Aktor i dag: - Stol på Jan Helge Andersen

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): I går ba aktor retten ikke stole på barnedrapstiltalte Jan Helge Andersen når han forklarte seg om sin egen rolle i barnedrapssaken. I dag ba han retten stole på de delene av forklaringen som nagler Viggo Kristiansen til ugjerningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om statsadvokat Edward Dahl oppgir å ha flere såkalte 'sikre og objektive' bevis mot Kristiansen (Dahl valgte i går selv å omtale disse som sikre og objektive i gåseøyne), så er det Jan Helge Andersens forklaring som er påtalemyndighetens kronbevis mot Viggo Kristiansen.

- Skal vi vurdere Jan Helges forklaring om at Viggo var med eller ikke så må man stille seg fritt. La oss være så åpne at vi legger til grunn at det er usant at Viggo var med, sa Dahl.

- Da kommer det spørsmålet som alltid må stilles. Hvorfor forklarer han seg uriktig, hvorfor forklarer han at Viggo var med og var hovedmannen hvis han ikke var det? Hvilket motiv skulle han ha for å legge hovedskylden på bestekameraten sin? spurte aktor.

- Vi har ikke hørt om dype motsetningsforhold mellom disse to. Det er ingenting som ligger i bunnen av dette forholdet som gjør at Jan Helge skulle ønske å behandle bestekameraten på en slik måte at han sitter i retten i dag og risikerer lovens strengeste straff, sa Dahl.

Dahl viste til at Kristiansen ikke har noen ide, ikke en gang en teori, om hvorfor den tidligere bestekameraten har gitt ham hovedskylda for drapene.

Aktor mente at det ikke talte til Viggo Kristiansens fordel at han flere ganger har skiftet forklaring etterhvert som politiet har kommet med nye opplysninger.

- Han sier selv han rettet seg etter hva politiet sa. Vil en uskyldig person la seg lede og påvirke på den måten Viggo har gjort? spurte aktor retorisk