Akutt pengemangel

Krigsforbryterdomstolen for Rwanda mangler penger. Rettssaker mot dem som var ansvarlige for folkemordet i 1994, kan bli utsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

ARUSHA (Dagbladet): -  Det er på det rene at det er stater i FN som ikke har betalt sin ytelser, sier president for FNs internasjonale straffedomstol for Rwanda, norske Erik Møse.

Det er USA, Japan, Brasil, Mexico og Argentina som ennå ikke har bidratt med sin del.

Ny identitet

-  Dette er et generelt FN-problem, sier Møse, som har ledet domstolens arbeid siden 2003.

Og det er et omfattende system som trenger ressurser.

Vitner skal flys inn fra Rwanda, de skal ha tilbud om beskyttelse og eventuelt mulighet til å få en ny identitet i et nytt land.

Fem års innsats

-  Vi representerer nybrottsarbeid i internasjonal strafferett, sier Møse, og viser til at det i utgangspunkt var minimalt med rettspraksis å bygge på, med unntak av Nürnberg- prosessen etter 2. verdenskrig.

I fem år har den norske dommeren jobbet med straffeoppgjøret etter folkemordet i Rwanda hvor om lag én million mennesker ble slaktet ned.

«Naboer hakket naboer til døde i deres hjem, og kolleger hakket kolleger til døde på jobben. Leger drepte sine pasienter, og lærere drepte sine elever. I løpet av noen dager var tutsi-innbyggerne i mange landsbyer så godt som utryddet» skriver forfatter og dokumentarist Philip Gourevitch.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer