Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ubaydullah Hussain

Aktor mener Ubaydullah Hussain må dømmes til ti års fengsel

- Ikke fnugg av tvil.

BER OM TI ÅRS FENGSEL: Aktor ber om ti års fengsel for Ubaydullah Hussain. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BER OM TI ÅRS FENGSEL: Aktor ber om ti års fengsel for Ubaydullah Hussain. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hussain er tiltalt for å ha rekruttert minst to personer til terrororganisasjonen IS og for å ha lagt ting til rette for flere fremmedkrigere som reiste nedover til Syria. Saken er den første i sitt slag i Norge.

Aktor Frederik G. Ranke avsluttet onsdag sin prosedyre i Oslo tingrett med å legge ned påstand om at Hussain må dømmes til ti års fengsel.

– Ikke tvil

Den tidligere frontfiguren i Profetens Ummah sitter på tiltalebenken sammen med en 19 år gammel mann fra Groruddalen i Oslo.

Ifølge påtalemyndigheten rekrutterte Hussain aktivt den medtiltalte 19-åringen til å reise til Syria. Mannen ble stanset på Landvetter flyplass i Göteborg i juni i fjor, på vei til Syria langs det påtalemyndigheten omtaler som «jihadistruta».

I sin prosedyre sa aktor Frederik G Ranke at det ikke er «fnugg av tvil» om at både Hussain og den medtiltalte 19-åringen er skyldige etter tiltalen.

– Kan man utelukke et annet hendelsesforløp? Kan man tenke seg at en annen person sto bak rekrutteringen? Svaret er nei, sa Ranke.

Nekter straffskyld

Selv har Hussain, som har sittet fengslet siden desember i fjor, nektet straffskyld på alle punkter i tiltalen, bortsett fra et punkt om besittelse av et elektrosjokkvåpen. I retten har han stilt kortklipt, uten skjegg og med vestlige klær. Han har tidligere fortalt at han har brutt med Profetens Ummah.

Hussain er også tiltalt for å ha rekruttert en 24-årig mann fra Halden som ble drept i Syria våren 2015, og for å ha bistått seks andre fremmedkrigere med utstyr eller tjenester.

Hussains forsvarer John Christian Elden sa tirsdag til NTB at han er uenig i den rettsanvendelsen aktoratet bygger på.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!