TIL MALI: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier Norge vurderer å delta i et EU-prosjekt for å lære opp styrker i Mali. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
TIL MALI: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier Norge vurderer å delta i et EU-prosjekt for å lære opp styrker i Mali. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Aktuelt å trene opp Mali-styrker

- Har ingen sammenheng med Algerie-terror, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge vurderer å bli med i et nordisk samarbeid i treningsstyrken som EU planlegger å sende til Mali, bekrefter forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) overfor Dagbladet.
Norge fikk en uformell henvendelse fra Sverige i Brussel i dag om å bli med i et slikt samarbeid.

Langsiktig arbeid Strøm-Erichsen understreker at et mulig norsk bidrag i Mali ikke henger sammen med terrorangrepet i Algerie.
- Det er snakk om et langsiktig prosjekt for å bygge opp Malis egne styrker og kapasitet, sier Strøm-Erichsen.
Hun sier EUs treningsstyrke trenger omlag 200 instruktører som skal lære opp Malis egne styrker i å lede operasjoner. Dersom Norge blir med, blir det snakk om offiserer på høyt nivå. Strøm-Erichsen understreker at EUs innsats er svært viktig, og at Norge derfor vil vurdere deltakelse sammen med andre nordiske land.
- Siden Sverige har tatt dette initiativet, vil vi drøfte dette med våre nordiske kolleger, sier forsvarsministeren.

Høyre-støtte Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H), sier til NTB at en slik deltakelse ligger an til å få Høyres støtte.
- Slike typer operasjoner er vi i utgangspunktet positive til. Dette er absolutt noe vi må være med å diskutere når vi vet mer om rammene og helheten, sier hun.
Eriksen Søreide legger til at en nordisk ramme gjør det ekstra interessant.
- Vi har jo etter hvert utviklet et ganske godt nordisk militært samarbeid. Og treningsbidrag er jo noe Norge har bidratt med og bidrar med flere steder, sier hun.

Skyldes ikke Algerie Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) understreker at terroren i Algerie ikke må virke inn på vurderingen av Norges eventuelle deltakelse i Mali.— Det som skjedde i Algerie skal ikke påvirke denne diskusjonen overhodet. Vi skal verken være mer eller mindre med enn vi tidligere har vært. Dette fordi det er et veldig viktig poeng at vi ikke lar våre vurderinger styres av terrorister, sier Eide til NTB. Detaljer gjenstår Forsvarsministeren sier at mye avhenger av hva EU-styrken til slutt blir utformet som.— Noe av utfordringen er at vi ikke sitter rundt bordet der dette blir diskutert. Det gjør det litt krevende for oss. Men vi har sagt flere ganger at vi er interessert i et samarbeid med våre nordiske naboer. Dette er land vi fra før av samarbeider godt med. Så må vi vurdere mer konkret hva denne styrken går ut på. Slik det ser ut nå blir det et opplæringsbidrag — som kommer i tillegg til den afrikanskledede operasjonen med FN-mandat, sier Strøm-Erichsen.

Støtterolle Islamistlederen Mokhtar Belmokhtar påtok seg søndag ansvaret for terroraksjonen mot gassanlegget i In Aménas i Algerie og satte den direkte i sammenheng med bombingen i Mali. Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian svarte med å kalle gisseltakingen en krigshandling og sverget på at den militære operasjonen kommer til å fortsette med full styrke.Ifølge utenriksminister Eide har det lenge vært klart at det er en betydelig fare i Nord-Afrika, og spesielt i Nord-Mali, for at grupper som Al-Qaida skulle etablere seg i Mali.— Det må vi som internasjonalt samfunn jobbe mot. Her har vi ulike roller. FN har jobbet hovedsakelig mot en afrikansk styrke. Men vi andre kan se om vi kan gå inn i en støtterolle. Den diskusjonen har vi hatt siden før terroren begynte, sier Eide til NTB.

Ny linje? Frp-leder Siv Jensen sa til Dagbladet tidligere mandag at hun forventer at Norge er beredt til å bidra til å bekjempe islamistene i Mali.
- Mali framstår mer enn andre som en frihavn for ytterliggående islamistiske grupperinger. Norge må være tydelig på at vi er villig til å bidra til å nedkjempe dem, sa hun.
Utenriksminister Eide svarer med et «velkommen etter».
- Tidligere har det vært ganske stor motstand i Fremskrittspartiet for å sende norske soldater til Afrika. Hvis dette er en ny og mer internasjonalistisk linje fra Siv Jensen, ønsker jeg det velkommen. Så håper jeg også at hun er med på den bredere diskusjonen om mer politiske tiltak, sier Eide. (NTB)