Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valdres-saken

Aktor: Legger ned påstand om fire års fengsel for moren

46-åringen sier hun er uskyldig inntil det motsatte er bevist - på latin.

KAN HAVNE I FENGSEL: Den 46-årige tiltalte kvinnen (t.v.), her tidligere med forsvarer Ann Turid Bugge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KAN HAVNE I FENGSEL: Den 46-årige tiltalte kvinnen (t.v.), her tidligere med forsvarer Ann Turid Bugge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Aktor Arne Ingvald Dymbe legger ned påstand om fire års fengsel, hvorav ett år betinget, for den 46-årige kvinnen.

- Det er åpenbart at hun har vært glad i Angelica, og på sett og vis ønsket at hun skulle ha det best mulig. Men hvorfor handlet hun som hun har gjort? Det framstår som ganske meningsløst - hun vet jo at Angelica trenger sykehusbehandling. Er det da slik at hun ikke klarer å stå imot datteren? Er det det symbiotiske forholdet? Svaret er nok mer komplekst enn så, sier Dymbe og fortsetter:

- Hennes krenkbarhet, og synet at alle andre har feil, har vært dominerende trekk i bildet. Det har hindret henne i å gjøre tingene som var riktige, sier han.

Til grunn for straffepåstanden ligger blant annet flere nylige dommer som statsadvokaten finner det naturlig å sammenlikne med.

I en kommentar sier den tiltalte kvinnen i en SMS til Dagbladet:

- Jeg har ikke hørt og vil ikke høre, men kan bare si: «In dubio pro reo», som postet av venner på min Facebook-side.

«In dubio pro reo», latin for «i tvil for den anklagede», er det som kalles uskyldspresumsjonen - at en tiltalt er uskyldig inntil det motsatte er bevist, et grunnprinsipp i norsk rettsvesen.

Forsvarerne Aasmund Olav Sandland og Ann Turid Bugge avstår fra å kommentere påstanden før sin egen prosedyre i morgen.

Marianne Stein, bistandsadvokat for Angelicas ukrainsk-amerikanske far, legger ned påstand om oppreisning i størrelsesordenen 100 000-150 000 kroner.

MORS HILSEN: Den tiltalte morens hilsen til datteren under begravelsen i januar 2016. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MORS HILSEN: Den tiltalte morens hilsen til datteren under begravelsen i januar 2016. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er opp til retten å fastsette et beløp, men summene jeg har oppgitt, er de vanlige for henholdsvis uaktsomt og forsettlig drap, sier Stein til Dagbladet.

Beviskravet er lavere i et sivilt søksmål enn i en straffesak, og Stein mener grov uaktsomhet holder for å utløse en erstatningssum i størrelsesordenen hun har lagt seg på.

GJØVIK (Dagbladet): Under sin prosedyre i den såkalte Valdres-saken sier aktor Arne Ingvald Dymbe at mishandlingen og omsorgssvikten han mener den 46-årige tiltalte kvinnen har gjort seg skyldig i, kan kvalifisere til straffelovens bestemmelse om forsettlig drap.

- Forholdet kan dekkes av bestemmelsen om forsettlig drap - dersom man skjønner at vedkommende kan komme til å dø, og unnlater å gjøre noe med det, sier Dymbe i retten, og presiserer:

- Dersom tiltalte holder det for sannsynlig at Angelica kommer til å dø, er kravet oppfylt.

Tvil

Den 46-årige kvinnen er tiltalt for grov mishandling og omsorgssvikt etter at hennes datter Angelica (13) ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften 2015, bare 21,7 kilo tung og med en kroppsmasseindeks (BMI) på 8,8.

Tiltalen har en strafferamme på 15 års fengsel. Men Dymbe mener altså at bevisene kunne talt for at den strengere drapsbestemmelsen ble anvendt i stedet.

- Hvorfor benyttet du deg da ikke av bestemmelsen om forsettlig drap?

HOLDER PROSEDYRE: Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe argumenterer for sin påstand om straff. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HOLDER PROSEDYRE: Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe argumenterer for sin påstand om straff. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- På grunn av den lille tvilen som fins, svarer Dymbe til Dagbladet.

SMS-er

SMS-er mellom mor og datter de aller siste dagene på hytta i Valdres kan tyde på at moren mente hun kunne snu situasjonen - hun ga blant annet datteren mat.

Men for øvrig er den svært omfattende SMS-utvekslingen mellom jul- og nyttårsaften preget av at moren skjønte at datteren var i ferd med å dø, mener statsadvokaten.

«Om du ikke er død i morgen, havner du på sykehus i lang tid», skriver moren til datteren 26. desember 2015.

Men tre dager seinere synes det som om moren har prøvd å tvangsfôre datteren - som skriver:

«Du lovet ikke å mate meg i natt, likevel gjorde du det. Hvorfor gjorde du det?» «Fordi du ellers ville dø», svarer moren.

FRAKTET BORT: Klokka 10.07 den 27. februar ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet, video: NTB Scanpix Vis mer

To dager seinere ble Angelica funnet død på familiehytta. Moren ble kort tid etter siktet.

Stoler ikke på rettssystemet

46-åringen er ikke til stede i retten i dag. Etter at hun gjentatte ganger har kollapset i salen på grunn av sin alvorlige diabetes, har hun anledning til å være til stede når hun selv føler for det.

- Jeg stoler ikke en døyt på rettssystemet i Norge, har hun tidligere uttalt til Dagbladet.

Selv har hun forklart at hun ikke husker noe av den siste tida på Beitostølen, og har ikke sagt noe om dette i retten. Aktor Dymbe mener dette ikke står til troende, etter at de rettsoppnevnte sakkyndige ikke har funnet noen rimelig forklaring på hukommelsestapet.

STØTTEERKLÆRINGER: Gjennom hele rettssaken har den 46-årige tiltalte kvinnen fått støtteerklæringer, i form av meldinger, e-poster, kort og blomster. Foto: Privat
STØTTEERKLÆRINGER: Gjennom hele rettssaken har den 46-årige tiltalte kvinnen fått støtteerklæringer, i form av meldinger, e-poster, kort og blomster. Foto: Privat Vis mer

Kvinnen gir overfor Dagbladet uttrykk for at de mange støtteerklæringene hun får fra både kjente og ukjente personer, varmer.

«Helt vilt. Det virker som om aktor fullstendig vil overkjøre deg og ikke har noen tro på at det du føler og opplever, er ekte. At det er mulig å oppføre seg slik i en rettssak!» skriver en kvinne til henne i en SMS.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling