Aktor: Kirkemo Haukeland er troverdig

Aktor, statsadvokat Olav Helge Thue, ga flere grunner til å tro på Kristin Kirkemo Haukelands og Lars Grønnerøds forklaringer i trippeldrapssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens han prøvde å knuse Per og Veronica Orderuds troverdighet, gjorde han sitt for å dokumentere troverdigheten til de to andre tiltalte, på områder som er sentrale for tiltalen.

Kirkemo Haukeland fortjener ifølge Thue å bli trodd på sin forklaring om drapsplanlegging på Orderud gård.

- Flere av tingene hun sa ble diskutert, kunne hun vite dersom hun selv hadde vært med på drapene og ville koke i hop en historie: Hvordan det så ut i kårboligen, at det ble brukt sokker og engangskjeledresser, og hvor de tok seg inn. Men to ting kunne hun ikke vite: Hvor sikringsboksen befant seg, og hva rettstvisten dreide seg om, sa Thue i sin prosedyre.

Tegnet riktig

Kirkemo Haukeland tegnet sikringsboksen riktig inn på en skisse 19. juni 1999, selv om den befant seg i entreen nede, og var skjult bak klær slik at de tekniske etterforskerne ikke fant den første gang de var i huset. I avhør 7. juli forklarte hun at det under den angivelige drapsplanleggingen lille julaften 1998 ble sagt at «det var en kontrakt det var noe feil med, at ekteparet ikke kunne gå i retten en gang til på grunn av en løgn».

Dette kunne hun ikke ha fått vite fra andre enn Per eller Veronica Orderud, hevdet Thue.

- At Kristin prøver å få oss til å tro at hun selv ikke deltok i planleggingen, svekker ikke troverdigheten hennes betydelig. Det er nærmest en refleks hos enkelte å ville minimalisere sin egen betydning i straffbare handlinger, sa Thue, som også understreket at Kirkemo Haukeland ikke hadde behov for å komme med opplysninger om drapsplanlegging. Hun rotet seg bare selv inn i saken.

Alt stemmer

Thue gikk gjennom Grønnerøds forklaring om kontakt med Per Orderud og overlevering av revolveren «Lillegutt» i påsken 1999, noe Orderud benekter.

- Når vi sammenholder med de objektive fakta og andre forklaringer, ser vi at forklaringen til Lars stemmer fra punkt til punkt. Det må få betydning for troverdigheten, og jeg tror retten trygt kan legge til grunn at Lars Grønnerød har overlevert dette våpenet til Per Orderud, sa han.

(NTB)