Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aktor mener legerapport er rømningsplan

- Våre medisinske sentre kan angripes av en kommandostyrke.

PÅSTÅTT RØMNINGSPLAN: Aktor Katenda Nkulu anklaget i dag Joshua French for å ha en plan for å rømme. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PÅSTÅTT RØMNINGSPLAN: Aktor Katenda Nkulu anklaget i dag Joshua French for å ha en plan for å rømme. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Vi følger rettsmøtet direkte.

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Det første dommer Serge Kabondo sa i dag var at domsslutningen mot Joshua French skulle leses opp. Men det har vi så langt ikke sett så mye til.

I stedet har det vært heftig diskusjon om dokumentasjonen for at Joshua French er alvorlig syk, slik norske leger har slått fast.

Etter en lengre polemikk, som både omhandlet hvor mange bøker aktor eide, krass kritikk av de norske legene og ny argumentasjon for spionasjeanklagene fra 2009, kom aktor Katenda Nkulu fram til det som framstår som kjernen i hvorfor han ikke ønsker at French blir innlagt på sykehus.

- Dette er bare en måte å organisere en flukt på. Våre medisinske sentrere er ikke beskyttet og kan lett angripes av en kommandostyrke, sa Nkulu.

- Hva er årsaken og målet med alt dette om hans nåværende tilstand. Er han tilregnelig eller er han ikke? Hvor vil de med dette? spør Nkulu.

- Sykdommene er de samme Han påpekte også at ingen kongolesiske leger har skrevet under på det norske brevet som ble kjent på tirsdag, der norske leger redegjør for Frenchs tilstand.

Nkulu unnlot imidlertid å nevne at norsk og kongolesisk politi først var enige om at det ikke hadde tilstødt Tjostolv Moland noe kriminelt.

- Du kan ikke bare delta i undersøkelser sammen med en kollega, nevne kollegaens navn i rapporten og så ikke be kollegaen om å signere. Hvorfor har ikke de kongolesiske legene signert? Dette er å gjøre narr av oss, mente Nkulu.

- Legevitenskapen er det samme om man er svart, albino, gul eller grønn. Sykdommene er de samme. Mennesket er det samme. Disse legene har jobbet sammen, men hvordan kan de tillate seg å tilsidesette sine kollegaer. Hva ønsker de med det? Å si at de kongolesiske legene ikke er noe verd og at de ikke vet noen ting. At det er legene fra Oslo som forvalter sannheten alene? Dette er bare tull og nonsens. Hadde de respektert sine kollegaer hadde de skrevet under sammen alle sammen.

- Jeg er ærlig - Jeg lurer også på hvorfor har ikke de kongolesiske legene signert på de brevene som legges fram her. Alle som har deltatt i undersøkelsene bør signere, men navnene deres blir nevnt i rapporten. Husk da at de kongolesiske legene også har skrevet en rapport som er motstridende til denne norske rapporten, sa Nkulu.

- Jeg er ærlig. I motsetning til de norske legene. Jeg er ærlig, jeg, avsluttet Nkulu.

Han påpekte også at French skal ha hatt et britisk pass på cella. Også fengselsvaktene trodde French skulle rømme da de fant passet.
Han mener French skulle bruke passet til å rømme via Kongo Brazzaville eller Angola.

Den britiske diplomaten Edward Roberts har sagt til Dagbladet at han ikke har gitt French noe pass.

Før Molands død Forsvarer Marie André Mwila har flere ganger påpekt at Frenchs helsetilstand er svært dårlig. Han ville også ha seg frabedt kritikk av norske myndigheter.

- Jeg er advokat for French, ikke for det norske konsulatet, sa han.

Mwila kritiserte også det han omtalte som «uvesentlig» diskusjon i retten - og tok avstand fra aktors påstander om en rømningsplan.

- Fordi man har funnet et pass på French, så betyr det at han skal flykte? Det at han har ID på seg, er det straffbart? Er identiteter bare nummer her i fengselet? Han er norsk og britisk statsborger, hvorfor blir dette passet konfiskert? Nei, herr dommer. Vi vet at du er dommeren, og garantisten for herr Frenchs helse, sa Mwila - som påpekte at fanger flere ganger tidligere er blitt overført til sykehus fordi de måtte få hjelp.

- Vi har påpekt Frenchs dårlige helse siden lenge før Moland døde, sa Mwila.

Hele Norges coronakart