NI MÅNEDER: Aktor Karsten Monsen fra Rogaland politidistrikt ber om ni måneders fengsel. Her sammen med Trond Birkedals forsvarer Arvid Sjødin (til venstre). Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
NI MÅNEDER: Aktor Karsten Monsen fra Rogaland politidistrikt ber om ni måneders fengsel. Her sammen med Trond Birkedals forsvarer Arvid Sjødin (til venstre). Foto: Tommy Ellingsen / ScanpixVis mer

Aktor vil at Birkedal skal sone ni måneder i fengsel

Politiadvokaten sier at det skal være formildende at Birkedal har lagt noen kort på bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Under prosedyren til politiadvokat Karsten Monsen i Stavanger Tingrett i dag konkluderte han med at han ikke kan se at det i retten har kommet fram noe som gjør at man kan tvile på 18-åringens forklaring. 

Det mest alvorlige tiltalepunktet mot Birkedal er basert på 18-åringens forklaring om at han hadde oralsex med Birkdedal da han var 15 år gammel.

- Det at 18-åringen har forklart sine nære venner om forholdet gjør forklaringen hans troverdig, han kom ikke plutselig på dette da saken mot Birkedal kom opp i media, sier Monsen.

- Farget Mo og Vanebo Aktor Monsen mener at Birkedals forklaring om sin legning gjorde at Frp og Fpu ikke tok saken til 18-åringen like alvorlig.

- Det at han sier han verken er homofil eller bifil farger Mo og Vanebos behandling av 18-åringens sak. Han vet at om han skulle ha innrømmet et slikt forhold, så hadde hans karriere vært over, sier Monsen.

Birkedal har i retten gitt uttrykk for at han kun hadde et perifert forhold til den nå 18 år gamle gutten.

- Vi har hørt at disse to hadde kontakt, noe som er logisk at de hadde. Hvis ikke hadde det vært svært lite sannsynlig at de han skulle overnatte på Birkedals hotellrom, slik det var planlagt da overgrepet 18-åringen forteller om skjedde, sier Monsen.   

- Det er tvil Birkedals forsvarer, Arvid Sjødin, la i sin prosedyre stor vekt på punkter som han mener setter 18-åringens forklaring i tvil.

- Som aktor sier er det vanlig at en husker dramatiske hendelser, og her i retten har han gitt uttrykk for å ha glemt flere ting han har fortalt i politiavhør. I avhør har han fortalt at han lå på senga på hotellrommet til Birkedal og spurte om han var homofil, og Birkedal svarte nei. Dette husket han ikke her, sier Sjødin.

Sjødin peker også på at 18-åringen har også gitt ulike forklaringer på hvordan overgrepet skal ha skjedd. I mars i fjor fortalte 18-åringen sin historie til Dagbladet.

- Han og Dagbladet-journalisten ville ta Frp og Birkedal, sier Sjødin. Han sier at forklaringen til 18-åringen virker konstruert, og at det er nok til å vise at det er rimelig tvil.   Massasje og filming I løpet av denne uka har retten hørt flere unge gutter forklare hvordan Birkedal masserte dem, noen av dem oppfattet det som seksuelt, og andre ikke. Flere av disse har også fått vite at de var filmet av Birkedal da de brukte dusjen eller boblebadet hjemme hos han.
Monsen argumenterer med at denne saken må sees helhetlig, og at det er bevist at Birkedal hadde interesse for unge gutter.

- Jeg kan ikke se at massasjen skyldes noe annet enn at gutten hadde vondt i ryggen. Birkedal har selv slitt med ryggsmerter, og gått til massør, sier Sjødin, Birkedals forsvarer.

Birkedal har innrømmet å ha filmet gutter med skjult kamera, og at det var med seksuelt motiv. Han har også forklart at han har massert flere gutter, og utgitt seg for å være en ung kvinne på Internett, for å få bilder av nakene eller lettkledte unge gutter.

Sjødin peker på at massasjen ikke var seksuelt motivert, og at flere av de fornærmede ikke følte seg forgrepet på før saken ble kjent.

Bistandsadvokaten har på vegne av sine klienter krevt 80 000 kroner i erstatning til 18-åringen, og 50 000 kroner til gutten som først sto fram med saken, som har blitt massert av Birkedal.

Dommen skal falle torsdag 16. februar klokka 14.