Akutt behov for vann og medisiner i Burma

- Døde mennesker og dyr flyter overalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Døde mennesker og dyr flyter overalt. Nesten alle vi møter, har et akutt behov for rent drikkevann og medisiner, sier Kirkens Nødhjelps Margrethe Volden fra Burma.

Inntil 100 000 mennesker kan ha mistet livet i naturkatastrofen som rammet landet sist helg. Nå kommer det stadig flere skildringer av tragediens følger for befolkningen i det svært fattige og lukkede landet, som styres av en militærjunta.

Torsdag landet endelig de første flyene med forsyninger i hovedstaden Rangoon, men behovene er enorme.

- De overlevende har fått sine hjem knust til pinneved. Behovet for vann er akutt, og faren for sykdomsspredning stor, sier den norske hjelpearbeideren Margrethe Volden, som torsdag var inne i de syklonrammede områdene.

- Halvannen million rammet
FN anslår at minst halvannen million mennesker er hardt rammet av syklonen. FNs nødhjelpskoordinator John Holmes uttrykker samtidig skuffelse over den manglende framgangen i arbeidet for å få FNs nødhjelp inn i de katastroferammede områdene.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon planlegger samtaler med juntaleder Than Shwe for å forsøke å overtale ham til å fjerne hindringene, legger Holmes til.

Samtidig vurderer USA å slippe matforsyninger over syklonrammede områder uten godkjennelse fra myndighetene, ifølge en amerikansk tjenestemann.

Militærregimet har ennå ikke gitt USA klarsignal til å fly inn nødhjelpssendinger. Flyslipp er et av alternativene som vurderes for å hjelpe syklonofrene dersom de burmesiske generalene fortsetter å legge begrensninger på hjelp utenfra.

Akutt behov for vann og medisiner i Burma

Mange døde

Margrethe Volden, som representerer Kirkens Nødhjelp i Sørøst-Asia, kom seg fram til landsbyene på deltaene i øst med båt.

- Det var en ubehagelig opplevelse med et stort antall menneskelik som fløt langs båten.

Det var en råtten eim over elven, som folk bruker til både vask og matlaging.

Hun sier Burma står overfor en enorm utfordring med hjelpearbeid og spredning av sykdommer. På grunn av problemene med å komme inn i landet jobber Kirkens Nødhjelp hovedsakelig gjennom lokale samarbeidspartnere.

- Det er i små landsbyer vi virkelig møter tragedien, sier hun til NTB på telefon fra et hotellrom i Rangoon.

Den norske hjelpearbeideren har vært i Burma siden mandag.

Hjelp i havn
Ifølge Paul Risley, talsmann for Verdens matvareprogram (WFP), har to fly med mat, vann og medisinsk utstyr landet i Rangoon. Røde Kors har bekreftet at organisasjonen har sendt av gårde sitt første fly med bygningsmaterialer.

NÆR UTSLETTET: En landsby som ble spesielt hardt rammet av syklonen i Irrawaddy. Foto: REUTERS/Burma/SCANPIX
NÆR UTSLETTET: En landsby som ble spesielt hardt rammet av syklonen i Irrawaddy. Foto: REUTERS/Burma/SCANPIX Vis mer

Men til tross for at militærjuntaen så smått åpner for noe internasjonal hjelp, står store forsyninger fortsatt på vent i Thailand og flere andre land.

Den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN har oppfordret verdenssamfunnet til fortsatt å sende hjelp til Burma gjennom Thailand.

- Vi håper å få tillatelse før det er for sent, sa lederen i organisasjonen, Surin Pitsuwan, torsdag.

Kritisk i sør

I Irrawaddy, området som er hardest rammet, er folk desperate. Labutta, en liten landsby i dette området, er avhengig av fiske og gruvedrift. Ifølge de overlevende i Labutta overlevde bare 20 prosent av innbyggerne i landsbyen.

Foreldreløse, enker og munker sitter på gulvet i midlertidige telt, der de venter på hjelp. Forholdene er kritiske, det finnes verken toaletter, vann eller medisiner.

- Vi kommer til å sulte i hjel hvis det ikke snart blir sendt mat til oss, sier Zaw Win, en 32 år gammel fisker.

Han måtte vasse blant lik for å finne en båt som kunne frakte ham til byen Bogalay.

- Vi trenger mat, drikke, klær og tak over hodet, sier han.

(©NTB)

OVERLEVDE: Overlevende etter syklonen i Burma på ei bru i nærheten av byen Bogalay sørvest for Rangoon onsdag. Det kommer stadig flere meldinger om befolkningens lidelser, også i tiden etter at syklonen slo inn over landet sist helg.
STORE ØDELEGGELSER: Mange mennesker fikk husene sine ødelagt av syklonen Nargis. Situasjonen i Burma er prekær, ifølge hjelpeorganisasjoner.
NØDHJELP: En av Røde Kors medarbeidere fyller et fly med forsyninger til de overlevende i Burma på flyplassen i Kuala Lumpur.
NØDHJELP: Hjelpearbeidet i Burma er kommet i gang, men det tar fortsatt svært lang tid for hjelpearbeiderne å få innreisetillatelse til det lukkede landet. Naturkatastrofen i landet kan ha krevd 100.000 menneskeliv.