Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valdres-saken

Aktors prosedyre: Mobbing blir ikke tillagt vekt

- Har ikke interesse når det gjelder skyld.

KAN BLI IDØMT FENGSEL: Den 46-årige tiltalte moren har en tiltale mot seg med en strafferamme på 15 års fengsel. Her fra tidligere i rettssaken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KAN BLI IDØMT FENGSEL: Den 46-årige tiltalte moren har en tiltale mot seg med en strafferamme på 15 års fengsel. Her fra tidligere i rettssaken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe holder i dag sin prosedyre i den såkalte Valdres-saken. En 46-årig kvinne er tiltalt for grov mishandling og omsorgssvikt etter at hennes datter Angelica (13) ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften 2015, svært avmagret.

Dymbe opplyser tidlig i sitt innlegg at den mye omtalte angivelige mobbingen av Angelica ikke vil bli tillagt vekt under prosedyren.

- Det har ikke interesse når det gjelder skyld. Det har heller ikke årsaksforholdene når det gjelder anoreksi. Jeg vil legge mer vekt på tiltaltes troverdighet, hvordan hun framstiller ting, sier statsadvokaten.

AKTOR: Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe holder sin prosedyre i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AKTOR: Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe holder sin prosedyre i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Kom ikke i gang

Framfor å drøfte anoreksien legger han isteden vekt på hvordan han mener moren stakk kjepper i hjulene for behandlingen av datterens anoreksi, som hun ble diagnostisert med våren 2012.

- Det har vært mye styr og henvendelser, men når det kommer til stykket har man ikke kommet i gang med noe behandlingsopplegg; mor takket nei, sier Dymbe og sikter til situasjonen seint i 2012.

Sentralt i den omfattende tiltalen mot 46-åringen er at hun systematisk skal ha unndratt datteren fra livsviktig helsehjelp. Aktor Dymbe mener blant annet at hun bevisst oppga feil adresse da hun og Angelica flyttet til Beitostølen høsten 2015.

Fant ikke bevis

Angelica veide bare 21,7 kilo da hun døde, og hadde en kroppsmasseindeks (BMI) på 8,8. Den 46-årige moren har hele tida hevdet at datteren fikk anoreksi som følge av langvarig og systematisk mobbing på barneskolen i Bærum, og at dette var en hovedårsak til dødsfallet.

En gransking i regi av Fylkesmannen i Oslo og Akershus fant ikke bevis på at mobbingen hadde foregått, eller at skolemiljøet utløste anoreksien. En rekke medier, deriblant Dagbladet, NRK, TV 2, NTB og Asker og Bærums Budstikke, ble felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for å ha viderebrakt påstandene uten nødvendig forbehold.

FRAKTET BORT: Klokka 10.07 den 27. februar ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet, video: NTB Scanpix Vis mer

Hovedforhandlingen har pågått siden slutten av februar, og en mengde vitner har forklart seg. Den tiltalte moren fikk kritisk føling på rettssakens andre dag, under sin egen forklaring, og ble innlagt på sykehus. Hun har ikke forklart seg siden.

Ikke til stede

Den tiltalte kvinnen har etter sykehusoppholdet hatt anledning til å være til stede i rettssalen når hun føler seg i stand til det. Hun er ikke til stede fra morgenen av i dag.

46-åringen har gjentatte ganger uttrykt mistillit til så vel helsevesen som politi og påtalemakt.

- Jeg stoler ikke en døyt på rettssystemet i Norge, sa hun til Dagbladet foran hovedforhandlingen.

Vurdert som tilregnelig

Blant de mest sentrale vitnene som har forklart seg under rettssaken, er de sakkyndige. De rettsoppnevnte psykiaterne Terje Tørrissen og Helge Haugerud har slått fast at den 46-årige kvinnen er tilregnelig, mens forsvarets sakkyndige, Atle Austad, mener hun har posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og ikke burde utsettes for en rettssak overhodet.

Også i fjor ble det gjort forsøk på å gjennomføre rettssaken, som går i regi av Valdres tingrett, men av praktiske årsaker går på Gjøvik. Også den gang fikk den tiltalte kvinnen kritisk føling, og da ble rettssaken utsatt til en ny sakkyndigvurdering forelå.

Kvinnen er tiltalt etter straffelovens paragrafer 219 og 283. Sistnevnte har en strafferamme på 15 års fengsel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!