Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset i Stockholm:

Akutt kamp for intensivplasser

Skal være nær bristepunktet, ifølge Expressens opplysninger.

STOCKHOLM: Senger som venter på å bli plassert rundt om i feltsykehuset i Stockholmsmassan. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP
STOCKHOLM: Senger som venter på å bli plassert rundt om i feltsykehuset i Stockholmsmassan. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP Vis mer

For bare et par dager siden avslørte et interndokument fra Stockholms helseregion at den svenske hovedstaden kunne forvente fulle sykehus allerede neste uke.

Det forventes at hele ti prosent av alle pasienter med påvist coronasmitte vil ha behov for sykehusbehandling.

Med de prognosene ventes det at sykehusene i regionen vil være fulle allerede tirsdag 7. april. Toppen, hvor flest antall personer vil ha behov for behandling, ventes 29. april.

Nå melder Expressen om en akutt kamp for flere intensivplasser. Krisesituasjonen i Stockholms helsetjeneste skal være nær bristepunktet, ifølge avisas opplysninger.

FELTSYKEHUS: Feltsykehuset i Stockholmsmassan skal avlaste helsevesenet i regionen. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP
FELTSYKEHUS: Feltsykehuset i Stockholmsmassan skal avlaste helsevesenet i regionen. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP Vis mer

Over 140 intensivpasienter

Spørsmålet om Sveriges intensivavdelinger er tilstrekkelige for tilstrømningen av pasienter som helsevesenet nå møter har blitt diskutert mye de siste dagene.

Socialstyrelsen har ifølge avisa oppgitt at flere regioner varsler om behovet for å øke antall plasser begynner å bli kritisk. Det skyldes delvis fordi pasientene blir værende lenger og trenger pleie lenger sammenliknet med andre sykdommer.

- Vi ruster opp for å samle alle våre personalressurser for å øke antall intensivplasser, sa Stockholm-regionens helsedirektør Björn Eriksson under en pressekonferanse torsdag kveld, skriver avisa.

STERKE INNTRYKK: Mens mesteparten av Norge er stengt, jobber leger, sykepleiere og alt annet personell på Ullevål sykehus dag og natt. Dette har gjort sterkest inntrykk på dem de siste ukene. Reporter: Marthe Lien. Foto / Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Det er spesielt mange smittede i den svenske hovedstadsregionen. Per torsdag kveld var det 143 pasienter med covid-19 som fikk intensivbehandling i Stockholm, i tillegg til 572 andre pasienter som er innlagt på sykehus med coronaviruset.

- Hvis vi ser på antallet innlagte pasienter, er det 572, og det øker i samme takt. Det er et veldig høyt tall. Intensivavdelingene følger samme mønster, stadig stigende behandlingsbehov og intensivbehov, sa Eriksson.

Han opplyste om at feltsykehuset sør for Stockholm skal begynne å ta imot pasienter.

Det provisoriske sykehuset i Älvsjömässan er satt opp med hjelp fra forsvaret. Det har i første fase kapasitet til å ta imot 140 intensivpasienter. Planen er at det etter hvert skal ha 600 sengeplasser.

Kriseavtale

Den svenske sykepleierorganisasjonen Vårdförbundet ba denne uka om at myndighetene i Stockholm aktiverer en kriseavtale som gir lengre arbeidsdager mot høyere kompensasjon for helsepersonell.

Myndighetene innfridde kravet og ba torsdag den kommunale arbeidsgiverorganisasjonen om grønt lys.

Kriseavtalen innebærer at den ordinære arbeidstida for helsepersonell blir 48 timer i uka over maks en måned. Helsepersonell får i sin tur 220 prosent av lønna per time.

Også den svenske legeforeningen er positiv til det som omtales som et ekstraordinært tiltak i en alvorlig situasjon.

308 døde

I skrivende stund har Sverige 5568 registrerte smittetilfeller, mens Norge ligger rett under på lista med 5116. Sverige har hatt langt flere dødsfall enn Norge: 308, ifølge Johns Hopkins University.

Danskene har 3573 tilfeller og 123 dødsfall, mens det i Finland er 1518 registrerte smittetilfeller og 19 dødsfall.

Sverige er annerledeslandet i kampen mot coronaviruset. Mens Norge, Finland og Danmark har stengt både grenser og skoler for å stagge coronaepidemien, har «söta bror» valgt en annen tilnærming.

Grensene, skoler, treningssentre, barer og restauranter er alle åpne, mens de som er syke eller i risikogruppa blir bedt om å holde seg hjemme.

- HOLD DERE HJEMME: På en pressekonferanse i Stockholm 2. april, oppfordret kommunen byens innbyggere til å holde seg hjemme. Video: Expressen Vis mer

Men onsdag valgte svenske myndigheter å stramme noe inn i kampen mot coronaviruset.

- Det kan handle om å sette opp informasjon, markere avstand på gulvet, holde digitale møter, og tilrettelegge for muligheter for god hygiene, sa Johan Carlson, direktør i de svenske folkehelsemyndighetene, på en pressekonferanse.

Carlson kom også med oppfordring om at svenskene er nøye med håndvask, holder avstand, unngår å delta i større sosiale sammenkomster, samt jobber hjemme om de kan.

Delvis mislykket

Tirsdag ble det klart at svenskene vil teste flere for coronasmitte og stenger aldershjem for besøk.

Men to dager seinere kunne Sveriges Radio Ekot melde at det finnes bekreftede eller mistenkte tilfeller av coronavirus ved hver tredje aldersbolig i Sverige.

Radioprogrammet har kartlagt at minst 90 kommuner har rapportert om bekreftede coronatilfeller eller mistenkte tilfeller ved sine boliger.

På bakgrunn av disse tallene erkjente Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell ved Folkhälsomyndigheten at deres coronastrategi delvis har mislyktes.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det er veldig uheldig, for det er jo akkurat det vi forsøker å forhindre på alle mulige vis, sa Tegnell.

Og det var nettopp slike hensyn som har ligget til grunn for Sveriges innledende coronastrategi. Folkhälsomyndighetens eksperter har lenge tatt til ordet for å isolere de eldre og de som befinner seg i risikogrupper.

Strategien la opp til at 50 prosent av befolkningen kunne bli smittet, men at de aller, aller fleste av disse ikke ville bli alvorlig syke, forklarte Sveriges tidligere statsepidemiolog til Dagbladet i forrige uke.

SMITTETALL: FHI presenterte tirsdag 24. mars sin nyeste tabell for smittespredning. Tabellen har tre vurderinger av hvor mange mennesker hver coronasmittede nordmann i gjennomsnitt smitter: 2,4 eller 1,3 eller 0,9. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!