- Aktor serverte en Asbjørnsen og Moe-historie

Ekspolitimannens forsvarer prøver å styrke klientens troverdighet i sin prosedyre.

FALT 45 METER: Fra rekonstruksjonen av fallet som tok livet av Linn Madelen Bråthen natt til 3. august i fjor. Dokka representerer Bråthen, tiltalte står på den andre siden av rekkverket med ansiktet i hånda. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET
FALT 45 METER: Fra rekonstruksjonen av fallet som tok livet av Linn Madelen Bråthen natt til 3. august i fjor. Dokka representerer Bråthen, tiltalte står på den andre siden av rekkverket med ansiktet i hånda. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Nå holder advokat Arne Lie sin prosedyre i rettssaken mot ekspolitimannen som er tiltalt for å ha etterlatt Linn Madelen Bråthen i en hjelpeløs tilstand natt til 3. august i fjor.

- Jeg ber om at tiltalte dømmes etter post 2, lyder forsvarerens påstand.

Med det mener han at ekspolitimannen ikke dømmes for å ha etterlatt Bråthen i en hjelpeløs tilstand, men for å ha forklart seg falskt til politiet om at han befant seg på Breviksbrua sammen med Bråthen umiddelbart før hun falt i vannet.

- Han har forklart seg falskt, det har han innrømmet, og det skal han dømmes for, sier Lie.

Advokaten ber også om at klienten dømmes på mildeste måte.

- Handlingen har allerede fått betydelige konsekvenser, ved at han mistet jobben. Han satt også fire uker i isolasjon, sier Lie.

- Spekulasjoner Lies prosedyre kommer etter aktor Kjetil Omholts. Omholt gikk offensivt ut og mente den tiltalte 42-åringens troverdighet er «lik null». Statsadvokaten la ned påstand om tre års fengsel pluss saksomkostninger.

Mens Omholt fant det bevist at det eksisterte et seksuelt forhold mellom ekspolitimannen og Bråthen, og at politimannen ikke varslet om venninnas fall fra Breviksbrua fordi han hadde dårlig samvittighet, ligger Lies fokus på å styrke eller gjenreise tiltaltes troverdighet.

Forsvareren vil vise at momentene aktor Omholt legger fram som uomtvistelige fakta, til dels er tynt fundert og/eller bygger på rene spekulasjoner. Han kaller aktors framstilling for en «Asbjørnsen og Moe-historie».

- Han lager en historie bygd på antakelser, og som det ikke er bevismessig dekning for, sier Lie.

- Kan det faktisk tenkes at tiltaltes forklaring er korrekt? spør han retorisk.

Sprikende versjoner Lie påpeker at de mange vitnene som har hørt eller sett ting skje på Breviksbrua i tidsrommet rundt Bråthens fall, til dels har sprikende detaljgjengivelse; noen har hørt ting andre ikke har hørt.

- Ingen har fullt ut sammenfallende forklaringer. Det viser hvor vanskelig det er å være vitne, sier Lie, og mener ut fra dette at aktor ikke kan trekke konklusjonen at ekspolitimannen og Bråthen kranglet på brua før hun falt i vannet.

- Hans forklaring rokkes ikke av bevisførselen, sier forsvareren.

Lie sier han i utganspunktet ikke har viet påstandene om et seksuelt forhold mellom ekspolitimannen og Bråthen mye tanke - i motsetning til aktor Omholt.

- Det er et spørsmål som ligger helt på siden, og som er helt uinteressant. Men jeg må endre standpunkt etter aktors prosedyre. Det er hele fundamentet i Asbjørnsen og Moe-historien, sier han.

Han påpeker at bare én av Bråthens venninner som har forklart seg i retten, sier at 33-åringen fortalte om et slikt forhold.

- Nære venninner sier de ikke har hørt om noe slikt, eller tror det har vært tilfelle.

- Chatten ikke bevis Lie kommer heller til ikke at den mye omtalte Skype-chatten fra 15. mai i fjor - der ekspolitimannen og Bråthen har en svært seksuell tone - beviser at de to hadde et forhold.

Den tiltalte 42-åringen har vedkjent seg chatten og sier han gjerne skulle hatt den ugjort - men sier den seksualiserte praten er uttrykk for han og Bråthens spesielle, interne kommunikasjonsform.

På rettsakens første dag benektet den tiltalte 42-åringen bestemt at det noensinne hadde vært et forhold mellom ham og Bråthen.

- Jeg ønsker at jeg hadde et forhold til Linn. Da hadde jeg sluppet å bortforklare det gang på gang, sa ekspolitimannen.

- Hvorfor skulle han benekte et forhold hvis det var tilfelle? Han kunne jo bare ha innrømmet det, selv om det ville vært ubehagelig, sier forsvareren.

Mistet jobben Tiltalte mistet tidligere i år jobben som politimann fordi han forklarte seg falskt om sin tilstedeværelse på Breviksbrua sammen med Bråthen. Han satt fire uker i varetekt som drapssiktet, men riksadvokaten kom til at det ikke fins bevis for at han kastet eller dyttet Bråthen utfor brua.

Mange tilhørere er møtt opp for å høre sluttinnleggene i den fem dager lange rettssaken. De omfatter pårørende og venner av både Bråthen og ekspolitimannen, samt presse.

Med Lies påstand er den fem dager lange rettssaken over. Dommen vil bli forkynt innen to uker, opplyste dommer Berit Nerva.

HOLDER PROSEDYRE: Ekspolitimannens forsvarer Arne Lie. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET
HOLDER PROSEDYRE: Ekspolitimannens forsvarer Arne Lie. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET Vis mer