra Marrakech. Foto: Marokkansk politi / AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For femte gang møttes partene i terror-rettssalen i Salé i Marokko i forbindelse med rettssaken etter dobbeltdrapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen, som ble drept i Atlasfjellene i desember i fjor.

I dag ba aktor om at de tre hovedtiltalte bør dømmes til dødsstraff. I tillegg ba han om ulike straffer fra ti år og oppover for de 21 andre medtiltalte.

DREPT: Den 11. juli antas det at dommen vil falle i Marokko. 24 menn er tiltalt for å ha drept eller vært innblandet i drapene på Maren Ueland (t.v.) og Louisa Vesterager Jespersen i desember i fjor. Foto: Privat
DREPT: Den 11. juli antas det at dommen vil falle i Marokko. 24 menn er tiltalt for å ha drept eller vært innblandet i drapene på Maren Ueland (t.v.) og Louisa Vesterager Jespersen i desember i fjor. Foto: Privat Vis mer

- Aktor ba om dødsstraff for de tre som utførte og filmet drapene, noe jeg personlig støtter, sier Khalil Fataoui, advokaten til den danske familien, til Dagbladet.

Snarlig dom

Neste rettsseanse i Marokko blir om to uker, den 11. juli. Da skal først advokatene til de tiltalte komme med sine avslutningsprosedyrer. Samme dag vil så dommen falle, får Dagbladet opplyst fra flere kilder i Marokko.

- Da skal de tiltaltes advokater si sitt, før jeg antar at dommeren vil komme med en avgjørelse, sier Fataoui.

I retten i dag var Fatima, kona til den tiltalte spansk-sveitsiske borgeren Kevin Zoller, som er tiltalt for å ha hjernevasket de tre hovedtiltalte. Aktor ba i dag om 20 års fengsel for Zoller.

- Vi velger å være optimister. Advokaten vår har ennå ikke hatt sin prosedyre for å bevise at Kevin er uskyldig, sier Fatima til Dagbladet.

- Uskyldig

Zoller var ikke i Marokko da drapene skjedde, og har ifølge flere av de hovedtiltalte i saken ikke visst om at de planla å drepe turister i terrorgruppen IS' navn.

- Vi har masse bevis som ennå ikke er vist i retten. I tillegg har jeg fulgt nøye med på dommeren i saken, som har mye erfaring. Dommeren har hørt på Kevin og han vil høre på advokaten. Alle som har vært i rettssalen har skjønt at Kevin er uskyldig, sier Fatima.

24 menn er tiltalt i forbindelse med drapene. Fire av dem er tiltalt for drap eller medvirkning til drap, mens de 19 andre mennene er tiltalt for å ha gitt sin tilslutning til en terrorgruppe.

- Uheldig for familien

Advokaten til Maren Uelands familie jobber fremdeles med å få tak i en marokkansk advokat.

- Jeg trodde ikke dette skulle være vanskelig, men det er en kompleks sak å få på plass en advokat i Marokko. De har et helt annet system enn de har i Norge, sier Ragnar Falck Paulsen, familiens advokat.

Han har ingen informasjon rundt hva som skjedde under rettssaken i dag.

- Når det gjelder dagen i dag, så vet jeg ikke noe. Jeg får informasjon fra Utenriksdepartementet i morgen, slik prosedyrene har vært hittil i saken. Men, det er veldig uheldig for klientene mine at vi får inn lite informasjon. Da klarer de ikke å forberede seg mentalt på hva som kommer, sier Paulsen.

Utfører ikke dødsstraff

De tre hovedmennene risikerer å bli dømt til døden. Men det er tvilsomt om dødsstraffen blir utført. Marokko har ikke henrettet noen siden 1993.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!