- SNAKKER IKKE SANT Aktor Thorbjørn Klundseter går nå gjennom sin prosedyre i Sør-Gudbrandsdal tingrett. - Tiltalte har i retten skapt et bilde av hans forhold til fornærmede som på mange måter det samme bildet han har forsøkt å skape overfor andre, sier aktor, som sier at Øygard ikke snakker sant. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- SNAKKER IKKE SANT Aktor Thorbjørn Klundseter går nå gjennom sin prosedyre i Sør-Gudbrandsdal tingrett. - Tiltalte har i retten skapt et bilde av hans forhold til fornærmede som på mange måter det samme bildet han har forsøkt å skape overfor andre, sier aktor, som sier at Øygard ikke snakker sant. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Aktor: Øygard snakker usant

Aktor Thorbjørn Klundseter konkluderer med at Øygard har hatt samleie med den mindreårige jenta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Aktor Thorbjørn Klundseter tar nå for seg hvilke bevis han mener må legges til grunn i saken mot overgrepstiltalte Rune Øygard.

Øygard har hele tiden nektet for de rundt 50 samleiene, som jenta har forklart seg om. Han nekter straffskyld.

- Kan man feste lit til Øygards forklaring? Jeg vil gå gjennom en del momenter som etter min mening viser at Øygard ikke snakker sant, og som styrker jentas troverdighet, varsler aktor.

Seinere konkluderer han med at tiltalte har hatt samleie med den mindreårige jenta, og at dommerene trygt kan finne lit til hennes forklaring på samleie mellom 40 og 50 ganger.

- Gjensidig forhold Bare de siste tre månedene før pågripelsen sendte Øygard rundt 2000 sms til jenta og ringte 488 ganger. I noen av de sikrede tekstmeldingne bruker han formuleringer som «Elsker deg og bare deg», «vil gifte meg med deg» og «Jeg vil være sammen med deg resten av livet».

Aktor viser til flere meldinger som be viser at Øygard var innvolvert på en måte med jenta som ikke var naturlig. Dette samme gjelder sex-praten på Skype.

Ved andre anledninger i 2010 skriver Øygard Skype-meldinger som «barbert?», at han «sitter her naken» og at de to skal «kose».

- Hvordan i alle verden kunne han henvende seg til jenta på Skype på den måten han gjorde? Kontakten bekrefter kjærlighetsforholdet mellom dem. Uansett hva han mener som «stammespråk» så er det ingen tvil om at de har hatt en gjensidig kjærlighetsforhold, sier aktor som påpekter at Skype-kontakten var slik gjennom hele 2010.

Han startet først sin prosedyre med å advare dommerene mot flere av vitnene, som han mener er unødvendige for saken.

Jenta har forklart at Øygard en gang tok et nakenbilde av henne med sin mobil, uten at politiet har funnet dette.

Aktor forklarer dette med at ikke-funn ikke betyr det samme som at bildet ikke har vært der - i likhet med annet materiale som Kripos ikke har klart å rekonstruere. 

Ikke greit å dele seng - Er det noen som tror at han holder fingrene fra fatet når han er alene på hotellrom, i samme seng, som jenta?, sier aktor og viser til hotellturene de to var på i Oslo, Larvik og Molde.

Det er klarlagt at rommene noen ganger besto dobbeltsengløsningen av to senger som kunne trekkes fra hverandre, uten at dette ble gjort.

- Han har ikke tatt seg bryet med å skille sengene, og jeg hører ikke til den kategorien som synes om sånn. Grunnen til det er at de to ikke hadde kjent hverandre særlig lenge. De fleste som har barn kjenner til at barn i tidlig tenårene, under er 14 år... Hvem er det som setter barn i en slik situasjon? Dette er ikke naturlig, sier han, og fortsetter:

- Og enda verre er det at han som voksen jo ikke har snakket med jentas foreldre om hvordan overnattingene foregår. Slik jeg forstår det er dette noe han overlater til jenta å ta opp med sine foreldre. Han går ut fra at moren syntes dette var greit. Jeg tror ikke det, sier aktor.

- Sjalu Klundseter fortalte om Øygards oppførsel etter at han ble kjent med at jenta var innvolvert med en jevnaldrende gutt i fjor sommer.

Han ordførerens reaksjon var påfallende da han «forsto at jentas nye kjæreste var en farlig konkurrent».

Jenta forklarte i går at hun flere ganger i løpet av sommeren prøvde å komme seg ut av forholdet til ordføreren, men at han overtalte henne til å bli hver gang.

- Rune Øygard sier han er blitt anmeldt fordi han har tatt jenta i løgn. Dette stemmer ikke. Hun var i ferd med å glippe ut av hendene hans. Han var sjalu, og oppførte seg deretter, sier aktor.

Likt mønster I tillegg drar aktor fram forklaringen til de voksne kvinner, som Øygard har hatt et forhold til i den aktuelle perioden.

Disse forklarte seg i lukket rett, og presses er underlagt referatforbud.

- JENTA ER TROVERDIG:  Aktor Thorbjørn Klundseter (44) er statsadvokat i Hedmark og Oppland og aktor i straffesaken mot Øygard. Han mener ordføreren har snakket usant i retten, og jentas troverdighet er styrket etter dette. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- JENTA ER TROVERDIG: Aktor Thorbjørn Klundseter (44) er statsadvokat i Hedmark og Oppland og aktor i straffesaken mot Øygard. Han mener ordføreren har snakket usant i retten, og jentas troverdighet er styrket etter dette. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Moduset passer som hånd i hanske, konkluderer Klundseter.

- Uriktig forklaring Han trakk fram at jenta har forklart at hun ble utsatt for overgrep mens Øygards kone var på butikken.

Aktor mener Øygards kone har forklart seg uriktig om dette, og at hun har skiftet forklaring fra politiavhøret til hun så forklarte seg i retten.

Kona har opplyst at hun ikke var på butikken da dette skal ha skjedd, men aktor sier kontoutskrifter viser at hun snakker usant.

Omfattende kontakt Aktor mener tiltalte på sin side i retten har skapt et bilde av hans forhold til fornærmede som på mange måter det samme bildet han har forsøkt å skape overfor andre.

Han startet sin oppsummering av Øygard og jenta sitt forhold med gangen de først kom i kontakt, før og på Fjordingsmartnan like før sankthans i 2009.

De tilbringer mer og mer tid sammen - på hytter, på jobbturer, møter og overnattingsturer. I Oslo, Molde og Larvik, forklarer han.

Klundseter mener også det er et poeng at Øygard etterhvert nektet nye politiavhør.

- Jeg minner retten om at det etter mitt skjønn ikke kan tale til tiltaltes fordel at han ikke ville være med på flere avhør og dermed ikke bidra til å opplyse saken, sier Klundseter