BER VOLDTEKTSOFRE ANMELDE RASKT: Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes mener politiet ofte kommer for seint inn i voldtektssaker. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
BER VOLDTEKTSOFRE ANMELDE RASKT: Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes mener politiet ofte kommer for seint inn i voldtektssaker. Foto: Ole Morten Melgård / DagbladetVis mer

Aktor ber voldtektsofre anmelde straks

Førstestatsadvokat mener politiet ofte kommer for seint inn i voldtektssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere voldtektssaker har i den siste tiden preget det norske nyhetsbildet. Samtidig viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå at svært få voldtektsovergripere blir dømt i rettsapparatet. I 2009 ble 658 av 853 voldtektsanmeldelser henlagt av politiet, skriver Vårt Land.

- En god del av anmeldelsene får politiet lenge etter at voldtekten skjedde. Det skaper store problemer for etterforskningen, sier Bjørn Kristian Soknes som er førstestatsadvokat i Trøndelag statsadvokatembete.

I 2008 var han nestleder i voldtektsutvalget som la fram rapporten «Fra ord til handling». Soknes sier at han ikke er overrasket over at så mange saker henlegges, men ber politiet om å reagere raskere når de får inn anmeldelse om voldtekt.

- For etterforskningen er det alfa og omega å være tidlig ute med å sikre spor. På dette området er startmotoren fremdeles for treg, sier han.
(NTB)