Aktor krever 10 års forvaring for Bhatti

Og to års fengsel for de medtiltalte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen, holder i dag sin prosedyre i den såkalte terrorsaken i Oslo Tingrett.

Han ba om forvaring i ti år, med en minstetid på seks år, for den hovedtiltalte, Arfan Bhatti (30). Maksimalstraff for terrorplanlegging er 20 år.

Aktor begrunner dette med at samfunnet må beskyttes mot den type kriminalitet Bhatti har begått og fryktes vil begå også i framtida.

For de to andre tiltalte, Andreas Bog Kristiansen (28) og Ibrahim Øzbabacan (29) ba aktor om to års fengsel.

Rene medvirkere

- Forskjellen på de tiltalte i denne saken er ganske åpenbar. de to andre er her rene medvirkere, men vil ligge langt unna den straff som er den rette for Bhatti, sa aktor i sin sluttprosedyre i dag.

Nicolaisen mener at selv om Bhatti ikke blir dømt etter terrorparagrafen, så må han dømmes strengt for de andre forholdene i tiltalen, blant annet en skyteepisode han har tilstått.

Dette er første gang den såkalte terrorparagrafen fra 2002 prøves for norsk rett. Det betyr at sannsynligheten for at saken vil gå videre til Høyesterett er svært stor - uansett utfall i tingretten.

Politiets viktigste bevis i saken er den såkalte terrorsamtalen, der tiltalte Arfan Bhatti og Andreas Bog Kristiansen snakker om å angripe både den amerikanske ambassaden, samt å skyte kvinner og barn foran synagogen i Oslo.

HISTORISK:Dersom Arfan Bhatti (30) blir dømt etter terrorparagrafen blir han den første i Norge. Her sammen med sine forsvarere, advokat Arild Holden og advokat John Christian Elden (t.h.) Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/DAGBLADET
HISTORISK:Dersom Arfan Bhatti (30) blir dømt etter terrorparagrafen blir han den første i Norge. Her sammen med sine forsvarere, advokat Arild Holden og advokat John Christian Elden (t.h.) Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/DAGBLADET Vis mer

- Skjøt mot synagogen

Politiet mener også at Bhatti står bak skyteepisoden mot den jødiske synagogen i september 2006, og at dette er å anse som en terrorhandling - fordi den skapte stor frykt hos flere mennesker tilhørende et trossamfunn.

Aktor la i dag til grunn for sin påstand at Bhatti sannsynligvis ikke var den som skjøt mot synagogen, men som planla det og ventet utenfor i bilen.

Ibrahim Øzbabacan er også tiltalt for medvirkning til denne skyteepisioden.

De to erfarne rettspsykiaterne, professor Kjell Noreik og professor Jofrid Nygaard, konkluderte forrige uke med at Arfan Bhatti lider av en dyssosial personlighetsforstyrrelse, og har psykopatiske trekk.

Lidelsen kjennetegnes blant annet ved en manglende evne til å føle skyld og lære av erfaringer eller straff.

- Mangler evne til å føle skyld

Psykiaterne sier at Bhatti utviser likegyldighet overfor andres følelser, og har manglende empati - blant annet for sin egen familie, som alltid har støttet ham.

Aktor krever 10 års forvaring for Bhatti

Diagnosen kjennetegnes også av uansvarlighet og manglende ansvarsfølelse og respekt for sosiale normer, regler og forpliktelser. Svært mange kriminelle lider av det samme som Bhatti.

Hovedårsaken til at de mener han lider av en personlighetsforstyrrelse er at han i retten har innrømmet å ha skutt mot huset til en tidligere T5PC-topp, mens moren hans lå og sov i huset.

- Denne skytingen er noe vi tar svært alvorlig, sa professor Nygaard i retten under sin gjennomgang av den psykiatriske rapporten.

Noreik og Nygaard konkluderte i sin rapport at det er svært stor gjentagelsesfare når det gjelder Bhatti. Dette kan være et sterkt argument for å kreve forvaring for Bhatti - som er lovens strengeste straff.

Aktor understreket også i sin prosedyre i dag at dette er en svært alvorlig diagnose.

Det spesielle med Bhattis diagnose er at den responderer svært dårlig på behandling. Faktisk er sjansen for tilbakefall større hos de som gjennomgår behandling enn de som ikke gjør det. Dette har med å gjøre at den kriminelle raskt lærer seg de psykologiske termer og metoder, og dermed bruker det for alt det er verdt.

- Det eneste som kan hjelpe Bhatti er å ta en utdanning i fengselet, sier rettspsykiaterne.

For intelligensen er det ingenting i veien med - han beskrives som en smart fyr, med evne til læring.

Arfan Bhatti har vært kriminell siden tenårene, og er straffedømt flere ganger. Han er dømt blant annet for vold, trusler, knivstikking, skyting og ulovlig oppbevaring av våpen.

Advokat John Christian Elden holder sin prosedyre nå.

<B>AKTOR:</B>Statsadvokat Kristian Nicolaisen argumenterte i sin prosedyre i dag for at Arfan Bhatti bør straffes strengt.