Dødsdømt i Somaliland

Akutt innlagt - likevel rettssak

Tilstanden til dødsdømte Saad Jirde Hayd er fortsatt uavklart. Likevels ser det ut til at rettssaken i Somaliland går som planlagt lørdag.

SYK: Dødsdømte Saad Jirde Hayd (t.v.), her sammen med sønnen Mustafa Hayd, er innklagt på sykehus i Somaliland. Foto: Privat
SYK: Dødsdømte Saad Jirde Hayd (t.v.), her sammen med sønnen Mustafa Hayd, er innklagt på sykehus i Somaliland. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag formiddag ble den dødsdømte norske statsborgeren Saad Jirde Hayd overført fra pirat-fengselet i Somaliland, til et lokalt sykehus.

Hans norske forsvarer, advokat Farid Bouras, sier til Dagbladet at tilstanden til Saad Jirde Hayd er uavklart.

- Jeg ankom Somaliland torsdag etter lunsj. Politiet orienterte meg da om at vår klient var hasteinnlagt på sykehus, og at tilstanden var kritisk, sier advokat Bouras i Advokatfirmaet Elden.

Dømt til døden

Saad Jirde Hayd ble arrestert natt til søndag 5. april i 2020. Han er to ganger dømt til døden. Både den lokale tingretten i Hargeisa, og en lagmannsrett liknende domstol – en kombinasjon av en juridisk domstol og en islamsk sharia domstol – har dømt Saad Jirde Hayd til døden ved skyting.

Han er anklaget for å ha drept en lokal mann. Rettsinstansene i Somaliland har slått fast at mannen ble drept av en såkalt forsvarsspray – kjøpt på Clas Ohlson i Oslo.

Kritisk

- Tilstanden til Saad Jirde Hayd er kritisk. Det har også en lege i Hargeisa bekreftet overfor hans familie. Han har både hjertesvikt og nyresvikt, noe som kommer av mangel på medisiner. Blodtrykket er også altfor høyt, sier Farid Bouras.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.