- Akutt brannslukking

En drøy uke etter angrepet på Kongressen, fordømmer Trump volden. Riksrettsprosessen nevner han ikke med ett eneste ord.

PÅ TWITTER: Donald Trump la ut en tale på Twitter etter at han ble dømt til riksrett. Video: Twitter Vis mer
Publisert

- Som alltid når presset blir stort nok, lar Trump seg presse av staben til å ta avstand fra ekstremisme, sier Hilmar Mjelde, USA-ekspert og forsker i Norce, til Dagbladet.

Donald Trump kom med en lengre videouttalelse i natt. I videoen fordømmer presidenten angrepet på Kongressen - ei uke etter hendelsene som førte til at fem personer mistet livet.

Mjelde sier uttalelsen var viktig av den grunn at presidentlederskap har betydning. Trump har i sin makt å påvirke hva som skjer i den siste uka av hans presidentskap.

- Hans ord kan redusere intensiteten på eventuelle nye opprørsforsøk, og omfanget av dem. Hans mest fundamentale plikt som president er å ivareta lov og orden, sier Mjelde.

Mer truet enn noen gang

Likevel mener Mjelde at talen virker å fungere som ren, akutt brannslukking. Trump nevner ikke riksrettsprosessen med ett eneste ord.

- Trump er nå mer truet enn han noen gang har vært i karrieren. Han er blitt politisk radioaktiv, næringslivet boikotter ham, og han er muligens strafferettslig truet, sier Mjelde.

Førsteamanuensis i freds- og konfliktstudier ved Bjørknes høyskole, Hilde Restad, mener «brannslukking» er godt beskrivende.

- Det som ble rapportert fra USA, er at det er antatt at dette er en reaksjon på trusselvurderingen som er gjort før Bidens innsettelse, da man forventer mer vold, sier Restad til Dagbladet.

Modus operandi

- Han kommer med denne fordømmingen og ber folk avstå fra vold en uke etter hendelsene i Kongressen?

- Det er Trumps modus operandi. Han er alltid sein med å fordømme, og når han gjør det, høres det ut som han ikke mener det, sier Restad.

USA-kjenner Henrik Heldahl sier det er positivt at Trump fordømmer det - men at det kommer seint. Han tror ordene kommer som et forsøk på å unngå videre politisk straff.

- Trump sier det i talen han burde sagt umiddelbart etter angrepet. Det tok ei uke, og det er ord som er stikk i strid med handlingene hans den dagen, sier Heldahl til Dagbladet.

Talen

Trumps videouttalelse kom kort tid etter at Representantenes hus vedtok å stille ham for riksrett.

- Mine medamerikanere. Jeg vil snakke med dere om de foruroligende hendelsene forrige uke. Som jeg har sagt, stormingen av The Capitol -hjertet av vår republikk - forårsaket sinne og forferdet millioner av amerikanere på tvers av det politiske spekteret. Jeg vil være veldig tydelig. Jeg fordømmer volden vi så forrige uke. Vold og vandalisme har ingen plass i vårt land og vår bevegelse, begynner Trump videoen.

Videre sier han at ingen sann støttespiller av ham «noensinne kunne støtte politisk vold eller være respektløs overfor politiet eller vårt flagg».

- Ingen sann støttespiller av meg kunne noensinne true eller trakassere deres medamerikanere. Om du gjør noen av disse tingene, støtter du ikke vår bevegelse. Du angriper den og du angriper landet vårt. Vi kan ikke tolerere det, sier Trump.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer