I RETTEN: Den 47-årige kvinnen forsvares av advokatekteparet Aasmund Olav Sandland og Ann Turid Bugge. I bakgrunnen psykiater Terje Tørrissen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I RETTEN: Den 47-årige kvinnen forsvares av advokatekteparet Aasmund Olav Sandland og Ann Turid Bugge. I bakgrunnen psykiater Terje Tørrissen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Valdres-saken

Aktor: Veldig overrasket over at tiltalt mor (47) nå husker

Kvinnen forklarte seg i detalj om tida før datteren Angelica (13) døde på Beitostølen.

HAMAR (Dagbladet): - Det er alltid fint at tiltalte er villige til og kan forklare seg. Men det er veldig overraskende at hun nå forklarer seg om ting hun ikke husket i tingretten, sier statsadvokat Arne Ingvald Dymbe til Dagbladet.

Endte på sykehus

Den 47-årige kvinnen som er tiltalt for grov mishandling og omsorgssvikt slik at datteren Angelica (13) døde på Beitostølen for drøyt tre år siden, forklarte seg i dag fattet og detaljert for Eidsivating lagmannsrett om hendelser både fra månedene der og tida før.

VALDRES-SAKEN: Den 47-årige kvinnen som er tiltalt for grov mishandling og omsorgssvikt etter at datteren Angelica (13) døde nyttårsaften 2015, nektet straffskyld da ankesaken mot henne startet i Eidsivating lagmannsrett i dag. Reporter: Ralf Lofstad / Dagbladet. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dette står i sterk kontrast til tingrettssaken, som ble avholdt på Gjøvik. I 2017 måtte hovedforhandlingen utsettes fordi kvinnen fikk kritisk føling og måtte kjøres på sykehus. Året etter endte hun også på sykehus, men rettssaken ble sluttført etter at spesielle tilpasninger ble innført for kvinnen, som ble dømt til tre års fengsel, en dom hun anket nærmest umiddelbart.

AKTOR: Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe fører saken for påtalemakten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AKTOR: Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe fører saken for påtalemakten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I tingretten kom hun aldri inn på tida på Beitostølen, der hun og Angelica flyttet inn høsten 2015. Hun viste til at hun rett og slett ikke husket hva som skjedde i det traumatiske tidsrommet, og kollapset før hun kunne forklare seg mer.

Gikk ned 20 kilo

I dag, under utspørringen ved lagdommer Ørnulf Røhnebæk, redegjorde hun for hvordan anoreksisyke Angelica kunne gå ned fra 41,2 til 21,7 kilo fra 21. august til 31. desember 2015, uten at hun merket det. Hun fortalte at hun først ble oppmerksom på dette under gjenopplivingsforsøkene på hytta.

- I 11-12-årsalderen begynte Angelica å gå mye med treningsbukser, collegegensere og hettegensere. Det sjokket … jeg vet ikke hvor mange lag hun har gått med, sa 47-åringen, som tidvis var svært beveget.

Nytt i denne rettsrunden er at overlege og diabetesekspert Tore Julsrud Berg hele tida sitter ved siden av den tiltalte kvinnen. Flere ganger under forklaringen måtte hun ta insulin for å kunne fortsette.

ANKESAK: Det var den 47-årige kvinnen selv som anket saken til lagmannsretten. Reporter: Ralf Lofstad. Foto/video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Mer kontroll

Kvinnens forsvarer Aasmund Olav Sandland forklarer den påfallende endringen fra ting- til lagmannsretten slik:

- Det har gått noe tid, og at hun svarer så mye, har muligens med tilnærmingen til spørsmålene fra dommerbordet å gjøre. Hun har dessuten siden sist mer kontroll over sin medisinske situasjon, sier han til Dagbladet.

Forsvareren har liten sans for aktor Dymbes poengtering av at klienten nå husker vesentlig mer enn forrige gang.

- I fjor ble hun innlagt, og å bruke mot henne at hun nå svarer, er merkelig. Det kan hende at det passer ham veldig dårlig at hun svarer som hun nå gjør, sier Sandland.

BILDE RUNDT HALSEN: 47-åringen stilte i retten med en brosje med et bilde av Angelica rundt halsen. Skjerfet ble heklet av datteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BILDE RUNDT HALSEN: 47-åringen stilte i retten med en brosje med et bilde av Angelica rundt halsen. Skjerfet ble heklet av datteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ingen jury

Den tiltalte kvinnen nekter straffskyld, og mener at saken mot henne er konstruert av politiet og Dymbe. Hun har gjentatte ganger gitt uttrykk for at hun burde slippe å møte i retten, men uttalte i forrige uke til Dagbladet at hun aktet å stille.

Rettssaken er berammet fram til 5. februar. Juryordningen i lagmannsretten er nå avskaffet, og det er isteden et dommerpanel på sju som avgjør kvinnens skjebne.