Drapstiltalt advokat:

Aktor: - Ville ha medlidenhet

Påtalemyndigheten mener den kjente advokaten Alex Murdaugh (54) i Sør-Carolina drepte kona og sønnen for å få medlidenhet og distrahere fra andre lovbrudd.

TILTALT: Den tidligere profilerte advokaten Alex Murdaugh i Sør-Carolina er tiltalt for dobbeltdrap på sin egen familie. Foto: Grace Beahm Alford/The Post And Courier via AP, File
TILTALT: Den tidligere profilerte advokaten Alex Murdaugh i Sør-Carolina er tiltalt for dobbeltdrap på sin egen familie. Foto: Grace Beahm Alford/The Post And Courier via AP, File Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Den høyst uvanlige saken har tatt mange merkelige vendinger og fått internasjonal oppmerksomhet siden Alex Murdaughs ektefelle Maggie (53) og sønnen Paul (22) ble funnet drept i fjor sommer.

Noen måneder seinere ble Alex Murdaugh pågrepet for å ha forsøkt å iscenesette et drap på seg selv. Han skal i september ha betalt en leiemorder for å drepe ham, slik at hans andre sønn kunne innkassere livsforsikringen på rundt 100 millioner kroner. Den angivelige planen var mislykket, og Murdaugh ble pågrepet.

Siden har saken bare fortsatt å vokse, og Murdaugh er nå blant annet tiltalt for å ha drept ektefellen og sønnen.

Juridisk dynasti

Murdaugh var en profilert jurist og tilhører et juridisk dynasti. Familien hans har spilt en mektig rolle i Lowcountry i Sør-Carolina i flere generasjoner. Fra 1920 til 2006 var tre generasjoner av familien - inkludert Alex Murdaugh statsadvokater i et distrikt som dekker fem fylker i delstaten.

Murdaugh drev privatpraksis som advokat da han ble pågrepet. Nå skal en dommer ta stilling til om påtalemyndigheten skal få legge fram beviser i drapssaken som angivelig viser andre økonomiske lovbrudd, skriver AP.

Påtalemyndigheten hevder at Murdaugh var livredd for å bli avslørt da drapene skjedde. Gjennom mange år skal han angivelig ha bygd opp en betydelig gjeld og begått en lang rekke økonomiske lovbrudd, hevder aktoratet.

- Dette er hvitsnippforbrytelser som endte med drap, sier aktor Creighton Waters i retten fredag, ifølge AP.

Nekter straffskyld

Ifølge ham skal Murdaugh ha jobbet med flere økonomisk lukrative saker uten at dette var tilstrekkelig til å få kontroll over de økonomiske problemene. Drapene på kona og sønnen skal ha kommet «beleilig» fordi det fjernet fokus fra alle de andre problemene.

Selv nekter Murdaugh, som har sittet fengslet siden han ble pågrepet i oktober i fjor, straffskyld for drapene.

Forsvareren hans, Jim Griffin, sier i retten at det er «latterlig» å hevde at en person som ønsker å fjerne fokus fra økonomiske lovbrudd vil plassere seg i sentrum av en drapsetterforskning.

Han mener også at det ikke er noe grunnlag for å legge fram økonomiske dokumenter i retten fordi det ikke er noe bevis for at Murdaugh-familien visste om de angivelige lovbruddene. Han sier at Murdaugh heller ikke hadde noe å tjene på å innkassere livsforsikringene til drapsofrene.

Båtulykke

Det var Murdaugh selv som ringte og varslet politiet om at sønnen og ektefellen var skutt og drept ved familiens jakteiendom. Selv hevder Murdaugh at han var hos sin demente mor da drapene skjedde.

DRAPSGÅTE: Politiet låste seg raskt til et bevis de mente var avgjørende for å løse drapet på Birgitte Tengs i 1995. Det viste seg å være en stor feil. 17. oktober 2022 ble Johny Vassbakk tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Video: NTB, Dagbladets arkiv, Politiet. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Da politiet kom til stedet, skal han umiddelbart ha hevdet at drapene måtte være knyttet til en båtulykke i 2019 hvor sønnen Paul skal ha vært beruset da han styrte en båt som krasjet. Tenåringen Mallory Beach ble drept i ulykka, som og førte til andre skader. Familien til Beach saksøkte Murdaugh-familien fordi båten var eid av Alex Murdaugh. Paul Murdaugh var dessuten ikke gammel nok til å kjøpe alkohol da ulykken skjedde, skriver NBC News.

80 punkter

Siden Murdaugh ble pågrepet i fjor har saken vokst. Den gangen ble han også etterforsket fordi millioner av dollar var forsvunnet fra et forlik knyttet til da familiens hushjelp døde.

Siden har påtalemyndigheten siktet ham for 80 andre relaterte økonomiske lovbrudd. De hevder Murdaugh har stjålet om lag 8,5 millioner dollar (85 millioner kroner) fra mer enn ett dusin ofre, skriver TV-kanalen.

Aktor Waters sier at Murdaugh skal ha begynt å få økonomiske problemer etter noen dårlige eiendomshandler i 2007 og 2008. Etter båtulykken skal saksøkerne ha forventet å få økonomisk kompensasjon fra Murdaugh, som stadig framsto som velstående.

- Murdaugh var i et hamsterhjul hvor han konstant måtte låne og tjene og stjele for å skyve problemene foran seg og for å holde hodet over vann, sier Waters i rettshøringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer