Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrortiltalt 19-åring avbildet med skuddsikker vest

Aktoratet: - Viser at han hadde intensjon om å komme i strid

Skulle legges ut på Finn.no, sier forsvaret.

BEVIS: Dette bildet, tatt fire dager før den planlagte avreisen til Syria, viser den tiltalte 19-åringen iført en skuddsikker vest. Fotograf er medtiltalte Ubaydullah Hussain. Foto: PST
BEVIS: Dette bildet, tatt fire dager før den planlagte avreisen til Syria, viser den tiltalte 19-åringen iført en skuddsikker vest. Fotograf er medtiltalte Ubaydullah Hussain. Foto: PST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aktoratet har nå utlevert det de betegner som et sentralt bevis i saken mot en terrortiltalt 19-åring fra Oslo. Det dreier seg om et bilde medtiltalte Ubaydullah Hussain har tatt av den unge mannen 4. juni i fjor, fire dager før den mislykkede avreisen til Syria.

ANNEN VEST: På dette bildet fra oktober 2014 poserer Oslo-mannen i en annen vest. Ubaydullah Hussains forsvarer John Christian Elden påpeker at dette er lenge før de to møtte hverandre. Foto: Privat
ANNEN VEST: På dette bildet fra oktober 2014 poserer Oslo-mannen i en annen vest. Ubaydullah Hussains forsvarer John Christian Elden påpeker at dette er lenge før de to møtte hverandre. Foto: Privat Vis mer

- Bildet viser at han hadde intensjon om å komme i strid, sier statsadvokat Frederik G. Ranke til Dagbladet.

Hadde bare skolesekk

19-åringen ble arrestert på Landvetter flyplass i Göteborg 8. juni, på vei til Syria. Da hadde han bare med seg en skolesekk; stridsutstyret han hadde kjøpt inn, lå igjen hos det nå utviste Profetens Ummah-medlemmet Adnan Shaluni.

Oslo-mannen, som er tiltalt for å ville reise til Syria for å slutte seg til Den islamske stat (IS), har hele tida hevdet at han skulle drive humanitært arbeid, og har i retten tatt avstand til IS. Han har isteden forklart at han skulle slutte seg til ei annen, uspesifisert gruppe.

Begge de tiltaltes forsvarere nedtoner betydningen av bildet. 19-åringens advokat Javeed H. Shah påpeker at den skuddsikre vesten ikke befant seg i bagasjen da han ble arrestert.

- Dette er en vest han hadde tenkt å bruke som beskyttelse i et farlig område, men han kom til slutt til at den ville vekke for mye mistanke på grenseovergangene, så han slo fra seg tanken, sier Shah til Dagbladet.

- Bildet ble tatt fordi vesten skulle legges ut på Finn.no, forklarer forsvareren.

Annen stridsvest

John Christian Elden forsvarer Hussain, som er tiltalt for å ha rekruttert 19-åringen til IS. Også han understreker at vesten ikke skulle med til Syria.

- Den lå igjen hos Shaluni og ble beslaglagt, sier Elden til Dagbladet.

Dagbladet har fått tilgang på et annet bilde av 19-åringen, i en annen stridsvest.

- Bildet er tatt 28. oktober 2014, lenge før han møtte Ubaydullah, sier Elden.

19-åringens forsvarer Shah forklarer at vesten på bildet fra 2014 var lånt av en kamerat.

- Dette var bare for posering, den skulle aldri til Syria, sier Shah.

Banebrytende rettssak

Dette er første gang noen er tiltalt for å rekruttere personer til IS, og også første gang noen er tiltalt for å ville reise til Syria for å bli med i en terrororganisasjon. Begge mennene er tiltalt etter straffelovens paragraf 147d, som har en strafferamme på seks års fengsel.

Hovedforhandlingen i saken er berammet til og med 16. desember.

UTLEVERER BEVIS: Aktoratet, f.v. Kim Sundet og Frederik G. Ranke (begge fra det nasjonale statsadvokatembetet), og Anne Karoline Bakken Staff (politiadvokat i PST) . 
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTLEVERER BEVIS: Aktoratet, f.v. Kim Sundet og Frederik G. Ranke (begge fra det nasjonale statsadvokatembetet), og Anne Karoline Bakken Staff (politiadvokat i PST) . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!