BEVIS: Dette bildet, tatt fire dager før den planlagte avreisen til Syria, viser den tiltalte 19-åringen iført en skuddsikker vest. Fotograf er medtiltalte Ubaydullah Hussain. Foto: PST
BEVIS: Dette bildet, tatt fire dager før den planlagte avreisen til Syria, viser den tiltalte 19-åringen iført en skuddsikker vest. Fotograf er medtiltalte Ubaydullah Hussain. Foto: PSTVis mer

Terrortiltalt 19-åring avbildet med skuddsikker vest

Aktoratet: - Viser at han hadde intensjon om å komme i strid

Skulle legges ut på Finn.no, sier forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aktoratet har nå utlevert det de betegner som et sentralt bevis i saken mot en terrortiltalt 19-åring fra Oslo. Det dreier seg om et bilde medtiltalte Ubaydullah Hussain har tatt av den unge mannen 4. juni i fjor, fire dager før den mislykkede avreisen til Syria.

ANNEN VEST: På dette bildet fra oktober 2014 poserer Oslo-mannen i en annen vest. Ubaydullah Hussains forsvarer John Christian Elden påpeker at dette er lenge før de to møtte hverandre. Foto: Privat
ANNEN VEST: På dette bildet fra oktober 2014 poserer Oslo-mannen i en annen vest. Ubaydullah Hussains forsvarer John Christian Elden påpeker at dette er lenge før de to møtte hverandre. Foto: Privat Vis mer

- Bildet viser at han hadde intensjon om å komme i strid, sier statsadvokat Frederik G. Ranke til Dagbladet.

Hadde bare skolesekk

19-åringen ble arrestert på Landvetter flyplass i Göteborg 8. juni, på vei til Syria. Da hadde han bare med seg en skolesekk; stridsutstyret han hadde kjøpt inn, lå igjen hos det nå utviste Profetens Ummah-medlemmet Adnan Shaluni.

Oslo-mannen, som er tiltalt for å ville reise til Syria for å slutte seg til Den islamske stat (IS), har hele tida hevdet at han skulle drive humanitært arbeid, og har i retten tatt avstand til IS. Han har isteden forklart at han skulle slutte seg til ei annen, uspesifisert gruppe.

Begge de tiltaltes forsvarere nedtoner betydningen av bildet. 19-åringens advokat Javeed H. Shah påpeker at den skuddsikre vesten ikke befant seg i bagasjen da han ble arrestert.

- Dette er en vest han hadde tenkt å bruke som beskyttelse i et farlig område, men han kom til slutt til at den ville vekke for mye mistanke på grenseovergangene, så han slo fra seg tanken, sier Shah til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bildet ble tatt fordi vesten skulle legges ut på Finn.no, forklarer forsvareren.

Annen stridsvest

John Christian Elden forsvarer Hussain, som er tiltalt for å ha rekruttert 19-åringen til IS. Også han understreker at vesten ikke skulle med til Syria.

- Den lå igjen hos Shaluni og ble beslaglagt, sier Elden til Dagbladet.

Dagbladet har fått tilgang på et annet bilde av 19-åringen, i en annen stridsvest.

- Bildet er tatt 28. oktober 2014, lenge før han møtte Ubaydullah, sier Elden.

19-åringens forsvarer Shah forklarer at vesten på bildet fra 2014 var lånt av en kamerat.

- Dette var bare for posering, den skulle aldri til Syria, sier Shah.

Banebrytende rettssak

Dette er første gang noen er tiltalt for å rekruttere personer til IS, og også første gang noen er tiltalt for å ville reise til Syria for å bli med i en terrororganisasjon. Begge mennene er tiltalt etter straffelovens paragraf 147d, som har en strafferamme på seks års fengsel.

Hovedforhandlingen i saken er berammet til og med 16. desember.

UTLEVERER BEVIS: Aktoratet, f.v. Kim Sundet og Frederik G. Ranke (begge fra det nasjonale statsadvokatembetet), og Anne Karoline Bakken Staff (politiadvokat i PST) . 
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTLEVERER BEVIS: Aktoratet, f.v. Kim Sundet og Frederik G. Ranke (begge fra det nasjonale statsadvokatembetet), og Anne Karoline Bakken Staff (politiadvokat i PST) . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer