AKTOR: Statsadvokat  Alf Martin Evensen fører saken for påtalemyndighetene.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AKTOR: Statsadvokat Alf Martin Evensen fører saken for påtalemyndighetene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Aktor: Kristin-tiltalt hadde mistet jobben, var blakk og led av kjærlighetssorg

Mener tiltalte var åpenbart psykisk nedbrutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tiltalte i Kristin-saken hadde mistet jobben, han var blakk og han led av en voldsom kjærlighetssorg.

– Det er åpenbart at han var psykisk nedbrutt sommeren 1999, mener statsadvokat Alf Martin Evensen.

Han konkluderte sin prosedyre onsdag med å be juryen svare ja på spørsmålet om den 40 år gamle tiltale er skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen for 17 år siden. Med det bevisbildet som foreligger vil det innenfor beviskravet i strafferetten nærmest være umulig å komme fram til en annen konklusjon, argumenterte han.

– Kom tilbake i morgen og svar ja på det spørsmålet som blir stilt, sa statsadvokat Alf Martin Evensen til juryen.

Juryen trekker seg tilbake først torsdag for å vurdere skyldspørsmålet i den 17 år gamle barnedrapssaken fra Larvik. En 40 år gammel mann er tiltalt for drapet, etter at Folkehelseinstituttet klarte å trekke hans DNA ut av hudceller på jentas negler.

TITALTE: Mannen ble pågrepet for første gang i 1999. Foto: Torbjørn Berg
TITALTE: Mannen ble pågrepet for første gang i 1999. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

– Dere trenger ikke lete etter motiv for å kjenne tiltalte skyldig. Men hvis jeg skal gjøre meg noen tanker om det, så mener jeg motivet knytter seg til Kristins badedrakt, som var klippet over nedentil, sa Evensen

Han viste til to vitneprov fra voksne kvinner om at tiltalte hadde forsøkt å forgripe seg på dem.

Oppsøkte psykiater

Statsadvokaten tegnet et bilde av en mann som i dagene og ukene før Kristin Juel Johannessen ble kvalt til døde, var i mental og emosjonell ubalanse. Noe har han bekreftet selv, blant annet at han oppsøkte psykiater fordi han var redd han skulle «tippe over». Andre elementer i dette bildet er framkommet gjennom vitneprov fra venner og familie.

– Disse faktorene, samlet sett, gir oss opplevelsen av at tiltalte hadde en urolig og psykisk slitsom sommer 1999. Han var åpenbart psykisk nedbrutt, sa aktor Alf Martin Evensen da han holdt sin prosedyre i Borgarting lagmannsrett onsdag formiddag.

Bevisførselen i Kristin-saken er over. Partene skal nå fortelle juryen hvordan de mener bevisene skal forstås og hvilken konklusjon juryen må falle ned på når den skal ta stilling til skyldspørsmålet. Det skjer torsdag.

Onsdag er det aktor, deretter forsvarer Brynjar Meling, som prosederer om skyld og uskyld.

DNA-funn hovedbevis

Evensen er tydelig på at det er ikke ett enkeltbevis som må felle den 40 år gamle mannen for drapet på tolv år gamle Kristin Juel Johannessen 5. august 1999, men det samlede bevisbildet:

* Hans mentale og emosjonelle tilstand var drivkrefter bak drapshandlingen. Motivet kan ha vært seksuelt.

* Flere vitneobservasjoner av en mann aktor mener er tiltalte plasserer ham i nærområdet til åstedet. Og atferden hans var påfallende og mistenkelig.

* Flere observasjoner av mopeden hans rett ved åstedet, knytter tiltalte enda nærmere til stedet. Han hadde også med seg en sekk som matcher vitnebeskrivelser fra den aktuelle dagen.

* Han mangler alibi. Han hevder han kjørte en annen vei enn politiets kronvitne hevder og dro rett hjem og satte seg foran datamaskinen. Men han formaterte selv harddisken, slik at eventuelle elektroniske spor ikke kan understøtte forklaringen hans.

* Ikke minst er hans DNA funnet på fingerneglene til Kristin. Folkehelseinstituttet har dessuten fått et delvis treff i en prøve som har ligget nedfryst siden 1999.

– Det er ikke et spørsmål om det er hans hudceller som er funnet på neglene, men hvordan de har kommet dit, sa Evensen.

(NTB)