- Akutt fare for spredning av Syria-konflikten

Espen Barth Eide drøfter krisa med Russlands utenriksminister i kveld.

REGIONAL KONFLIKT:Syriske borgere leter i ruinene etter bombeangrep i Homs-provinsen, nær den libanesiske grensen. Utenriksminister Espen Barth Eide frykter regional spredning av konflikten, særlig til Libanon. Foto: Qusair Lens/AP-foto.
REGIONAL KONFLIKT:Syriske borgere leter i ruinene etter bombeangrep i Homs-provinsen, nær den libanesiske grensen. Utenriksminister Espen Barth Eide frykter regional spredning av konflikten, særlig til Libanon. Foto: Qusair Lens/AP-foto.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Konflikten i Syria var tema i den siste spontanspørretimen i Stortinget i denne stortingsperioden.

Flere representanter ba om utenriksminister Espen Barth Eides vurdering av situasjonen, og hva verdenssamfunnet og Norge kan gjøre.

Fra vondt til verre Leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Marie Eriksen Søreide (H), viste til at våpen strømmer inn på begge sider i borgerkrigen, og at det nå er påvist bruk av kjemiske våpen. Hun mente situasjonen har gått fra vondt til verre, og fryktet spredning av konflikten til flere land.

- Jeg deler analysen. Jeg vurderer faren for regional spredning for akutt og meget høy. Det er allerede en internasjonal konflikt som finner sted i Syria, sa Barth Eide.

Møter Lavrov Han viste særlig til at Hizbollah deltar aktivt i krigshandlingene i Syria.

Barth Eide opplyste at han skal møte Russlands utenriksminiser Sergei Lavrov i Kaliningrad i kveld.

- Vår holdning er støtte til det russisk/amerikanske samarbeidet. Vi vil også gjøre klart at vi støtter arbeidet for en resolusjon som sikrer at humanitære organisasjoner kommer inn, sa Barth Eide.

Utelukker militær løsning Han sa militær løsning på konflikten synes utelukket.

Det samme sa Russlands president Vladimir Putin i går etter toppmøtet mellom Russland og EU i Jekaterinburg i Ural. Han forsvarte samtidig russisk våpensalg til det syriske regimet. EUs våpenembargo mot Syria har utløpt, noe som åpner for at medlemslandene kan bistå den syriske opposisjonen med våpen.

Det er stor uenighet mellom russerne og EU-siden om Syria-politikken. Russland, som er en av det syriske regimets få allierte, har vært krass i sin kritikk mot dem som ønsker å væpne opprørerne.

Selger raketter Samtidig har Russland vedtatt å selge luftvernraketter av typen S-300 til Syria, noe som har skapt reaksjoner i Europa og USA. Det har vært uklarhet knyttet til leveringen av rakettene, men Putin sa tirsdag at de ikke er sendt ennå. - Vi ønsker ikke å rokke ved balansen i regionen, fremholdt presidenten og understreket at alt russisk våpensalg til Syria skjer innenfor folkeretten, sa Putin ifølge NTB.