Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Akutt dommer- mangel

TRONDHEIM (Dagbladet): Rekrutteringen av dommere her i landet svikter totalt. Bare høyere lønn kan lokke flere til søkerlistene. Nå må regjeringen på banen, mener Dommerforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommerforeningen karakteriserer tilstandene i landets domstoler som en krisesituasjon. Fagforeningsleder, lagmann Arild O. Eidesen, og nesteleder, byrettsjustitiarius Øyvind Smukkestad i Dommerforeningen, skriver i et brev til statsminister Kjell Magne Bondevik at situasjonen er så bekymringsfull at den bør vurderes av regjeringen.

Eidesen og Smukkestad gir flere eksempler på svikt i rekrutteringen:

Ved utlysning av et ledig dommerembete i Gulating lagmannsrett i Bergen, var det ingen kvalifiserte søkere. Etter dette er to nye embeter i Gulating blitt ledig, og et fjerde ventes å bli ledig i nærmeste framtid.

Heller ikke i Hålogaland lagmannsrett i Tromsø eller i Nordmøre herredsrett har det lykkes å få ansatt dommere.

Dommerne har gjennom de seinere årene ikke hatt den samme lønnsutvikling som andre i justisforvaltningen, og avstanden til advokatenes inntekter har økt markert, hevder dommerforeningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!