Aktor krever fem års fengsel

Tidligere idrettsleder tiltalt for flere hundre overgrep mot barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Aktor la i dag ned påstand om fem års fengsel for den pedofili-siktede mannen.

Tiltale-myndighetene krever også til sammen en halv million kroner i erstatning og oppreisning til seks av mannens ofre.

«En judas»

Mødrene til sju gutter i det lille øysamfunnet i Rogaland må leve med at idrettslederen (62) misbrukte sønnene deres. En av mødrene kalte i går tiltalte «en Judas».

Kvinnen fortalte Ryfylke tingrett at tiltalte begynte å omgås familien hennes i det som var en vanskelig tid for dem. I denne perioden satte mora pris på at den respekterte bonden hadde en del aktiviteter med sønnene hennes.

-   Misbrukte tillit

-  De var ganske mye borte hos ham, men jeg trodde de var i trygge hender. Jeg stolte på ham, fortalte mora retten i går.

Deretter vendte hun seg mot tiltalebenken og satte harde øyne i den 62 år gamle bonden.

-  Det jeg trodde var en god hjelper viste seg å være en skikkelig Judas. Han misbrukte min tillit så til de grader.

FAKTA

Anklaget for flere hundre overgrep

En 62 år gammel idrettsleder og tidligere bonde fra et lite øysamfunn i Rogaland er tiltalt for seksuelle overgrep mot sju gutter.

Misbruket skal ha foregått fra 1992 til 2003, mens guttene var i alderen 12 til 16 år.

De sju fornærmede hevder at det til sammen er snakk om flere hundre overgrep.

Den tiltalte 62-åringen har erkjent de fleste overgrepene.

Dobbeltliv

Den tidligere idrettslederen i det lille øysamfunnet står anklaget for flere hundre seksuelle overgrep. Rogalendingen har innrømmet de fleste. En god del andre forhold er anmeldt, men er nå foreldet. Tirsdag innrømmet 62-åringen å ha begått overgrep så tidlig som i 1968. Fengselspsykolog Knut T. Ueland ble i går kalt inn som siste vitne i saken. Han fortalte at tiltalte har levd et dobbeltliv, og er glad for at han ble stoppet. Psykologen la vekt på at mannen både har tatt skylda for overgrepene, og vist vilje til å forandre seg. 62-åringen har derfor fått plass på et behandlingssenter for sexmisbrukere.

-  Jeg har snakket med mange som har vært dømt i sedelighetssaker. Det spesielle med tiltalte, er at han i så stor grad har erkjent det han har gjort.

INNRØMMET ALT: Fengselspsykolog Knut T. Ueland fortalte retten i går at den tiltalte 62-åringen fra første stund tok ansvar for det han har gjort. Til venstre står advokat Halvard Helle.