- Aktorene burde vært skiftet ut

Advokat Tor Erling Staff mener riksadvokat Tor-Aksel Busch burde skiftet ut aktorene Olav Helge Thue og Jørn Sigurd Maurud i Orderud-saken. Grunnen er at de to først ikke ville tiltale ekteparet Veronica og Per Kristian Orderud for trippeldrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staff understreker at det ikke er vanlig i norsk strafferett å skifte ut en statsadvokat fordi riksadvokaten ikke følger statsadvokatens innstilling til tiltale.

- Men fordi Orderud-saken både er svært omtalt og spesiell, burde nok det etter min mening vært gjort. Jeg tror at vanlige mennesker vil ha vanskelig for å skjønne at aktorer som i utgangspunktet ikke har innstilt på tiltale, i retten skal være de som skal forsøke å bevise de tiltaltes skyld, mener Staff.

Må ha handlekraft

Det var i et intervju med Dagbladet statsadvokatene Olav Helge Thue og Jørn Sigurd Maurud fortalte at de i utgangspunktet ikke ville tiltale Per Kristian og Veronica Orderud for trippeldrapet.

Men riksadvokat Tor-Aksel Busch har det avgjørende ordet, og ekteparet Orderud ble likevel tiltalt sammen med ekskjærestene Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo Haukeland.

- Det er klart denne forhistorien vil forverre statsadvokatenes stilling i retten som aktorer. Som aktor ville jeg følt meg friere og kanskje mer handlekraftig hvis det var min egen innstilling som var lagt til grunn for en tiltale. Riksadvokaten burde på denne bakgrunn ha beordret et annet aktorat. Da tror jeg aktorsiden hadde befunnet seg i en mer bekvem situasjon, sier Staff.

Ble erstattet

Staff understreker at han på ingen måte tviler på at Maurud og Thue vil føre et meget sterkt og godt aktorat: - Men det har oppstått en litt spesiell situasjon, sier han.

  • En statsadvokat i Oslo har tidligere trukket seg i en situasjon hvor riksadvokaten ga ordre om tiltale mot en som statsadvokaten ikke ville tiltale. Vedkommende ble erstattet av en kollega.
  • I Bjugn-saken fulgte heller ikke riksadvokaten statsadvokat Jan Henrik Dahles innstilling til tiltale. Dahle ville tiltale både Ulf Hammern og hans kone. Riksadvokaten avgjorde at bare mannen skulle tiltales. Situasjonen i Bjugn-saken var likevel en annen, fordi Dahle hele tida mente mannen på tiltalebenken var skyldig.

Staff sier det i enhver straffesak er rom for skjønn, og at det i alvorlige saker til sist er riksadvokatens som er avgjørende for tiltalespørsmålet. - Det er systemet, sier han.

TRÅR TIL IGJEN: Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff er nok en gang på banen. Denne gang er han ute etter å skifte ut de to aktorene i Orderud-saken.
AKTORER: Statsadvokatene Olav Helge Thue (t.v.) og Jørn Sigurd Maurud.