MINNER SINE DØDE:  En nekrolog for syriske «martyrer» drept i sammenstøt med «kriminelle gjenger og Assads shabiha-militante», henger på en vegg i Duma-bydelen, som ligger like utenfor Damaskus. Mange syrere mener president Bashar al-Assad og hans regime betaler kriminelle gjenger, kalt «shabiha», for å slå ned på det folkelige opprøret i Syria som har pågått siden i midten av mars. Foto: Joseph Eid/Afp/Scanpix
MINNER SINE DØDE: En nekrolog for syriske «martyrer» drept i sammenstøt med «kriminelle gjenger og Assads shabiha-militante», henger på en vegg i Duma-bydelen, som ligger like utenfor Damaskus. Mange syrere mener president Bashar al-Assad og hans regime betaler kriminelle gjenger, kalt «shabiha», for å slå ned på det folkelige opprøret i Syria som har pågått siden i midten av mars. Foto: Joseph Eid/Afp/ScanpixVis mer

Al-Assads væpnede gjenger truer med streik

Synes de får for dårlig betalt, melder saudi-arabisk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det folkelige opprøret mot syriske myndigheter har nå pågått for fullt over hele Syria i over fem måneder. President Bashar al-Assad og hans regime har slått knallhardt ned på de folkelige demonstrasjonene, noe som har ført til at både USA og EU har innført sanksjoner mot Syria.

Nå merker det syriske regimet sanksjonene, ved at de begynner å gå tom for penger, skriver den saudi-arabiske storavisa Asharq alawsat på sin engelske internettutgave.

Krever lønn Kilder forteller videre at den fryktede ««Shabiha-militsen» nå truer å gå ut i streik hvis syriske myndigheter fortsatt ikke betaler». Kilden sier videre at dette er en ekstremt viktig sak, spesielt siden mange av «Shabiha-folkene» i Damaskus har forlatt hovedstaden til fordel for Latakia og andre syriske provinser inntil de får lønn.

Syriske myndigheter har siden opprøret startet sagt at det er «kriminelle gjenger» som står bak opprøret. De syriske aktivistene mener imdlertid det er «shabiha» som står bak mange av menneskerettighetsbruddene, og at de er sendt av al-Assad-regimet.

Med «shabiha» menes en statlig sponset militia, eller væpnede grupper, som slår hardt ned på ikke-væpnede demonstranter, skriver BBC.

Gjemmer seg bak «shabiha» Demonstrantene mener at den syriske regjeringen gjemmer seg bak «shabiha-ene».

- De er ikke redde for å bruke makt, vold, våpen, pengeutpressing og andre former for utpressing. Ved å sende ut disse gjengene, forsøker regimet å holde sine hender rene og si «se, det er disse gjengene som gjør dette, ikke oss», sier Ammar Qurabi i Syria National Organization for Human Rights til nyhetsbyrået Ap, melder BBC.

Asharq alawsat skriver at «shabiha-militsen» har hatt en viktig rolle i å slå ned på opprøret i Syria, og at det beryktede syriske sikkerhetsapparatet leide inn «shabiha-grupper» for å slå ned på anti-Assad-demonstrasjonene. Øyenvitner forteller «shabiha-militante» har slått og drept ubevæpnede syriske demonstranter de siste månedene.

Fryktet mafia Ingen har helt klarhet i hvem «shabiha» er, og til hvem de har sin lojalitet, men begrepet er kjent blant alle syrere. Begrepet «shabiha» skal ifølge BBC har blitt brukt første gang i forbindelse med et opprørt mot president Bashar al-Assad i familiens hjemby Latakiya, hvor en beryktet og mafia-organisert forbrytergruppe kalt shabiha har eksistert i årevis.

I en rekke byer ved Middelhavet, skal lokale shabiha-gjenger lenge ha krevd inn beskyttelsespenger, smuglet dop og våpen og drevet annen kriminell aktivitet.

Det er først og fremst alawitter, fra president Bashar al-Assads minoritetsklan i Syria, som har fått være med innpass i shabiha-ene, melder BBC.

Nye kamper i dag Til tross for at verken journalister eller uavhengige observatører får komme inn i Syria og se hva som egentlig skjer i landet, kommer det daglig ut meldinger om kamper og demonstrasjoner. I dag skal syriske tropper og stridsvogner igjen tatt seg inn i den syriske opprørsbyen nummer én, Hama, i jakt etter aktivister, melder Al Jazeera.

- Hundrevis av tropper kom gående til fots inn i al-Qusour- og Hamdiya-nabolaget. Lyden av skyting ble hørt. Disse nabolagene har væt blant de mest aktive pådriverne for demonstrasjonene, sier Abdelrahman, en lokal aktivist til Reuters.

Ifølge den britiske menneskerettighetsgruppen Syrian Observatory for Human Rights, skal 473 personer ha blitt drept under muslimenes hellige fasteperiode ramadan, som ble avsluttet i går. 360 av disse skal være sivile syrere. 113 personer fra syrisk militære og sikkerhetsstyrker.  28 personer skal ha blitt drept under tortur under ramadan.

Amnesty: Tortureres til døde I dag gikk Amnesty International med nok en rapport om menneskerettighetsbrudd i Syria. Minst Minst 88 mennesker har ifølge organisasjonen dødd i syriske fengsel siden midten av april. 52 av disse ble mest sannsynlig ble torturert til døde.

HILSER FORTSATT:  Over hele Syria henger det enorme portretter og malerier av president Bashar al-Assad. Her er et av dem, fra byen Homs, 160 kilometer nordøst for hovedstaden Damaskus. Foto: Joseph Eid/Afp/Scanpix
HILSER FORTSATT: Over hele Syria henger det enorme portretter og malerier av president Bashar al-Assad. Her er et av dem, fra byen Homs, 160 kilometer nordøst for hovedstaden Damaskus. Foto: Joseph Eid/Afp/Scanpix Vis mer

Antall dødsfall i syriske fengsler skal ha steget dramatisk siden opprøret mot Bashar al-Assad og hans regime startet for fullt i midten av mars. Siden internasjonale journalister og observatører ikke får komme til Syria, er det vanskelig å få bekreftet og avkreftet informasjon fra det lukkede landet, men at langt over 10.000 personer har blitt arrestert de siste månedene, synes hevet over enhver tvil.

- Dødsfallene bak murene er i ferd med å nå massive proporsjoner og ser ut til å være en forlengelse av den samme brutale ringeakten for menneskers liv som vi ser til daglig på gata i Syria, sier Neil Sammonds, Amnesty Internationals Syria-ekspert. Han fortsetter:

- Torturrapportene vi har mottatt er forferdelige. Det er vår mening at den syriske regjeringen systematisk forfølger sitt eget folk, fortsetter Sammonds, melder NTB.

Alle ofrene Amnesty har registrert, antas å ha blitt arrestert fordi de deltok i demonstrasjoner mot regimet.