Aktor hyller Ina (22) etter vitnemålet som rørte retten

- Hun er imponerende livskraftig, sier statsadvokat Inga Bejer Engh.

SKUTT FIRE GANGER: Ina Libak (22) ble hardt skadet i terrorangrepet på Utøya, men overlevde takket være vennenes heroiske innsats. Foto: Privat
SKUTT FIRE GANGER: Ina Libak (22) ble hardt skadet i terrorangrepet på Utøya, men overlevde takket være vennenes heroiske innsats. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22-årige Ina Libak, nestleder i Akershus AUF, rørte en hel rettssak med sin sterke historie, sitt smil og sin engasjerte framlegging i sal 250 i Oslo tingrett i dag.

Også statsadvokat Inga Bejer Engh la merke til det sterke vitnemålet til Ina Libak i retten.

- Hun er imponerende livskraftig, sier statsadvokat Inga Bejer Engh.

Den svært erfarne statsadvokaten betegner Ina som «dristig», etter at 22-åringen klarte å smile og vise at hun fortsatt er glad i livet, tross den ekstreme opplevelsen 22. juli i fjor.

- Det er spesielt med latteren, når det er så grusomt det hun forklarer seg om, sier Inga Bejer Engh.

Gjemte seg Ifølge hennes bistandsadvokat Bendik Falch-Koslund ønsket ikke Ina å gjøre flere intervjuer etter at hun hadde vitnet i dag.

Ina Libak forsøkte først å gjemme seg bak et piano i kafébygget på Utøya, etter at hun hadde hørt smell og skjønt at noe var veldig galt.

Rundt henne ble elleve personer likvidert av Anders Behring Breivik, flere på kloss hold uten mulighet til å forsvare seg eller rømme.

Ina selv ble skutt fire ganger, blant annet gjennom haka. Til tross for dette klarte hun å rømme bygget, og satte kursen ut i skogen for å gjemme seg.

«Nå dør jeg. Sånn er det å dø» I retten reiste hun seg i dag opp og viste hvor skuddene gikk inn og ut av kroppen. Flere av skuddene var så nære vitale organer at marginene for å overleve var små.

- Jeg kjente at jeg ikke hadde kontroll på meg selv lenger. Tenkte «Nå dør jeg. Sånn er det å dø», sa den tapre 22-åringen i retten.

- Blodet rant ut fra alle skuddskadene, og jeg klarte ikke å stoppe det, sa hun.

På gripende vis fortalte hun retten hvordan venner tok ansvar for henne. De ledet henne til et gjemmested ved ei skateboardrampe nær pumpehuset. I gresset la ei venninne seg under Libak for å holde henne varm, mens tre andre venner la seg ved hennes side og tok ansvar for hver sin skuddskade.

Lagde kompresser En av dem løp og hentet steiner. Med sine egne klær og steinene lagde de kompresser for å begrense blødningene.Mens hun lå der var hun sikker på å dø.

- Hvem kan overleve slike skuddskader, spurte Libak.

En av vennene svarte:

IMPONERT: Aktor Inga Bejer Engh skryter av Ina Libaks sterke vitnemål. Foto: Erlend Aas / Reuters / NTB Scanpix
IMPONERT: Aktor Inga Bejer Engh skryter av Ina Libaks sterke vitnemål. Foto: Erlend Aas / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Folk har overlevd å bli skutt før.Mens Libak lå i skjul for gjerningsmannen på Utøya, så hun opp på busker og blader og naturen rundt seg.

- Jeg tenkte, så rart at noe så vakkert fortsatt finnes. En dråpe som faller fra et blad, forklarte hun i retten.

Holdt løfte En av de som hjalp Ina var Ole Martin Juul Slyngstadli (18). Mens de lå der lovet han å få Ina Libak (22) levende fra øya. Det løftet holdt han.

- Jeg knyttet genseren min hardt rundt det ene av såret hennes for å stoppe blødningene. Så løftet jeg henne opp og begynte å løpe, sa Ole Martin til Dagbladet i fjor.

Kort tid etter fikk vennene en telefon om at gjerningsmannen var pågrepet, og de hjalp Libak ned til vannet ved pumpehuset hvor det nå kom båter til.

- Vakker - På vei dit snublet vi i døde. Det var helt grusomt, fortalte hun.Libak ble lagt i bunnen av en båt, og fraktet til fastlandet.

Ombord i båten møtte hun ei venninne. I retten fortalte Ina Libak om samtalen mellom de to:

- Du må ikke se på meg, det kan gi deg traumer senere. Jeg er så hardt skadd, sa Libak.

- Nei, Ina, svarte venninnen.

- Du er veldig, veldig vakker, svarte venninnen.

FIKK MØTE KRONPRINSPARET: Ina Libak var blant de Utøya-overlevende som var invitert på gjestebud på Skaugum i mars. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix
FIKK MØTE KRONPRINSPARET: Ina Libak var blant de Utøya-overlevende som var invitert på gjestebud på Skaugum i mars. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix Vis mer