I RETTEN: To menn på 28 og 30 år, Valon Avdyli (til høyre) og Djibril Abdi Bashir (til venster) er tiltalt for å ha tjenestegjort med våpen for terrororganisasjonen IS på forskjellige steder i Syria. Avdylis lillebror, Visar Avdyli (25), er tiltalt for å ha forsøkt å yte materiell støtte i form av stridsbekledning og lignende. Tegning : Fedor
I RETTEN: To menn på 28 og 30 år, Valon Avdyli (til høyre) og Djibril Abdi Bashir (til venster) er tiltalt for å ha tjenestegjort med våpen for terrororganisasjonen IS på forskjellige steder i Syria. Avdylis lillebror, Visar Avdyli (25), er tiltalt for å ha forsøkt å yte materiell støtte i form av stridsbekledning og lignende. Tegning : FedorVis mer

Aktor ber om fem års fengsel for to av de tre terrortiltalte som skal ha støttet IS i Syria

I tingretten nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aktor ber nå om henholdsvis fem år og fem år og tre måneders fengsel for de to hovedtiltate i saken der tre menn er tiltalt for å ha støttet terrororganisasjonen IS i Syria. 

Det melder NTB tirsdag ettermiddag.

- Norge skal ikke være en frihavn for terrorister. Derfor må straffenivået være tilsvarende høyt, sier aktor Frederik G. Ranke ifølge NRK.

Rettssaken mot de tre mennene begynte i Oslo tingrett 25. februar. Det er familiefaren Djibril Abdi Bashir og norskalbanske Valon Avdyli som aktor nå har lagt ned påstand om straffeutmåling for.
 
De to er tiltalt for å ha kjempet for IS i Syria, mens den tredje i saken - Valons lillebror Visar Avdyli - skal ha bistått terrororganisasjonen materielt.

- Andre vil tenke seg om dersom det avsies en streng dom. Det kan hindre flere i å dra. Det er også viktig for ekstremister som trenger en unnskyldning overfor miljøet for å ikke reise. Et lengre opphold i fengsel kan være en nedkjølingsperiode for unge radikale islamister, sier Ranke ifølge NRK.

Aktoratet mener det er skjerpende at 30-åringen og 28-åringen ikke har brutt med IS, og at det er ugjendrivelig bevist at de hadde planer om å reise tilbake til Syria, skriver samme kanal.

Både brødreparet og familiefaren Djibril nekter straffskyld.

Valon Avdyli (28) forklarte seg seg på andre dagen i Oslo tingrett. Selv nektet han straffskyld og sier han utførte hjelpearbeid for en annen opprørsmilits, Ahrar ash-Sham, som nå ligger i væpnet konflikt med IS.

- Hva i all verden skulle en hjelpearbeider med kamuflasjeklær? har ekstremismeforsker Lars Gule sagt om det til Dagbladet.

SE OGSÅ: Bilder kan felle familiefaren (30)