- Aktuelt å trene opp Mali-styrker

- Har ingen sammenheng med Algerie-terror, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

TIL MALI: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier Norge vurderer å delta i et EU-prosjekt for å lære opp styrker i Mali. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
TIL MALI: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier Norge vurderer å delta i et EU-prosjekt for å lære opp styrker i Mali. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge vurderer å bli med i et nordisk samarbeid i treningsstyrken som EU planlegger å sende til Mali, bekrefter forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) overfor Dagbladet. Norge fikk en uformell henvendelse fra Sverige i Brussel i dag om å bli med i et slikt samarbeid.

Langsiktig arbeid Strøm-Erichsen understreker at et mulig norsk bidrag i Mali ikke henger sammen med terrorangrepet i Algerie.- Det er snakk om et langsiktig prosjekt for å bygge opp Malis egne styrker og kapasitet, sier Strøm-Erichsen. Hun sier EUs treningsstyrke trenger omlag 200 instruktører som skal lære opp Malis egne styrker i å lede operasjoner. Dersom Norge blir med, blir det snakk om offiserer på høyt nivå. Strøm-Erichsen understreker at EUs innsats er svært viktig, og at Norge derfor vil vurdere deltakelse sammen med andre nordiske land.- Siden Sverige har tatt dette initiativet, vil vi drøfte dette med våre nordiske kolleger, sier forsvarsministeren.

Høyre-støtte Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H), sier til NTB at en slik deltakelse ligger an til å få Høyres støtte.- Slike typer operasjoner er vi i utgangspunktet positive til. Dette er absolutt noe vi må være med å diskutere når vi vet mer om rammene og helheten, sier hun.Eriksen Søreide legger til at en nordisk ramme gjør det ekstra interessant.- Vi har jo etter hvert utviklet et ganske godt nordisk militært samarbeid. Og treningsbidrag er jo noe Norge har bidratt med og bidrar med flere steder, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer