Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen-saken

Aktor ville ikke røpe påstanden mot Cappelen: - Selv ved en tidel av dette er utgangspunktet 21 års fengsel

Statsadvokat Lars Erik Alfheim vil ikke si hvor mange års fengsel han ber om for hasjbaronen Gjermund Cappelen før i morgen, men mener han skal ha strafferabatt.

TROVERDIG: Statsadvokat Lars Erik Alfheim holder sluttprosedyren i saken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Her forklarer Alfheim hvorfor påtalemyndighetene mener hasjbaronen er troverdig. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsadvokat Lars Erik Alfheim holdt i dag sin sluttprosedyre i rettssaken mot Eirik Jensen (59) og Gjermund Cappelen (50).

Det er han som er aktor i i saken mot Cappelen, som allerede er dømt for befatning med et drøyt tonn hasj i den såkalte oppbevaringssaken, som leder av en hasjliga. Straffen hasjbaronen får i den saken vil først bli avgjort i denne saken hvor han sitter tiltalt med Jensen.

Det vil si at Alfheim ikke vil komme med en påstand om straff før etter Spesialenheten har holdt sin sluttprosedyre mot Eirik Jensen i morgen. Først da vil det bli klart hvor mange år aktoren mener Cappelen bør få i fengsel.

- Cappelen skal dømmes etter paragraf 162 tredje ledd. Han er hovedmannen, har holdt på i 20 år bare med dette og har tatt inn minst 16 tonn, sier Alfheim i sluttprosedyren.

- Utgangspunktet er 21 års fengsel. Selv ved en tidel av dette er utgangspunktet 21 års fengsel, sier han.

AKTOR: Statsadvokat Lars Erik Alfheim. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
AKTOR: Statsadvokat Lars Erik Alfheim. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Spørsmål om straffereduksjon

Alfheim gikk deretter inn på fire momenter som potensielt kan gi Cappelen strafferabatt

  • Cappelens tilståelse
  • Har gjort det mulig å domfelle en korrupt politimann
  • At han for alltid vil leve under frykten for represalier, både i fengsel og i det fri
  • Eksponeringen i mediene og belastningen dette har medført

Alfheim mener tilståelsen og muligheten for å få domfelt Jensen må tillegges større vekt som straffereduserende momenter enn både medieoppmerksomheten og soningsforholdene. Statsadvokaten redegjorde for de forskjellige momentene.

- En ubotelig skade

- At han har gjort det mulig å domfelle en politimann er et viktig poeng. Det ligger en sterk forventning at det å snakke inn en politimann skal gi uttelling med en redusert straff. Det er viktig å påpeke at også samfunnet ønsker at den typen graverende kriminalitet skal avsløres. Jensen har gjort er en ubotelig skade i nesten hele sin karriere – 20 år. Det er sikkert tungt for de politifolkene som har jobbet rundt ham og stolt på ham, sier Alfheim.

Likevel ville han ikke komme med noen konklusjon om hva dette betyr i straffeutmålingen.

ENESTÅENDE SAK: Statsadvokat Lars Erik Alfheim holder sluttprosedyren i saken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Alfheim la mye vekt på hvor profesjonell Gjermund Cappelen var. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Skal man gi en massiv strafferabatt til de som har begått de egentlig straffbare handlingene? Det er et skjerpende moment at han organiserer virksomheten sin med hjelp fra en politimann. Mitt utgangspunkt er at dette skal gi vekt, men det må tilpasses det straffbare forholdet det gjelder, sier han.

Massiv medieoppmerksomhet

Videre poengterte han at saken har hatt massiv oppmerksomhet i mediene og at nesten hele saken gjennom fem måneder har gått for åpen rett.

- Hele hans tilværelse er eksponert, og det bør tilføyes en viss betydning. Men dette ville nok gitt en mediedekning uansett. Det blir en avveining, og jeg tror man skal være forsiktig med å tillegge dette for mye vekt, sier han.

Han påpeker samtidig at både Jensen, Cappelen og deres forsvarere alle har vært engasjert i mediene og dermed selv har medvirket til situasjonen som har oppstått.

Han la også vekt på at tilståelsen til Cappelen kom gradvis. Samtidig understreket han at det er utopisk å tenke at staten skal få tilbakebetalt de 825 millionene de mener Cappelen har tjent på 20 års narkotikavirksomhet.