Aktor knuser de tiltaltes troverdighet

Fem tiltalte har servert løgn etter løgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aktor smadrer de Nokas-tiltaltes troverdighet når de kommer i vitneboksen i Stavanger tingrett. Men det er et stort sprang fra å påvise alle løgnhistoriene til det å bevise deres skyld og medvirkning i dødsranet.

Fem tiltalte har så langt avgitt forklaring i tingretten. Alle har servert løgn etter løgn for politiet under avhørene. I retten hevder de å fortelle sannheten.

Men alle plasserer seg enten helt i utkanten av Nokas-ranet eller nektet for å ha noe å gjøre med ranet i hele tatt. Felles for alle er også at de ikke innrømmer noe for etterforskerne før de konfronteres med politiets håndfaste bevis.

Denne kappløpingen fra tidligere politiforklaringer blir alle grille om i vitneboksen. Hver løgn blir brettet ut.

-Hva skal vi tro på? spør dommer Helge Bjørnestad.

De tiltalte gir forskjellige forklaringer på hvorfor de ikke har skjult fakta.

Plantet løgn

Noen har vært livredde for å bli trukket dypt inn i Nokas-saken. Andre sier de ikke har husket. Noen trekker fram den psykiske påkjenningen med isloasjon under varetektsfengslingen. Den 56 år gamle fiskebåteieren hevdet til og med at han plantet en løgnhistorie for å gi politiet mer jobb.

Politiet har mye dokumentasjon som binder de tiltalte til ulike roller under Nokas-ranet. Først når de tiltalte blir konfrontert med ugjendrivelige fakta, kommer de med en forklaring. Men de gir heller ikke mer, og oppgir ikke navn på andre personer som er involvert.

Unntaket er 26-åringen fra Sandnes, den eneste som ikke sitter i varetekt under rettssaken, som har pekt på tiltalte Kjell Alrich Schumann som personen han observerte sammen med David Toska ved en anledning i Stavanger før ranet. 56-åringen ble grillet avktor Tor Christian Carlsen i mange timer om sine usanne forklaringer for politiet. Gang etter gang måtte 56-åringen innrømme løgn.

Store kontantbeløp

56-åringen måtte også forklare hvorfor han noen dager etter Nokas-ranet oppsøkte fem ulike postkontor i løpet av et par timer samme dag for å sette inn til sammen 90.000 kroner på ulike bankkonti.

-Jeg gjorde det slik fordi jeg har hørt at ved innskudd av større beløp blir det sendt en varsel til Økokrim. Jeg ville ikke ha de guttene på nakken. Pengene stammet fra jobb og legal handel, opplyste 56-åringen.

Samme dag som han ble pågrepet av politiet, gikk han også rundt med 93.000 i kontanter på seg. De pengene ba han en kamerat ta vare på mens han var i politiavhør.

-For jeg har erfaring fra at politiet beslagger slik penger. Det har skjedd meg før, og pengene har jeg aldri fått igjen.

-Så du mener politiet ville underslå disse pengene? spurte aktor Carlsen, uten at han fikk noe utdypende svar fra tiltalte.

Sjøl om det er lite igjen av de tiltaltes troverdighet, gjenstår det å se hvordan påtalemyndigheten vil nagle dem til aktiv deltakelse i ranet. Noen løgner er langt fra nok til å bevis deres skyld etter tiltalen.