- Aktoratet sjonglerer med menneskeliv

Advokat Furuholmen med ny vri på hvem som som er dødsranets verstinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Nokas-drapsmann Kjell Alrich Schumanns forsvarer, Morten Furuholmen, avsluttet sin prosedyre tidligere i dag. Han etterlyser en begrunnelse for hvorfor Lars Erik Andersen fikk påstand om 10 års fengsel, mens Schumann fikk 21 års forvaring. Furuholmen reagerer også på at Erling Havnå, som skal dømmes for to grove ran, fikk tre år mindre enn Schumann.

- Aktoratet sjonglerer med menneskers liv, sier han.

Med dette mener han at aktoratet har lagt ned helt vilkårlige påstander om straff.

Peker på andre

Furuholmen spør hvorfor Schumann skal få 21 års forvaring, mens Thomas Ingebrigtsen slipper unna med seks måneder i fengsel.

Ingebrigtsen har fungert som en bakmann i forbindelse med ranet. Han knyttet Toska opp mot vekteren som ga ham informasjon om NOKAS-bygget.

Furuholmen la vekt på at Lars Erik Andersen kom mye tidligere til Stavanger i forkant av ranet, og at han var i David Toskas indre krets. Mens Schumann kom mye senere til Stavanger, som konsulent. Schumann var heller ikke noen nær venn av Toska og kom mye senere inn i planleggingen av ranet enn Andersen gjorde.

Ingen tikkende bombe

 FORSVARER DRAPSMANN: Hans klient Kjell Alrich Schumann (t.v) har tilstått drapet på politimann Arne S. Klungland. Men advokat Morten Furuholmen mener det er aktor som er verst. Foto: SCANPIX
FORSVARER DRAPSMANN: Hans klient Kjell Alrich Schumann (t.v) har tilstått drapet på politimann Arne S. Klungland. Men advokat Morten Furuholmen mener det er aktor som er verst. Foto: SCANPIX Vis mer

I går tok Furuholmen opp forvaringsspørsmålet. Da refererte han til en rekke eldre forvaringsdommer hvor de dømte hadde psykiske problemer.

- Det er ingenting som tyder på at dette er en tikkende bombe eller lokal gærning, mente Furuholmen før han la til at det er ingen folk på Finnskogen er mindre redd for enn nettopp Schumann.

Schumann har tidligere sagt at han ønsker å flytte tilbake til Finnskogen etter at han har sonet ferdig. Drømmen er å starte ridesenter med kona Kristine.

Åtte år er nok

Furuholmen mente at åtte års fengsel på Schumann ville være en passende straff og ba om at han dømmes på mildest mulig måte.

Erling Havnås forsvarer, John Christian Elden, mener åtte års fengsel holder også for hans klient.

Han konkluderer med at mellom fire og åtte års straff er nok, etter å ha gjennomgått en rekke eldre dommer. Da har han inkludert et par års påslag for dødsfølgen, etter at politimannen Arve Sigve Klungland ble skutt og drept under ranet i 2004.

- De siste tredve årene har påtalemyndigheten i en rekke saker hevdet at dette er den verste saken som har vært for domstolene. Dette bærer mer preg av en korttidshukommelse enn at alle straffesaker stadig blir verre, sier han til Dagbladet.no.

Elden la ned påstand om at Havnå skulle dømmes på mildest mulig måte.

Sammenlignet med drap på 83 år gammel kvinne

Elden sammenlignet straffeutmålingene i forbindelse med NOKAS-ranet med det såkalte Haugesund-drapet i 2003. Her ble 83 år gammle Annie Bergliot Olsvik hugget i hjel med øks i sitt eget hjem og deretter ranet. Han som planla ranet fikk den dom på fem år og ble holdt ansvarlig for dødsfølgen, mens han som drepte kvinnen fikk 18 års fengsel.

Langt unna aktoratets påstand

Åtte år for NOKAS-ranet er ikke i nærheten av aktoratets påstander om straff.

Erling Havnå fikk påstand om 18 års fengsel. Da er også ranet av Postens brevsenter i 2003 tatt med i påstanden. Havnå har hele tiden nektet for å ha vært med på dette ranet.

Det er ventet at siste prosedyre holdes i løpet av morgendagen før lagretten trekker seg tilbake for å avgjøre de endelige straffene for de tolv på tiltalebenken i menighetshuset. Dom i Norges-historiens største rettssak er ventet 15. februar.

Påstand for 12 av de opprinnelig 13 tiltalte i NOKAS-saken:

 • David Aleksander Toska (31): Påstand i lagmannsretten om 21 års forvaring med en minstetid på ti år, subsidiært 21 års fengsel. Toska ble i tingretten dømt til 19 års fengsel.
 • Kjell Alrich Schumann (40): Påstand om 21 års forvaring med minstetid på ti år.

  Schumann ble i tingretten dømt til inntil 16 års forvaring.

 • Erling Havnå (49): Påstand om 18 års fengsel. Havnå ble i tingretten dømt til fengsel i 17 år. Han ble også dømt for ranet av Postens brevsenter i Oslo.
 • Metkel Negassie Betew (28): Påstand om 18 års forvaring med minstetid på ti år. Betew ble i tingretten dømt til forvaring i inntil 16 år.
 • Ridvan Halimi (27): Påstand om 16 års forvaring med minstetid på ti år. Det var også dommen i tingretten.
 • Ikmet Kodzadziku (26): Påstand om 16 års fengsel. Dom i tingretten 15 års fengsel.
 • Lars-Erik Andersen (30): Påstand om ti års fengsel, dom i tingretten 15 år.
 • Alf Henrik Christensen (44): Påstand om 13 års fengsel. Samme som dommen i tingretten.
 • Dan Pettersen (31): Påstand om 15 års fengsel, samme som dommen i tingretten.
 • Johnny Thendrup (42): Påstand om 14 års fengsel, dom i tingretten 13 år.
 • Thomas Oscar Ingebrigtsen (27): Påstand om fire års fengsel, hvorav tre og et halvt år betinget. Dom i tingretten fire års fengsel.
 • William Pettersen (58): Påstand om fem års fengsel, dommen i tingretten var seks års fengsel.

  15. februar blir det kjent hvor lang straff hver av de NOKAS-dømte får.