KOKAINKAOS: Statsadvokat Petter Mandt legger til grunn at det var 11 kilo - og ikke 22,4 kilo - kokain i koffertene som ble beslaglagt på flyplassen i Cochabamba i 2008.     Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
KOKAINKAOS: Statsadvokat Petter Mandt legger til grunn at det var 11 kilo - og ikke 22,4 kilo - kokain i koffertene som ble beslaglagt på flyplassen i Cochabamba i 2008. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Aktor halverer kvantum kokain i Bolivia-saken

Går fra 22,4 kilo kokain til 11 kilo etter at det framkom at narkotikaen ble veid feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aktor Petter Mandt begynte i dag sin sluttprosedyre i den norske delen av Bolivia-saken.

Der kom han med en oppsiktvekkende endring i sin påstand om mengde narkotika som ble funnet i koffertene til Madelaine Rodriguez, Stina Brendemo Hagen og en 21 år gammel kvinne fra Lillesand (som den gang var 17 år) på flyplassen i Cochabamba i 2008.

Fra 22,4 til 11 kilo Lillesand-kvinnen er tiltalt i den norske saken etter at hun rømte før rettssaken startet i Bolivia.

- På tampen kom det nye opplysninger om mengde. Det viser seg at man har veid med embalasje og bag. Vi har dokumentert bilder av bager og kofferter. Vi legger til grunn at halve vekten er kokain, og legger dermed 11 kilo kokain til grunn, sa Mandt.

Det er det samme som advokat Morten Furuholmen foreslo i går, etter at forsvarerne raste mot aktor fordi disse opplysningene kom fram først nå.

- Det er første gang jeg har vært i en alvorlig narkotikasak der man verken vet sikkert kvantum eller styrkegrad. Det er meget betenkelig, raste advokat Morten Furuholmen, som representerer den såkalte skuespilleren (23) - som aktor mener er blant organisatorene.

Advokat Vibeke Knapstad, som representerer mannen (26) aktor mener er den norske hovedmannen, mener det hele er oppsiktsvekkende.

- Det er helt utrolig at dette kommer opp helt til slutten. Det er rett og slett useriøst, mener hun.

I dag sier Furuholmen at det ikke var noe annet å gjøre enn å halvere mengden:

- Det er ikke hverdagskost. Norske myndigheter har brukt millioner på denne saken, og så må de kaste halvparten av mengden etter forsvarerpress. Man har latt seg lede av rettsprosessen der nede, sier han til Dagbladet.

- Var ute etter penger Han mener motivasjonen var klar:

- De var ute etter profit og tjene penger. Å betale minst mulig for reise og for varene, og for å selge det for mest mulig, fortsatte han.

Mandt har tatt ut tiltale mot fem personer. Fire av dem har han tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen fordi han mener de var en del av en organisert kriminell gruppe.

Påtalemyndigheten mener det er ubestridt at tre av dem gjorde vekslinger og transaksjoner av narkotikapenger mellom flere personer i Norge og Bolivia. De tre har delvis erkjent straffskyld fordi de erkjenner dette, men benekter å være en del av en organisert kriminell gruppe.

Den fjerde som er tiltalt etter mafiaparagrafen, en kvinne (23) som populært har blitt kalt skuespiller i norske medier, er blitt utpekt som organisator av aktor.

- Samme miljø - Vi hørte Madelaine i går, og hun ga en forklaring om at de skulle reise ned og få pakker siste dagen før de skulle reise tilbake til Norge for å ta med seg pakkene dit. Vi hørte at de skulle ta med dette tilbake til en halvt spansk person i Norge, sa Mandt.

- Jeg spurte hvem hun kjente, og da var det de samme aktørene. Blant dem 23-åringen som var i det samme miljøet i Bolivia, sa aktor.

Aktor fortsetter sin prosedyre i Oslo tingrett i skrivende stund.

VEIDE SAMMEN MED BAGENE: Politiet i Bolivia veide kokainen sammen med bagene de lå i. Her står den nå korrupsjonsbeskyldte og tidligere sjefen for narkopolitiet i Cochabamba, Milton Sanchez, ved koffertene. Foto: Arild Vik/Scanpix
VEIDE SAMMEN MED BAGENE: Politiet i Bolivia veide kokainen sammen med bagene de lå i. Her står den nå korrupsjonsbeskyldte og tidligere sjefen for narkopolitiet i Cochabamba, Milton Sanchez, ved koffertene. Foto: Arild Vik/Scanpix Vis mer