Aktor kjører knalltøff prosedyre

Statsadvokaten gjør hva han kan for å knuse de NOKAS-tiltaltes troverdighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Statsadvokat Arild Dommersnes åpnet sin prosedyre i Nokas-rettssaken med et råkjør mot alle de tiltaltes troverdighet og påståtte alibi for ransdagen.

Aktor bruker tungt skyts for å overbevise retten om at de tiltalte har tilpasset sine forklaringer til politiets bevis. Og alibiene flere av de tiltalte påberoper seg, blir nærmest filleristet av statsadvokaten.

Mange av de tiltalte nektet å forklare seg for politiet da de ble pågrepet. Noen forklarte seg for første gang i retten, andre krevde dokumentinnsyn før de ville åpne munnen.

Denne vegringen mot å forklare seg brukes nå for alt det er verdt av aktor.

-Hvis en har rent mel i posen, er det jo bare å si hvor en har vært og hva en har gjort, og så kunne en ha blitt satt fri, påpekte aktor Dommersnes.

Trengte ikke vite hva politiet visste

Han viste også til en dom i den europeiske menneskerettighetsdomstol der en drapsdømt fra Irland ikke fikk medhold i sin klage.

Iren hadde også nektet å avgi forklaring for politiet, og dette ble brukt mot ham i retten. Hittil er det forsvarerne som funnet støtte i menneskerettighetsdomstolen, nå bruker også aktoratet domstolen for å styrke sin sak.

OPPSUMMERER: Statsadvokat Arild Dommersnes startet i dag på sin mest omfattende prosedyre. Han skal forsøke å overbevise Stavanger tingrett om at de tiltalte i Nokas-saken er de skyldige i ranet i oljebyen. Foto: ERLING HÆGELAND
OPPSUMMERER: Statsadvokat Arild Dommersnes startet i dag på sin mest omfattende prosedyre. Han skal forsøke å overbevise Stavanger tingrett om at de tiltalte i Nokas-saken er de skyldige i ranet i oljebyen. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Aktor gikk også ut mot de tiltaltes krav om å få dokumentinnsyn før de ville avgi forklaring.

-Hvis en ikke har noe å skjule, trenger en heller ikke vite hva politiet vet, fremholdt Arild Dommersnes.

Etter hvert fikk de tiltalte innsyn i politiets beviser. Noen forklarte seg da for politiet. Andre ventet helt til rettssaken startet, før de sa noe som helst. Nå må retten vurdere om dette er så påfallende at det svekker deres forklaringer helt eller delvis.

Flere av de tiltalte ventet også svært lenge før de presenterte sine alibier for ransdagen 5. april i fjor.

Aktor Dommersnes finner det svært underlig at ransdømte Svein Erik Utsi sitter på gjerdet i månedsvis mens han kamerat, Nokas tiltalte Kjell Alrich Schumann, sitter i kasjotten.

-Og Schumann satt i cella si og ville ikke si at han visstnok var hos Utsi den morgenen Nokas ble ranet, det er påtagelig, sa Dommersnes.

Ingen rollefordeling

Aktoratet har ikke klart å foreta noen rollefordeling ransdagen, det er ikke kjent hvem som var hvor. Ingen vil si hvem som skjøt og drepte politibetjent Arne Sigve Klungland.

Statsadvokaten mener det ikke svekker deres sak.

-Ranerne var maskert fra topp til tå. Vi har ikke røntgensyn. Derfor er det en for alle, alle for en. Du medvirker til ranet også om du ikke er akkurat der det smeller. Hvis du bidrar og vet hva som skal skje, så medvirker du, mente Dommersnes.

Tiltalten mot de fleste av de tiltalte lyder på grovt ran med døden til følge.

-Ranerne ville nok helst bare ta pengene og stikke av. Men når man utstyrer seg med skarpe våpen og tar kontroll over Stavanger sentrum, må man regne med at det er sannsynlig at noen kan bli drept, sa aktor.

For mange tilfeldigheter

Dommersnes godtar ikke at det er tilfeldig at både David Toska og Schumann leier leielighet i samme periode på Stavanger-kanten. Så møttes de igjen tilfeldig på en internettkafe i sentrum, og Schumann kunne tilfeldigvis skaffe til veie noe overvåkingsmateriale.

Aktor trakk også fram en lang rekke andre tilfeldigheter rundt møter, leveranser av ransutstyr og DNA-treff.

-Tilfeldigheter skjer, men på et stadium blir de så mange at de blir usannsynlige, mente statsadvokaten.

Aktor Dommersnes tar først en generell gjennomgang av de tiltaltes forklaringer og alibier. Seinere i prosedyren kommer en argumentasjon for hvorfor hver enkelt av de tiltalte bør dømmes etter tiltalen.

Deretter skal hver enkelt forsvarer holde sin prosedyre og prøver å overbevise retten om hvorfor deres klienter bør frikjennes eller dømmes på mildeste måte.