Dødsdømt i Somaliland

Akutt innlagt - likevel rettssak

Tilstanden til dødsdømte Saad Jirde Hayd er fortsatt uavklart. Likevels ser det ut til at rettssaken i Somaliland går som planlagt lørdag.

SYK: Dødsdømte Saad Jirde Hayd (t.v.), her sammen med sønnen Mustafa Hayd, er innklagt på sykehus i Somaliland. Foto: Privat
SYK: Dødsdømte Saad Jirde Hayd (t.v.), her sammen med sønnen Mustafa Hayd, er innklagt på sykehus i Somaliland. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Torsdag formiddag ble den dødsdømte norske statsborgeren Saad Jirde Hayd overført fra pirat-fengselet i Somaliland, til et lokalt sykehus.

Hans norske forsvarer, advokat Farid Bouras, sier til Dagbladet at tilstanden til Saad Jirde Hayd er uavklart.

- Jeg ankom Somaliland torsdag etter lunsj. Politiet orienterte meg da om at vår klient var hasteinnlagt på sykehus, og at tilstanden var kritisk, sier advokat Bouras i Advokatfirmaet Elden.

Dømt til døden

Saad Jirde Hayd ble arrestert natt til søndag 5. april i 2020. Han er to ganger dømt til døden. Både den lokale tingretten i Hargeisa, og en lagmannsrett liknende domstol – en kombinasjon av en juridisk domstol og en islamsk sharia domstol – har dømt Saad Jirde Hayd til døden ved skyting.

PÅSTÅTT DRAPSVÅPEN: To rettsinstanser i Somalialnd mener denne forsvarssprayen er et drapsvåpen.
PÅSTÅTT DRAPSVÅPEN: To rettsinstanser i Somalialnd mener denne forsvarssprayen er et drapsvåpen. Vis mer

Han er anklaget for å ha drept en lokal mann. Rettsinstansene i Somaliland har slått fast at mannen ble drept av en såkalt forsvarsspray – kjøpt på Clas Ohlson i Oslo.

Kritisk

- Tilstanden til Saad Jirde Hayd er kritisk. Det har også en lege i Hargeisa bekreftet overfor hans familie. Han har både hjertesvikt og nyresvikt, noe som kommer av mangel på medisiner. Blodtrykket er også altfor høyt, sier Farid Bouras.

I fengselet ble det også oppdaget flere kuler på kroppen til Saad Jirde Hayd.

- Jeg har foreløpig ikke hatt mulighet til å besøke Saad Jirde Hayd på sykehuset. På grunn av coronasituasjonen her i Somaliland, får jeg tidligst møte ham fredag. Det har blitt antydet fra myndighetene her, at det kanskje ikke er mulig før lørdag, sier Farid Bouras.

Rettsforhandlinger

Til tross for at den dødsdømte nordmannen er innlagt på sykehus, og tilstanden blir beskrevet som kritisk, har Bouras og Saad Jirdes lokale advokater fått beskjed om at de planlagte rettsforhandlingene i Somalilands Høyesterett lørdag skal gå som planlagt.

- Forhåpentligvis kan Saad Jirde Hayd være til stede, når retten blir satt lørdag formiddag lokal tid, sier Bouras.

Blodhevn

Elden-advokaten har forhåpninger om at Høyesterett i Somaliland vil omgjøre dødsdommen, og løslate den 55 år gamle norske statsborgeren.

BLODHEVN: Advokat Farid Bouras frykter at blodhevn, dersom de ikke får forhandlet fram en avtale mellom klanene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
BLODHEVN: Advokat Farid Bouras frykter at blodhevn, dersom de ikke får forhandlet fram en avtale mellom klanene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Jeg har et godt håp om en løslatelse. Etter at Høyesterett har behandlet saken, vil det likevel bli forhandlinger mellom klanen til Saad Jirde Hayd og den mektige klanen til avdøde. Vårt mål er å få en avtale, slik at vi unngår blodhevn, sier Farid Bouras.

- Frykter du blodhevn?

- Ja, vi mener det er en fare for blodhevn. Forhåpentligvis er det mulig å forhandle fram en avtale mellom klanene. Signalene fra avdødes klan er positive, sier Farid Bouras til Dagbladet.

I dag fredag kommer også Utenriksdepartementets sendemann til Somalia til Hargeisa og Somaliland. Chargé d’affaires Håkon Svane, ved det norske ambassadekontoret i Mogadishu, skal følge rettsforhandlingene.

- Familien til Saad Jirde Hayd i både Somaliland og norge blir løpende orientert om hans situasjon. De har det vanskelig, sier advokat Farid Bouras.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer